Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
IMKB
9.911,000
ALTIN
3.064,670
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Dayakçı Koca Nafaka da Ödemiyor!
Dayakçı Koca Nafaka da Ödemiyor!
 
‘‘Yoksulluk Nafakası Araştırması’ sonuçları açıklandı: Kadın ve çocukların nafakasını ödemeyenlerin büyük çoğunluğu şiddet uygulayan erkekler
 
31.10.2019 - 20:34

Emine Bulut, Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarına göre, eski eşi hakkında 3 kez nafaka ödememe suçundan şikayetçi oldu. Tutanaklarda, sanığın 1 kez de nafaka ödememe suçundan tazyik hapsi aldığı belirtiliyor.

Hülya Karabağlı (Medyaspot- Ankara)

Kadın Dayanışma Vakfı, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) desteği ile ortak yürütülen proje kapsamında, nafaka tartışmaları gölgesinde "Yoksulluk Nafakası Araştırması" sonuçlarını kamuoyu ile  paylaştı. Araştırma, 15 yıllık bir süreçte 11 farklı ilde görülen140 adet boşanma davası ile beraber ya da boşanma davası sonrası açılan nafaka davası ile yardım nafakası dosyalarını kapsıyor. Araştırma sonuçlarına göre, boşanma sebepleri farklılık göstermekle beraber incelenen dosyaların yüzde 82, 9 gibi büyük bir oranında kadına yönelik şiddet iddiası mevcut. ‘Boşanmış mağdur’ erkeklerin iddialarının aksine nafaka meblağları ise sanıldığından çok daha düşük. Hükmedilen nafakanın yüzde 66,4’ü 0-500 TL arasında ortalaması da 262 TL. Tüm aralıklar için Mahkemelerce verilen nafaka miktarlarının ortalaması ise sadece 370 TL. Araştırma sonuçları, en önemli sorunun nafakaların ödenmiyor olduğunu gösteriyor. Mahkemeler tarafından hükmedilen nafakaların yüzde 20,7’si nafaka yükümlüleri tarafından ödenirken, söz konusu nafakaların yüzde 0,7’si kısmen, yüzde 50,7’si ise hiç ödenmemiş.

Emine Bulut’un katil eşi de nafaka ödememiş

Kadın Dayanışma Vakfı’nın  "Yoksulluk Nafakası Araştırması” nda önemli bir not dikkat çekiyor. Buna göre,  şiddetten kurtulmak için boşandığı eski eşi tarafından müşterek çocuğu görme bahanesi ile öldürülen Emine Bulut, sanığın yargılandığı Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarına göre eski eşi hakkında 3 kez nafaka ödememe suçundan şikayetçi oldu. Tutanaklarda, sanığın 1 kez de nafaka ödememe suçundan tazyik hapsi aldığı belirtildi.  Raporda, “Yoksulluk nafakası araştırması da kadın ve çocukların nafakasına itiraz edip ödemeyenlerin büyük çoğunluğunun şiddet uygulayan erkekler olduğunu ortaya koymaktadır” denildi.

 - Yoksulluk Nafakası Araştırmasının Verileri ve Sonuçları şöyle:

Araştırmada ulaşılan dava dosyaları 15 yıllık bir süreçte 11 farklı ilde görülmüş 140 adet boşanma davası ile beraber ya da boşanma davası sonrası açılan nafaka davası ile yardım nafakası dosyasıdır. Bu dosyalar incelenerek yoksulluk nafakası konusunda güncel verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Yoksulluk nafakası araştırmasında incelenen 140 dava dosyasının; 14’ü nafaka davası (nafakanın arttırılması, nafakanın kaldırılması, tedbir nafakası ve yardım nafakası davaları), 126 tanesi boşanma davası, 121 tanesi çekişmeli boşanma davası, 5 tanesi anlaşmalı boşanma davasıdır.

Araştırmada, yoksulluk nafakası tartışması içinde nafaka taleplerinin birbirinden ayırmada yaşanan güçlüğün, nafakanın boşanma davalarının içinde ve ayrıca dava açılarak talep edilmesinin, bakım ve yardım nafakası olarak farklı şekillerde talep edilmesinin ve birden fazla bakım nafakasının özellikle müşterek çocuğun varlığı halinde aynı anda talep edilmesinin bir sonucu olduğu gözlemlenmiştir.

