Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4417
EURO
34,8475
IMKB
10.083,000
ALTIN
2.435,860
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Deprem Uzmanından Kanal İstanbul Uyarısı
Deprem Uzmanından Kanal İstanbul Uyarısı
 
Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul’un Marmara ve İstanbul için başta deprem olmak üzere çeşitli riskleri barındırdığı anlattı.
 
20.6.2021 - 00:09

Haftalık Oksijen gazetesinde yer alan habere göre 26 Haziran’da ilk temeli atılacağı açıklanan Kanal İstanbul için uyarılarda bulunan Prof. Görür, “Kanalın Marmara’ya açılan bölümünde depremin şiddeti minimum 9 olacak. Kanal İstanbul yapılırsa Marmara’yı kurtarma şansı ortadan kalkacak” dedi.

Kanal İstanbul’un geri dönülemeyecek tahribata yol açacağını söyleyen Görür, “İdeoloji, partizanlık, siyasi görüşlerden uzak tamamen bilimsel verilere göre Kanal İstanbul’un yapılması son derece riskli” ifadelerini kullandı. Hükümet yetkililerini uyaran Görür, şunları söyledi:

DEPREMİN ŞİDDETİNİ DAHA DA KUVVETLENDİRECEK: Kanal güzergahı, jeolojik ve geoteknik olarak sorunlu bir zemin. Marmara Denizi’ne yakın kesimler, özellikle Sazlıdere ve güneyinde risk, deprem açısından daha fazla. Çünkü depremde ortaya çıkan ve yıkıcı olan ‘S dalgası’ bu bölgelerden geçerken zeminin özelliği gereği hızlı ilerlemeyecek. Göreceli olarak bu alanda daha fazla duracak ve daha yıkıcı olacak. Ayrıca kanalın Marmara’ya açılan bölümünde depremin şiddeti minimum 9 olacak.

DENİZ SUYU TATLI SU KAYNAKLARINA KARIŞABİLİR: Sazlıdere Barajı tahrip zarar görecek. Terkos’un sularının çekilme olasılığı da çok yüksek. Deniz suları, tatlı su kaynakları ile karışabilir. Hem suda hem de toprakta tuz artışı görülebilir. Bu ise İstanbul’un verimli arazilerinin çölleşmesi anlamına geliyor.

KANAL AÇMAK MARMARA DENİZİ’NİN MUTLAK ÖLÜMÜ DEMEKTİR: Kanalı açmak için 1 milyar metreküp hafriyat yapılacak. Bu günde 23 bin metreküp hafriyat demektir ve ancak 5-6 yılda taşınabilir. Haluk Eyidoğan’ın yaptığı bir çalışma var ve buna göre kazı için günde 11 ton kullanmanız gerekiyor. 11 ton patladığında 3.8 büyüklüğünde depreme eş değer sarsıntı yaratıyor. Kazı sürecinde her gün bu deprem olacak.

KARADENİZ'DEN MARMARA'YA PİSLİK DAHA FAZLA AKACAK: Kanalı açtıktan sonra da saniyede 5 bin 500 metreküp Karadeniz suyu Marmara’ya akacak. Karadeniz dünyanın en kirli denizi ve ilk 200 metrede yaşam var, sonrası ölü. Avrupa’nın sanayi kirliliğini taşıyan Tuna Nehri, kanal sayesinde Marmara’ya akacak. Yapılan çalışmaya göre Karadeniz’den Marmara’ya 48 milyon insanın günlük atığına eş değer kirli atık akacak. İstanbul’un nüfusunu 16 milyon dersek megakentin ürettiği 3 katı atık can çekişen Marmara’nın mutlak ölümüne sebep olacak. Şimdi müsilajdan kurtarmak için çalışılıyor ama Kanal İstanbul yapılırsa Marmara’yı kurtarma şansı ortadan kalkacak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Göç İdaresi Bin 309 Personel Alacak

Mezar Kazıp Ceset Yiyen Ayı Dehşeti

Günün En Çok Aşısını Yapan Hemşire
»  Arka Sokakla'da Duygulandıran Veda
»  Erkan Petekkaya Kırmızı Oda'ya Veda Etti
»  İbrahim Tatlıses Sevenlerini Korkuttu
»  Marmara'da Bu Kez 'Ölümcül Gaz' Korkusu
»  Alzheimer İlacı İnsan Üzerinde Denendi
»  Telegram'a 55 Milyon Euro'luk Dava
»  Hastanelerde Aşı Yoğunluğu
»  Belediye Çalışanlarının Zam Sevinci
»  Eylül Başında Nornale Dönüş Mesajı!
»  Seda Sayan’dan Erbil’e Şok Suçlama
»  Belediye Başkanına Bezbol Sopalı Saldırı
»  Müge Anlı'yı Çıldırtan Olay
»  Hakan Ural:Dibine Kadar Yandaşım
»  Meteoroloji'den Sağanak Yağış Uyarısı
»  Batuhan'dan Survivor'a Erken Veda!
»  Ünlü Oyuncu Köpeklerin Arasında Kaldı
»  Tartışma Yaratan Kafa Kesme
»  Her 4 Kişiden Biri İcralık Durumda
»  Otopark'ta Kanlı Kavga
»   Suudi Arabistan'dan Flaş Hac Kararı!
»  Beyni Erken Yaşlandıran 6 Neden
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.