DOĞAL GAZ VE PETROL SERT YÜKSELİYOR
Bugün Brent petrolün varil fiyatı 102 doları görürken, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de mart vadeli kontratlar için fiyatlar bu sabah yüzde 35’lik artışla 120 Euro ’ya kadar yükseldi. Geçen sene şubatta 17 euro seviyelerinde olan bu rakam, Aralık 2021’de 166 Euro’yu görmüştü.
Nisan vadeli kontratlarda fiyat artışı ise yüzde 37’yi aştı ve 121 Euro’yu gördü.
120 Euro’luk TTF fiyatı, bin metreküp gazın fiyatının 1277 Euro (1436 dolar ) olması anlamına geliyor.
Almanya’nın Rus gazını taşıyacak Kuzey Akım 2 projesinde ruhsat sürecini iki gün önce askıya aldığını açıklamasıyla gaz fiyatları yükselişe geçmiş, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev, Almanya’nın kararı üzerine Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupalıların doğal gaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” demişti.
BAKAN DÖNMEZ'DEN RAHATLATAN AÇIKLAMA
Dünyada enerji krizi derinleşirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle oluşan endişeler hakkında rahatlatan açıklamalarda bulundu . Bakan Dönmez, Rusya-Ukrayna krizinin Türkiye’ye etkilerine yönelik doğalgazda bir problem beklemediğini açıkladı.
Öte yandan Bakan Dönmez, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin enerji fiyatlarına yansımasına yönelik olarak tüm dünyada olduğu gibi bu krizin Türkiye’ye de yansımalarının olabileceğini ancak birkaç günlük oynamaların etkilemeyeceğini açıkladı.
TÜRKİYE'YE 10 GÜNDE 8 LNG GEMİSİ GELECEK
Türkiye'nin sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerine 6 Mart'a kadar ABD, Ekvator Ginesi ve Cezayir gibi ülkelerden 8 LNG kargosunun gelmesi bekleniyor.
Türkiye doğal gaz depolarını dolu tutmak ve arz konusunda sıkıntı yaşamamak için LNG alımına devam ediyor.
Türkiye'nin Hatay Dörtyol'da bulunan FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi), Aliağa LNG Terminali ve Marmara Ereğlisi LNG Terminali'ne 10 gün içinde 8 LNG kargosunun ulaşması bekleniyor.
Bu kapsamda, Maran Gas Pericles, Methane Princess, Elisa Larus, SK Resolute ve Gaslog Hong Kong LNG tankerleri ABD'den yola çıktı.
Bunun yanı sıra Ekvator Ginesi'nden Gui Ying, Cezayir'den Ougarta ve Lalla Fatma N'Soumer gemileri de Türkiye'deki terminallere doğru yola koyuldu. Gemilerin Türkiye'deki hedef noktalara varış tarihleri 25 Şubat ile 6 Mart arasında değişiyor.
ABD'den gelen LNG gemilerinin yolculuğu terminale göre değişmekle birlikte ortalama 18 gün sürüyor. Yolculuk Ekvator Ginesi'nden başlıyorsa 14 günde, Cezayir'den ise 5 günde tamamlanıyor.
Türkiye'ye ulaşan LNG gemilerindeki sıvı formadaki gaz, gerekli işlemlerden sonra boru hattı formuna uygun bir gaza dönüştürülüyor ve sisteme gönderiliyor. Böylece, gemilerle uzun bir yolculuk yapan doğal gaz, hane halkına kadar ulaşmış oluyor.
Bu arada, Teksas'tan yola çıkan ve toplam 170 bin 799 metreküp kapasiteli Mol Hestia LNG gemisi de 22 Şubat'ta Türkiye'ye vardı.