Dolar/TL 7.35 seviyesinde başladığı günde yönünü yukarı çevirerek 7.41’i gördü. Kurun yükselmesinde 1.40 seviyesinden 1.46 seviyesine yükselen ABD hazine tahvili faizleri etkili oldu.
Naci Ağbal başkanlığındaki TCMB, kasım ve aralık aylarında politika faizini toplam 675 baz puan arttırdıktan sonra, ocak ve şubat ayı para politikası kurulu toplantısında faizi yüzde 17’de sabit tutarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun uzun bir müddet sürdürüleceğine dikkat çekti.
DOLAR
7,4053
(%0,59)
EURO
8,9216
(%0,21)
ALTIN
407,6064
(%-0,63)
TCMB son söylemlerinden gerekirse ek sıkılaştırma yapacağını da belirtirken piyasalar bir sıkılaştırma yapılacaksa bunun nisan ayında enflasyonda beklenen tepe noktasından önce olma ihtimalini yüksek buluyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin para politikası yabancı yatırımcı açısından oldukça sıkı ancak dolarizasyonda çözülme görmediğimizden de anlayabileceğimiz gibi yerli için sıkılığın yeterliliği tartışma konusu.” dedi.
DALGALANMA DEVAM EDEBİLİR
Bankacılar yabancı giriş giriş ve çıkışlarda hacimsiz bir piyasa ile karşılaşıldığı için dalgalanmaların devam edeceğini öngörüyorlar. TCMB verilerine göre bankaların spot, vadeli ve swap dahil TL karşılığı döviz işlem hacmi bu yıl Şubat ayında 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı veri 2018 Şubat’ta 18.4 milyar dolardı.
Asya borsaları, yatırımcıların geçen yıl hisselerin çok fazla ve çok hızlı değer kazandığına dair endişelerinin azalması ve açıklanması beklenen ABD canlandırma paketinin dünya genelinde ekonomiyi destekleyeceğine odaklanmasıyla hafif yükseldi.
Güvenli liman dolar, ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmeye devam etmesiyle dünya genelinde piyasaların tekrar sakinleşmesinin ardından değer kaybetti. Riskli varlıklara olan iştah ise güçlendi.