Betül Yurtseven'in haberi
Mısır, tarihinde ilk kez sivil cumhurbaşkanını seçti. Müslüman Kardeşler'in adayı ve Hürriyet ve Adalet Partisi'nin lideri Muhammed Mursi, artık Mısır'ın cumhurbaşkanı. Tahrir devriminden sonra, Mısır'daki en güçlü Mübarek rejimi muhalifi grup olan Müslüman Kardeşler'in başa gelmesi bekleniyordu. Seçimin 1. turunda, Müslüman Kardeşler'e yakın ve favori adaylardan biri olan Abdülmünim Ebu'l el-Futuh elendi. Seçimin kurallarına göre, hiçbir aday % 50'lik oy oranına ulaşamazsa, en çok oy alan ilk 2 aday seçimin 2. turunda yarışacaktı. 2 tur geçtiğimiz Pazar gerçekleşti. Seçimin resmi sonuçları da dün açıklandı.
Şefik seçilmesi halinde gençlerin kefenleri hazırdı
Uzun bir süre seçim sonuçlarında hile yapılacağı düşünülüyordu. Askeri yönetimin diğer aday olan Hüsnü Mübarek'in adamı Ahmet Şefik'i başa getirmeye çalışacağına dair şüpheler vardı. Bu şüphelerin ardından, Mursi'nin başkanlığının ilan edilmesi halkta büyük coşku yarattı. Dün sabah erken saatlerden itibaren halk Tahrir'e toplandı. Birbirinden yaratıcı protesto hazırlıklarıyla Tahrir'de bekleyen Mısırlılar, Ahmet Şefik'in seçilmesi halinde kefenlerinin yanında olduğunu, ölmeye hazır olduklarını söylüyorlardı. Neyse ki, Mursi'nin adı açıklandı ve kimse ölmek zorunda kalmadı - en azından şimdilik.
Kimdir bu Müslüman Kardeş?
Yeni Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 1951 yılında Mısır'da doğdu. 1975 yılında Kahire'de mühendislik eğitimine başladı. 1982'de doktorasını yapmak için ABD'ye gitti. 1985 yılına kadar Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1985'te yurduna, Mısır'a döndü ve Zazazig Üniversitesi'nde öğretmenliğe devam etti. 2000 yılında politikaya atıldı ve mecliste bağımsız milletvekili olarak görev aldı. Müslüman Kardeşler hareketine yakın olan Mursi, Hüsnü Mübarek döneminde bu hareketin mecliste temsili yasak olduğu için 2011 yılına kadar bağımsız kaldı. 2011'de başlayan halk hareketinden ve Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra, Hürriyet ve Adalet Partisi'nin başkanlığını üstlendi. Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday oldu ve 2. turda Mısır Cumhurbaşkanı oldu.
Bundan sonra neler olabilir?
Mısır'da Askeri Konsey, seçimin 2. turu yapılırken cumhurbaşkanının görevleri ile ilgili "müdahaleci" yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelere göre, cumhurbaşkanı ordunun işlerine karışamayacak, askeri atama yapamayacak, askeri emekliliklere müdahale edemeyecek ve askerlerin işlerine son veremeyecek. Cumhurbaşkanını seçerken böyle bir açıklama yapılması, halkta büyük tepkiye neden oldu. Halk günlerce Tahrir Meydanı'nda sabahladı. Dün yeni cumhurbaşkanının ilan edilmesinden sonra, Muhammed Mursi halka başkan olarak ilk konuşmasını yaptı. Konuşmasının başında askerlere selam çakan Mursi'nin bu davranışının daha sonraki siyasetine yön vereceği düşünülüyor. Mursi'nin, elinden alınan demokratik yetkileri için cuntayla mücadele etmesi bekleniyor. Ancak, baştaki bu uzlaşmacı konuşması, Mursi'nin en azından görevinin ilk zamanlarında, rejimle çatışmaktan uzak duracağı izlenimini yaratıyor. Mısır halkının, seçtikleri cumhurbaşkanının rejimle hesaplaşmasını ertelemesine ne kadar izin vereceği ise bir başka merak konusu. Önümüzdeki haftalar, Mısır'daki değişimin ne yönde olacağına ayna tutacak.
Kaynak: Haber7