Demirören Şirketler Grubu'nun sahibi Yıldırım Demirören'in ve kızı Yelda Demirören'in Atlas Okyanusu'nun küçük ada ülkesi Dominika'dan vatandaşlık aldığı ortaya çıktı.
OCCRP (Organize Suç ve Yolsuzluk Haberleri Projesi) dünya çapında Dominika'dan vatandaşlık alan isimleri ortaya çıkardı.
Bu isimler arasında Yıldırım Demirören ve kızı Yelda Demirören de yer alıyor.
Proje, Demirören dosyasına şu notları düştü:
"Demirören, babası tarafından kurulan ve milyarlarca dolar değerinde bir Türk enerji, medya, sanayi ve gayrimenkul holdingi olan Demirören Holding A.Ş.'nin hissedarlarından biri ve yönetim kurulu başkanıdır. Aynı zamanda Beşiktaş spor kulübü eski başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun eski başkanıdır.
2019 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Hanım, Demirören'in kızı Yelda'nın İstanbul Çırağan Sarayı'ndaki düğün töreninde nikah şahitliği yaptı.
Dominika vatandaşlığı neden tercih ediliyor?
Dünya'daki çoğu ülkenin aksine Dominika vatandaşlığı yıllarca adaya gidilmeden bile elde edilebiliyor.
Karayip'teki küçük ada ülkesinin 100.000 dolardan başlayan fiyatlarla satılan pasaportunu satın alan binlerce kişi arasında Saddam Hüseyin'in en üst düzey nükleer bilimcisi, Kaddafi'nin emrinde görev yapmış Libyalı bir albay ve Afganistan'ın savunma bakanı olan bir kişi de bulunuyor. Bu sayede 130'dan fazla ülke ve bölgeye vizesiz seyahat hakkı elde edilebiliyor.
Projede çalışan gazeteciler, Dominika pasaportu satın alan yaklaşık 7.700 kişinin isimlerine ulaşabildi. Veriler üzerinde yapılan bir çalışma, bu yeni "Dominiklilerin" soruşturulduğu, suçlarla itham edildiği veya hapis cezasına çarptırıldığı 20'den fazla vaka tespit etti.
İngiliz yetkililer ise konuya ilişkin "açık ve bariz suistimal" içerdiğini ifade ediyor.
Dominika'nın "yatırım yoluyla vatandaşlık" programı nedir?
Dominika hükümeti tarafından 1993 yılından bu yana yabancılara vatandaşlık satılıyor. Başvuru için ya bir devlet fonuna yaklaşık 100.000 dolar bağış yapılması ya da devlet onaylı bir sitede en az 200.000 dolar değerinde gayrimenkul satın alınması gerekiyor.
Dominika vatandaşlığı almak isteyenler ayrıca, yatırımın türüne bağlı olarak maliyetlerin yüzde 16'sına kadar çıkabilen "işlem" ve "durum tespiti" ücretlerini de ödemek zorunda. İlave aile üyelerinin maliyeti kişi başına 25.000 ila 50.000 dolar arasında. OCCRP tarafından görülen belgeler, pasaport simsarlarının da on binlerce dolar ücret talep edebildiğini gösteriyor.
Tarama sürecini geçmeleri halinde, yatırımcılar bu ücretleri ödedikten sonra üç ay içinde - adaya ayak basmalarına bile gerek kalmadan onay alabiliyor. 2023'ün Temmuz ayına kadar mülakatlar zorunlu bile değildi.
Vatandaşlık alanlar daha sonra Çin, Singapur ve Avrupa Birliği üye ülkeleri de dahil olmak üzere 130'dan fazla ülke veya bölgeye vizesiz veya varışta vize ile seyahat imkanı yakalıyor. Dominika vatandaşlarının adada yaşamadıkları takdirde vergi ödemeleri gerekmiyor. /Kısa dalga