Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Valiliği Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada "Tüm deprem bölgesinde sağlık hizmetlerinin verildiğini, sağlık sistemimizin çalıştığını bilmenizi isterim. Sahada yeterli sayıda personelimiz bulunmaktadır. Gönüllülerin, il sağlık müdürlükleri dışında bir başka organizasyon ile afet bölgesine ulaşmaması son derece önemlidir" dedi. Koca sözlerine şöyle devam etti:
" Afet bölgesinde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarımızdan depremzede yakınları bulunanların idari izinli sayılabileceğine dair genelge hazırlandı ve bölgedeki il yöneticilerimiz talimatlandırıldı. Başta doktorlarımız olmak üzere çok sayıda sağlık gönüllümüz bölgeye gelmek için müracaat etmiş bulunmaktadır.
Ancak az önce de söylediğim gibi, acil müdahale gerektiren hasta sayımız azalmıştır. Bütün iyi niyetiyle bakanlığımız organizasyonundan bağımsız olarak, kendi imkanları ile kontrolsüz bir şekilde bölgeye intikal ederek hizmet vermek isteyen meslektaşlarımızın çabalarının zayi olması ihtimal dahilindedir.
Enfeksiyonlara karşı gerekli tedbirler alınıyor
Afet bölgesinde mobil eczanelerin devreye girmeye başladığı ve köylere sağlık hizmetinin ulaştırılmaya devam ettiğinin altını çizen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halk Sağlığı Koordinasyon merkezlerimiz kuruldu. Deprem sonrası ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı gerekli tedbirler alınıyor. Bölgeye kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi. Halk Sağlığı merkezlerimiz de hijyen malzemeleriyle ilgili desteği sağlamaktadır. Afet bölgesinde sağlık sisteminin çalıştığını bir kez daha ifade etmek isterim. Devlet ve millet buradadır. Sağlık ordumuz burada ve hizmet başındadır. Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren 80 bin 516 tetanos aşısı, 3 bin doz tetanos serumu, ivedilikle bölge illerimize sevk edilmiştir."