Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1044
EURO
38,1308
IMKB
9.996,000
ALTIN
2.859,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Dijital Haklar Tartışması
Dijital Haklar Tartışması
 
10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Evrensel İnsanları Beyannamesinin 75.Yılı Anısına, Siber Politikalar Dergisi ve İnsan Hakları Eğitimi Derneği tarafından “Dijital vatandaşın, insan hakları” konferansı düzenlendi.
 
10.12.2023 - 20:57

Konferansa, ODTÜ’den Prof. Dr. İhsan Dağı, Hacettepe Üniversitesi’nden Av. Gökçe ÇobansoyHizel, Avrupa Konseyi’nden Ahmet Murat Kılıç, Selçuk Üniversitesi’nden Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen, Atılım Üniversitesi’nden Dr. Özgün Orhon katıldı.


Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen, dijital dünyadaki gelişmelerin insan haklarında yeni sorunlar oluşturduğunu, ancak uluslararası alanda bu konuda herhangi bir düzenleme bulunmamasının insan hakları ihlallerini arttırdığını söyledi.
Yeşilmen, yeni teknolojik dünyayla birlikte internete erişim hak

kının yeni nesil haklar arasında ortaya çıktığını ifade ederken, BM’nin internete erişimin pozitif olarak hak olarak kabul edilmesi gerektiği yönünde görüşe hâkim olduğunu söyledi. Üçüncü dünyada internete erişim sağlanmasının zorluğuna dikkat çeken Yeşilmen, unutulma hakkının da yeni bir hak türü olarak ortaya çıktığını ifade etti. Yeşilmen, “Temel haklarımızla ilgili olduğu için unutulma hakkı hakkının insan hakları olarak tanımlanması konusunda, hala uluslararası hukukta kodifiye edilmiş bir durum yok” dedi. Blok zincir teknolojiyle unutulma hakkının da yeni sorunlar ortaya çıkaracağını belirten Yeşilmen, diğer bir tartışmanın anonimlik hakkı ile ilgili olduğunu ifade etti. Yeşilmen şunları söyledi:


“Dijital gözetim sorunlarını, iletişim hakkını kapsıyor. Sahte kimlik kullanabilir miyiz, hak mıdır, hak ihlali midir sorunu var. Yeri geldiğinde hak olabilir. Troller var siber saldırı yapanlar gibi ciddi insan hakları ihlalleridir. Başkasına zarar verecek hususlar. Baskıcı toplumlarda normal haklarını kullanırken kimliğini gizlemeyi gerekli görüyor. Etik sorunlar ortaya çıkıyor insan haklarında özgürlük önemli. Özgürlük kullanılırken suç işleme aracı haline gelirse suçun doğurduğu cezalar gündeme geliyor. Anonimlik hakkının da hak olduğuna dair yaygın kanaat var”


Yeşilmen, kişisel verilerin korunması, siber güvenlik konularında ortaya çıkan sorunlara devletlerin kendi başına hukuki yaptırım getiremeyeceğine dikkat çekerek, “Güvenliği sağlamak devletlerin ötesine geçmiş bir durum. Siber alan, devlet merkezli değil. Çok paydaşlıdır. Google, Microsoft gibi Büyük teknolojileri firmaları söz konusu. Devletlerin güvenliği sağlama, insanlarını koruma kapasiteleri zayıflamış oluyor. Siber alanda, BM de dijital alanı düzenleyen anlaşma yok. İç hukukla baş etmek zor. Devletlerin insan haklarını korumaları zayıflamıştır. Siber alanla birlikte bu daha karmaşık hale gelmiştir” dedi.


Atılım Üniversitesi’nden Dr. Özgün Orhon ise, “Dijital Gözetim ve İnsan Hakları” konusunda konuştu. Orhon, gözetimin yazının, matbaanın bulunuşuyla birlikte başladığını ifade ederek, dijital dünyada insanların her an gözetlenebilir hale geldiğini ve bu şekilde Pazara dahil olduğunu ifade etti. Orhon, “Gözetimin sıradan insanların hayatını girmesi kullanılan teknolojik araçların artması, küreselleşmenin etkisiyle sınırların çok ötesine geçmiş durumdadır. Elektronik izlerinin kontrol edilmesine, gözetleme kameraları, parmak izi, internet izleme programlarına, kredi kartı kullanımı, cep telefonlarının dinlenebildiği dünya evrilmiştir. Gözetimin emsalsiz büyüme, bireyin mahremiyetine dönük endişe artmasına neden oluyor” dedi. Orhon, teknolojinin getirdiği kolaylık nedeniyle insanların bu konudaki dezavantajları görmezden gelebildiğini de ifade etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Emeklilerden 'İnsanca Yaşama' Eylemi

Ankara'da Kadın Cinayeti

Sıfır Otomobile Zam Gelecek İddiası
»  Arka Sokaklar'da Gündem Olan Sahne:
»  Yargı Dizisinin "Ilgaz"ı Baba Oldu
»  Emekliler Ankara’da Sokağa Çıkıyor
»  İnternet Fiyatlarında Kızdıran Zam
»  Yönetmen Tecavüz Suçlamasıyla Tutuklandı
»  Gebze'de Palet Fabrikasında Yangın
»  Umre Ziyaretli Süper Kupa Paketi!
»  Haluk Levent: Çok Şükür Mahçu Olmadık
»  Jandarma Memr ve Personel Alacak!
»  Bankalar Emekli Promosyonunu Yeniledi
»  Rize'de AVM'ninYılbaşı Süslemesine Tepki
»  Doğalgaz Desteğine Yeni Düzenleme
»  Milli Futbolcu ve Eşine Öldüresiye Dayak
»  İstanbul'da Yaşamak Artık Daha Zor!
»  Patatesleri Uzun Süre Saklama Yöntemi
»  Milyonların 'Atatürk' Özlemi Bitmiyor
»  Altın Yatırımcılarına Şok!
»  Kiracıyı Öldürüp Garaja Gömmüşler!
»  Ülker Ailesi'ne Japon Gelin!
»  Marmara'da Korkutan Deprem
»   MasterChef'te Sürpriz Veda
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.