Kuzey Kore hükümeti yeraltı denemesinin başarılı olduğunu ve radyasyon sızıntısı görülmediğini belirtirken ABD, aynı saatlerde Kuzey Kore’de Richter Ölçeği’ne göre 4.2 büyüklüğünde bir yer sarsıntısının tespit edildiğini duyurdu.Kuzey Kore’den yapılan açıklamada nükleer denemenin Kore yarımadasında barış ve istikrara katkıda bulunacağı öne sürülerek, "Kuzey Kore silahlı kuvvetlerine ve halka mutluluk veren tarihi bir olayın yaşandığı" yorumu yapıldı.
"İLK KULLANAN OLMAYACAĞIZ"
Pyongyang Yönetimi geçen yıl nükleer silah geliştirdiğini iddia etmişti. Ancak Kuzey Kore asla bu silahları ilk kullanan taraf olmayacağını söylüyor. Uzmanlar Kuzey Kore'nin sekiz nükleer bombaya yetecek plütonyuma sahip olduğuna inanıyor. Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesine yönelik uluslararası görüşmeler, yaklaşık bir yıl önce kesilmişti. Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı yeni mali yaptırımlar üzerine, görüşmelerden çekilme kararı almıştı. Kuzey Kore’nin bu açıklaması, başta ABD, Güney Kore, Çin ve Japonya’da yetkilileri harekete geçirdi. ABD, İNGİLTERE, ALMANYA VE BÖLGE ÜLKELERİ KUZEY KORE'Yİ KINADI; ÇİN UYARIDA BULUNDUBeyaz Saray eğer doğrulanırsa denemenin "kışkırtıcı bir eylem" olarak görüleceğini duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, BM Güvenlik Konseyi’nin derhal harekete geçmesini beklediklerini söyledi.
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin sorumsuzluk olduğunu bildirdi. Makamından yayımlanan açıklamada Blair, "Kuzey Kore hükümetinin tamamen sorumsuzca olan bu eylemini kınıyorum" ifadesini kullandı.
Almanya da Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasını kınadı ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararlı bir tepki göstermesini istedi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'den derhal nükleer silah programını durdurmasını ve daha başka nükleer deneme yapmamasını istedi.
Güney Kore Savunma Bakanlığı güvenlik alarm seviyesinin yükseltildiğini açıkladı. Japonya’da Bakanlar Kurulu olağanüstü toplantıya çağrıldı.
Çin Kuzey Kore'yi bölgenin nükleer silahlardan arındırılmasıyla ilgili taahhütlerini hayata geçirmeye çağırdı.
Endonezya Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasını kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, nükleer denemenin kabul edilemez olduğu belirtildi ve böyle bir hareketin bölgesel gerginliği artıracağı ve istikrarı tehdit edeceği uyarısında bulunuldu.
ÇİN VE ABD DIŞİŞLERİ BAKANLARI TELEFONLA GÖRÜŞTÜ
Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığını açıklamasından sonra Çin ve ABD dışişleri bakanları telefon görüşmesi yaparak gelişmeleri ele aldı.Yeni Çin Haber Ajansı, Çin Dışişleri Bakanı Li Caoşing'in görüşmede Condoleezza Rice'a Çin'in tutumunu aktardığını ve bakanlığın bu konudaki açıklamasını yinelediğini bildirdi.
Nükleer silah denemesi haberiyle Güney Kore ve Asya borsalarında keskin düşüşler yaşandı. Kuzey Kore geçen hafta ’Amerika’nın artan düşmanca tavrını" gerekçe göstererek nükleer silah deneyeceğini açıklamıştı