Araştırmanın verileri ve ortaya çıkan sonuçları şunlardır;

1- Araştırmada boşanma ve nafaka davaları ile cinsiyete dayalı şiddet arasında önemli bir ilişki tespit edilmiştir. Boşanma sebepleri farklılık göstermekle beraber incelenen dosyaların yüzde 82, 9 gibi büyük bir oranında kadına yönelik şiddet iddiası mevcuttur. Şiddet iddiası içeren dosyalarda büyük oranda nafaka talebi söz konusudur.

2- İncelenen davaların büyük bölümü kadınlar tarafından açılmıştır. Açılan davaların yüzde 32,1 inde kadınlar maddi imkansızlıklardan kaynaklı olarak adli yardımdan yararlandırılmışlardır. Adli yardım al(a)mayanlar bakımından ödenen zorunlu mahkeme masraflarının genellikle bağlanan nafaka miktarlarından çok daha yüksek olduğu göze çarpmaktadır.

3- Araştırmada ulaşılan veriler TÜİK verileri ile uyumlu bir şekilde kadınının eğitim, meslek ve gelir durumlarının erkeklerin çok gerisinde olduğunu ortaya koymaktadır.

4- Boşanma ve nafaka davalarında nafaka taleplerinin müşterek çocukların varlığı ile önemli ölçüde ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Davalara taraf kadın ve erkeklerin yüzde 72,2’sinin bir ila beş tane müşterek çocukları vardır. Müşterek çocukların velayeti % 79 oranında kadınlara verilirken erkeklere ise sadece %7,40 oranında velayet verilmiştir. Mahkemeler tarafından en yüksek oranda kabul edilen nafaka türü yüzde 69,73 ile müşterek çocuklara bağlanan iştirak nafakasıdır. Genellikle kadınların talep ettiği yoksulluk nafakasının kabul oranı ise ikinci sırada olup yüzde 48,83 tür.

5- Nafaka meblağlarının asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırı gibi genel ekonomik veriler çerçevesinde ele alındığında sanıldığından çok daha düşük olduğunun altı çizilmelidir. Hükmedilen nafakanın yüzde 66,4’ü 0-500 TL arasında olup ortalaması 262 TL dir. Tüm aralıklar için Mahkemelerce verilen nafaka miktarlarının ortalaması ise sadece 370 TL. dir.

6- Yapılan incelemelerde tespit edilen en önemli sorun ise nafakaların ödenmiyor olmasıdır. Mahkemeler tarafından hükmedilen nafakaların yüzde 20,7’si nafaka yükümlüleri tarafından ödenirken, söz konusu nafakaların yüzde 0,7’si kısmen ödenmiş; yüzde 50,7’si ise hiç ödenmemiştir.

Nafakaların ödenmemesinin nedeni olarak yüzde 40 oranında nafaka yükümlülerinin nafaka ödemek istememeleri olduğu belirtilmiştir.

7- Kadınlar geliri düşük erkeklerden nafaka talep etmekte tereddüt ederken erkeğin gelirinin fazla olması talep edecekleri nafaka miktarını arttırmamaktadır.

8- İncelenen bir çok dosyada şiddet gördükleri için boşanma davası açan kadınların bu şiddetten kurtulmak için eşlerinden bir an önce boşanmak, can güvenliklerini sağlamak ve eşleri ile ilişkilerini bir an önce tamamen koparıp, mevcut tehditlerden sakınabilmek için nafaka istemedikleri, nafaka taleplerini geri çektikleri; maddi ve manevi tazminat taleplerinde de bulunmadıkları görülmektedir.

9- Nafaka yükümlüsü erkeklerin gelirlerinin hayli yüksek olduğu hallerde dahi kadınların eski eşlerini boşanmaya ikna edebilmek için müşterek çocuklar için istenen iştirak nafakasının düşük tutulduğu gözlenmiştir. Anlaşmalı boşanma davalarının büyük kısmında özellikle müşterek çocuğun bulunmadığı hallerde kadınların kendileri için hiç nafaka talep etmediği ya da erkeklerin vermeyi kabul ettikleri cüzi rakamları itiraz etmedikleri gözlenmiştir.

