Önce pandemi daha sonra kur krizi ardından enflasyon ve alım gücü düşüklüğü derken son 4 yılda kiralar neredeyse 10 kat birden arttı. Her durumu fırsat bilen ev sahipleri şimdi de deprem uyanıklığı peşinde. Kiraları iki katına çıkardıkları yetmezmiş gibi şimdi de barınmak için ev arayan vatandaşlardan bir yıllık peşinat istemeye başladı.
Kendisini uyanık zanneden fırsatçı ev sahiplerinin önü arkası kesilmiyor. Her durumdan nemalanmaya çalışan ev sahipleri bu kez depremi fırsat bildi. Bazı ev sahipleri kira fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardı. Gözü doymayan fırsatçılar bunun yanı sıra bir yıllık da peşinat istemeye başladı.
Kahramanmaraş depremleri sonrası yüz binlerce kişi başka illere göç etmeye başladı. Durumu fırsat bilen uyanık ev sahiplerinin ise gözünü para hırsı bürüdü.
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre en çok depremzede göçünün yaşandığı Mersin'de bir vatandaşın ihbarı tepkilere neden oldu. Mezitli Belediyesi'nin ihbar hattını arayan bir vatandaş kiralık daire ilanını şikayet etti; ilanda bir dairenin 1 yıllık kira bedeli olarak 375 bin lira istendi. Sosyal medyaya da yansıyan olay sonrası gelen tepkiler üzerine söz konusu ilan yayımlandığı siteden kaldırıldı.
Ev fiyatları uçmuş, yurtta kalıyoruz
Mersin'de aylık kiralar depremden sonra 15 bin liraya kadar yükseldi. Yıllık kiralanan dairelerde ise ortalama 170 bin lira fiyat isteniyor. Yaşanan duruma vatandaşlardan da tepki yağıyor. Hatay'dan Mersin'e göç etmek zorunda kalan depremzede Fatoş Öğüt yaşadıklarını anlattı.
Öğüt'ün açıklamalarından satır başları şöyle: “Biz canımızı nasıl kurtardık bilmiyoruz. Depremin ardından Antakya’da 4 gün bir okulun bahçesinde kaldık. Ardından buraya geldik. Annem ameliyatlı olduğu için ev kiralamak istedik ancak fiyatlar uçmuş durumda. Ev sahipleri fırsatçılık yapıyor. Memur değilsen ev sahipleri ödeyemeyeceğini düşündüğü için sana ev kiralamıyor. Birkaç günde kira fiyatları tavan yaptı. Şu an bir öğrenci yurdunda kalıyoruz."