medyaspot( Ankara)
Diyanet’in, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan “Telefonuna değil, eşinin yüzüne bak” kamu spotu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı 2020 yılı bütçesi görüşmelerinde de gündem oldu. AKP’liler videoyu savunurken CHP ve HDP’den cinsiyet eşitliğine ilişkin açıklamalar geldi. Diyanet İşleri Başkanının eşlerin birbirine daha fazla değer vermesi anlamında bir video yayınladığını ifade ettikten sonra kısa bir süre önce evlenen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’a, “Diyelim ki; Deniz Bey kızımızı istemeye gittiğinde kahveyi kızımız mı yapmış” deyince yanıt gecikmedi. CHP’li Yavuzyılmaz, “Sayın Vekilim, evlilikle ilgili bana atfen bir konu söyledi. Bu doğrultuda evdeki iş bölümünü açıklamak durumundayım: Yemek ve çamaşır ortak, çaylar ve ütü bende diyorum” dedi.
Bütçede konuşmalardan bazıları şöyle:
İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) Şimdi, ara ara sathi bilgilerle yani künhüne ermeden, çok yüzeysel, duyduklarımızla, gördüklerimizle hüküm cümleleri kuruyoruz. Mesela, bunlardan bir tanesini söyleyeceğim, Necdet Hocam’la paylaştım ben ama bunu düzeltmek lazım çünkü sadece bugün konuşulmadı, öncesinde de söylendi.
Bakınız, aynen şöyle bir ifade var: “Bir hoca elinde telefonla oturuyor, eşi de kek getiriyor, kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor, sonra çay getiriyor, kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor.
Sayın Bakan, işte böyle bir videoyu Diyanet İşleri Başkanlığımız yayınlayabiliyor. Oysa arkadaşlar, bu arkadaşımızın kötü niyetli olduğunu söylemiyorum ama söylediğim şey bu: Yüzeysel olmamak lazım, sathi olmamak lazım, hakikaten künhüne erip sonra hüküm vermek lazım. Videonun tamamını izlediğinizde Diyanet İşleri Başkanlığımız bir eğitim, bir farkındalık çalışması yapıyor, diyor ki, arkadaşlar, aynen şöyle video biterken: “Telefonun değil, eşinin yüzüne bak.” Yani bir tenkit geliştiriyor orada, görsel bir eğitim yapıyor.
Siz bunu bu hâle getirirseniz, tahrif ederseniz ahlaki kodlarımızı da bozmuş olursunuz. Benim kardeşim Uğur Aydemir’in ifade ettiği dindarlığın çerçevesi bunu ihata ediyor, bunu kuşatıyor zaten.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) –Burada Diyanet İşleri Başkanımız daha çok ülkemizde gerçekleşen evliliklerin yaklaşık dörtte 1’i, beşte 1’i boşanmayla sonuçlandığı için eşlerin birbirine daha fazla değer vermesi anlamında bir video yayınladı. İnsanların daha çok birbirine hürmet etmesi gerektiği, saygı göstermesi gerektiği anlamında yorumlanması gerekirken daha çok kadının erkeğe hizmet etmesini ön plana çıkararak eleştirdiler. Tabii, bizim toplumumuzun bir gerçeği var, âdetleri var, örfü var
Bizim arkadaşımız Deniz Bey yeni evlenmiş, Allah mesut etsin. Şimdi sormak lazım: Deniz Bey kızımızı mı istemiş yoksa kızımız Deniz Bey’i mi istemiş veya diyelim ki Deniz Bey kızımızı istemeye gittiğinde kahveyi kızımız mı yapmış?
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) – Bu açıdan bakmak lazım gerektiğini düşünüyorum ben tabii. Yani, buralarda bir örf ve âdet var, mutlaka kahveyi Deniz Bey yapmamıştır; bu pencereden bakmak lazım. Diğer taraftan da Sayın Cumhurbaşkanımız “Dindar bir nesil yetiştirmek gerekir.” derken… Şimdi, tüm semavi dinler insana ne öğretir? Ahlakı öğretir, vicdanı öğretir, namusu öğretir, dürüstlüğü öğretir, doğruluğu öğretir; burada kastedilen de budur.
DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) – Aynı zamanda Sayın Vekilim, evlilikle ilgili bana atfen bir konu söyledi. Bu doğrultuda evdeki iş bölümünü açıklamak durumundayım: Yemek ve çamaşır ortak, çaylar ve ütü bende diyorum.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Sayın Bakan, bakın, Diyanet İşleri Başkanlığı geçen gün bir video yayınladı, şunu diyor videoda: Bir hoca elinde telefonla oturuyor, eşi de kek getiriyor. Kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor. Sonra çay getiriyor, kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor. Sayın Bakan, işte böyle bir videoyu Diyanet İşleri Başkanlığımız yayınlayabiliyor. Siz onlarla konuştunuz mu acaba? Bu, toplumsal cinsiyet eşitliğinde bizim hayal ettiğimiz, vizyon belge sinde hayal ettiğimiz normlara aykırı diyebildiniz mi mesela? Bunlar çok önemli. Ya, toplumsal cinsiyet eşitliğinde… Ben de eşime kek götürüyorum yahu ben götürüyorum yani çay da götürüyorum, o da bana getirebiliyor. Yani ama bu eşitsizlik maalesef eski ders kitaplarında bunlar vardı. Bunlar büyük oranda ayıklandı ama Diyanet İşleri Başkanlığı bunu yaptığı zaman işte toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşamıyoruz.
...