10- Son dönem dosyalarında ise nafaka yükümlülerinin yoksulluk nafakası konusunda yeni düzenleme beklentisi ile nafaka ödemelerini yapmaktan imtina ettikleri, yeni nafaka düzenlemesini bir nevi nafaka borcu affı olarak algıladıkları dosya avukatları tarafından belirtilmiştir.

- Değerlendirme

Yoksulluk nafakası araştırması nafakalar bakımından özellikle Boşanma Komisyonunda dile getirildiği gibi erkeklerin mağdur edildiği örneklere rastlanmadığı gibi araştırmanın sonuçları büyük ölçüde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan TBN (Türkiye Boşanma Nedenleri Araştırması) ve TAYA (Türkiye Aile Yapısı Araştırması) gibi araştırmalarla uyumlu ve TÜİK verileri ile adli istatistiklerle tutarlıdır.

Yoksulluk Nafakası Araştırması verileri boşanmalardaki asıl sorunun kadına yönelik şiddet olgusu, nafaka konusunda asıl sorunun ise mahkemeler tarafından hükmedilen meblağların azlığı ve tahsil kabiliyetinden yoksunluğu olduğunu ortaya koymaktadır.1Yetkililerin SED (sosyal ve ekonomik durum) araştırması konusundaki özensizlikleri, nafakayı bir ceza olarak algılayan nafaka yükümlülerinin sigortasız çalışma ve mal devri yoluyla ekonomik durumlarını gizlemelerini kolaylaştırmakta, hükmedilen meblağlar açlık sınırında bir yaşam sürmek için dahi çok az olsa da icra yoluyla bile tahsil edilememektedir.

Erkeklerin bir ceza olarak görüp ödemekten kaçındıkları tek nafaka yoksul eski eşlerine yönelik yükümlülükleri olan yoksulluk nafakaları değil, aynı zamanda medeni hukuk çerçevesinde biten evlilikleri ardından bakımından sorumlu oldukları müşterek çocuklarının nafakalarıdır. Erkekler boşanma davaları sırasında çoğunlukla müşterek çocukların velayetini talep etmedikleri gibi bu çocukların gider ve bakım yüklerini de paylaşmaktan kaçınmaktadır.

(Bu rapor hazırlanırken şiddetten kurtulmak için boşandığı eski eşi tarafından müşterek çocuğu görme bahanesi ile öldürülen Emine Bulut, sanığın yargılandığı Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarına göre eski eşi hakkında 3 kez nafaka ödememe suçundan şikayetçi olmuştur. Tutanaklarda sanığın 1 kez de nafaka ödememe suçundan tazyik hapsi aldığı belirtilmiştir. Yoksulluk nafakası araştırması da kadın ve çocukların nafakasına itiraz edip ödemeyenlerin büyük çoğunluğunun şiddet uygulayan erkekler olduğunu ortaya koymaktadır).

YOKSULLUK NAFAKASI ARAŞTIRMASI

1. Yoksulluk Nafakası Araştırmasının Yapılma Nedeni

Yoksulluk Nafakası Araştırması, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UNWOMEN) desteğiyle “Kadınların, Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık Alanındaki Destek Hizmetleri Hakkında Bilgi Alma ve Bu Hizmetlere Erişme Haklarının Güçlendirilmesi” Projesi kapsamında Kadın Dayanışma Vakfı tarafından yürütülmüştür.

Kadın Dayanışma Vakfı 1993'de, kadına yönelik şiddet ve bu şiddetin temelindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek için kurulmuştur. Çalışmalarını dayanışma anlayışıyla, gönüllü kadınların destekleriyle ve feminist ilkelerle sürdüren Vakıf bünyesindeki Kadın Danışma Merkezinde, şiddete maruz bırakılan kadınlara ücretsiz sosyal, hukuki ve psikolojik destek sunulmaktadır.

