Planda; ÇEDES gibi projeler üzerinden farklı kurumlarda görevlendirilen manevi danışmanlara ek ders ücreti ödenmesi ve sözleşmeli personelin de manevi danışman olarak görevlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Sinan Tartanoğlu'nun Kısa Dalga'daki haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı yayınlandı. Plan ile Diyanet, 2028 yılı sonuna kadar kendisine; altı amaç, 23 hedef, faaliyet ve çıktılara göre gelişimlerin izleneceği 92 performans göstergesi belirledi.
“Sekülerleşmenin toplum üzerindeki olumsuz etkisinin” bir risk olarak değerlendirildiği raporda; “Seküler anlayışın toplum üzerindeki etkilerinin geleneksel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında olumsuz yansımaları olmaktadır” denildi. “Sekülerleşmenin getirdiği değişimleri ve etkiler konusunda toplumsal farkındalığın artırılması”, “Sosyal dayanışma ve yardımlaşma kültürünü destekleyen projeler ve inisiyatiflerin geliştirilmesi” ve “Manevi değerlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların artırılması” gerektiği ifade edildi.
“Cami dernekleri, Diyanet’e bağlanmalı”
Planda; cami derneklerinin Diyanet’in denetimine açık olmamasının cami yönetiminin ve dini hizmetlerin yürütülmesinde problemler yaşanmasına neden olduğu belirtildi. “Cami ve Kuran Kursu dernek, vakıf ve teşekküllerinin yürüttüğü iş ve işlemlerin denetiminin Başkanlığın yetkisinde olmaması” bir tehdit olarak değerlendirildi. Planda, “Cami derneklerinin de Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olması ve idari ve mali açıdan Başkanlıkça denetlenmesi hususunda gerekli mevzuat çalışmalarının yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
“Cami çatılarına güneş paneli kurulmalı”
Planda, “Cami inşaatlarına ruhsat verilirken, tasarım ilkeleri kapsamında projeleri kontrol etme yetkisinin Diyanet İşleri Başkanlığına verilmesi konusunda mevzuat çalışması yapılması gerekmektedir” denildi. Ayrıca kendi enerjilerini kendilerinin üretebilmesi için cami, Kuran kursu ve hizmet binalarının çatılarında güneş panelleri, rüzgâr türbinleri kurulması için projelerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Kamu İhale Kanunu’ndan istisna ve bedava frekans
Planın mevzuat analizi ile ilgili bölümünde, “Radyo ve televizyon hizmet alımlarıyla alakalı ödemelerde Kamu İhale Kanunu’nda istisna tanınması gerekmektedir. TRT, TÜRKSAT, RTÜK ve Kule A.Ş. tarafından sunulan frekans kiralama hizmeti işinin Bila bedel olarak tarafımıza verilmesi gerekmektedir. Resmi harç vergi ve türevlerinden muaf tutulması gerekmektedir” değerlendirmesi yapıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki manevi danışmanların okullarda “dini bilgi yaymasını” içeren “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” gibi protokoller çerçevesinde görevlendirilen personelin “genel olarak haftanın dört günü kurumlarda, kalan zamanlarda ise müftülük hizmetlerinde görev yaptığı” belirtildi. “Diğer kurum ve kuruluşlarda görev yapan, asli görevine ek olarak farklı alanlardaki hizmetlerde görev alan Başkanlık personeline ilave ücret ödenemediği” ifade edildi. Planda, şu ifadeler yer aldı:
“Başkanlık mevzuatı çerçevesinde din hizmetlerinin farklı alanlarında koordinatör ya da koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilen personele ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir, 4/B sözleşmeli personelin Manevi Danışman olarak istihdam edilebilmesi gerekmektedir. Gençlik hizmet mekanlarına ve gençlere yönelik yapılacak olan faaliyetler için bütçe imkânları oluşturulması gerekmektedir.”
“Bütçe yetersiz”
Planda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi ile ilgili “Bütçenin personel giderleri haricindeki harcama tertiplerindeki ödenekler yetersiz. Bütçenin personel giderleri haricindeki ödeneklerinin yetersiz olması, hizmetlerin etkin bir şekilde arzını engellemekte ve projelerin kapsamını olumsuz etkilemektedir” değerlendirmesi yapıldı ve “bütçenin etkili bir şekilde yönetilmesi ve kullanılması” ve “personel giderleri dışı ödeneklerin artırılması” gerektiği belirtildi.