Kadına yönelik şiddete maruz kalan kadınların, destek hizmetleri hakkındaki bilgi alma ve bu hizmetlere erişme haklarının güçlendirilmesi için planlanan bu Projede bir süredir kamuoyunu meşgul eden ve önümüzdeki günlerde ikinci yargı paketi içinde TBMM gündemine gelmesi beklenen yeni yoksulluk nafakası düzenlemesine ilişkin tartışmalara ışık tutmak amacıyla bu araştırma yürütülmüştür. Zira yoksulluk nafakası tartışmalarına katılan pek çok kurum ve yetkilinin de belirttiği gibi tartışmalar hukuk uygulamasına ilişkin mevcut sorunları ve toplumsal gereksinimleri ortaya koyacak sosyolojik verilerden azade olarak tekil örnekler çerçevesinde sürdürülmektedir.

Araştırma ile yoksulluk nafakası konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığı ve yoksulluk nafakası ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunların neler olduğu ve nafaka talepli davalarda kadına yönelik şiddet olgusu da inceleme konusu yapılmıştır.

2. Araştırmanın Kapsamı ve Metodu

Bu çalışmanın yürütülmesi için Vakıf gönüllü avukatları arasında bir çalışma grubu oluşturulmuş ve 11 ilde görülmüş nafaka talepli 140 tane nafaka ve boşanma dava dosyaları incelenmiştir. Araştırmada kartopu ve örneklem teknikleri bir arada kullanılarak nitel ve nicel analiz yapılarak sonuçlar elde edilmiştir. Nafaka konusundaki tartışmalar, mevzuat ve doktrin ile konu ile ilgili araştırma ve verilere de raporda yer verilerek konu birden fazla yönüyle bütüncül bir şekilde incelenmiştir.

Araştırmada yoksulluk nafakası, hukuk düzenlemelerini ve hukuk uygulamasını sosyo-hukuki araştırma konusu yapan disiplinler arası bir sosyolojik kavrayış ile ele alınmaya çalışılmıştır.

Analiz işlemlerinden sonra elde edilen sonuçlar tablolar halinde sunularak araştırmacılar tarafından yorumlanmıştır. Ayrıca yeni düzenlemeye ilişkin TBMM ve çeşitli örgüt ve organizasyonlarda kaleme alınan raporlar ve açıklamalar aracılığıyla politik araştırma gerçekleştirilmiş, yoksulluk nafakası konusundaki mevzuat ve içtihatlar taranarak doktrinel hukuk araştırması konusu yapılmış, tartışmanın gerçekleştiği toplumsal ve hukuki çerçevenin belirlenebilmesi için genel ve adli istatistiki verilere başvurularak söz konusu hukuki düzenleme toplumsal gerçeklik içinde birden fazla yönüyle sistematik bir araştırmanın konusu haline getirilmeye çalışılmıştır.

Araştırma yasama sürecinde yoksulluk nafakasına ilişkin tartışmaya katkı sunabilmek amacıyla iki ay gibi kısa bir sürede hazırlanmasına rağmen, araştırmanın içerdiği örneklem zaman, dava ve talep çeşidi bakımından geniş bir çeşitliliğe sahiptir.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Rusya 370 Ton Mandalinayı Geri Gönderdi

2018'de Haftada 61 Kişi İntihar Etti

“Atam'a Söz Edeni Asla Sevmeyeceğim”
»  İBB'den Kızdıran Eminönü Kararı
»  İstanbul'da Cumhuriyet Cokusu
»  Kaldırımlara Fizik Kimya Formulleri
»  Türkiye'ye Karşı Yoğun Siber Saldırı
»  Suriyelilerin Yarısı Kadın ve Çocuk!
»  Karadeniz Sahil Yolu göle döndü!
»  Rahibe Porno Yıldızı Oldu
»  270 Bin 548 kişi TOKİ’ye Borçlu
»  ÇAYKUR’u Fena Kazıklamışlar
»  Koton'da Sendikalı İşçi Kıyımı
»  Silah Ruhsat Kanununda Değişiklik
»  Trans Yağın Bir Tehlikesi Daha
»  WhatsApp Gruplarında Yeni Dönem
»  Çağdaş Market Çalışanları İsyanda
»  Basın Toplantısına Silahla Baskın
»  Hileli Gıda Firma Sayısında Patlama
»  Bursa'da Kesik Kedi Başı Bulundu!
»  Türkiye'ye Hac Ambargosu mu Geliyor?
»  Suriye'den BirAcı Haber Daha
»  Hayvan Haklarında Korkunç Tablo
»  Çocuklara Cinsel İstismarda Rekor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.