Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EGE'Yİ LAHEY'E GÖTÜRMEK İSTİYOR
EGE Yİ LAHEY E GÖTÜRMEK İSTİYOR
 
Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, Türkiye ile Yunanistan arasındaki, Ege kıta sahanlığının belirlenmesi için Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na götürmeyi teklif etti.
 
8.6.2006 - 19:38
 Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni yarın İstanbul'a geliyor
Yarın Türkiye'ye gelecek olan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye ile Yunanistan arasındaki, Ege'deki kıta sahanlığının belirlenmesi konusunu Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na götürmenin yararlı olabileceğini söyledi.

Bakoyanni, Dördüncü Türk-Yunan Medya Konferansı’na katılmak ve bu çerçevede Abdullah Gül ile ikili bir görüşmek yapmak üzere yarın İstanbul'a yapacağı ziyaret öncesi Anadolu Ajansı'nın sorularını yazılı olarak yanıtladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemini vurgulayan Bakoyanni, Atina'nın Türkiye’nin AB sürecine desteğini yineledi.

Dışişleri Bakanı Gül ile yapacağınız görüşmenin gündemi nedir?

Bakoyanni: ''Bakan Gül ile görüşmemiz, Ege'deki, Yunanlı pilot Kostas İliakis'in yaşamını yitirdiği, Türk pilotun da neredeyse yaşamına mal olacak trajik olaydan sonraya geliyor. Bakan Gül ile ben kuşkusuz daha önce birçok kez karşılaştık ve ülkelerimizin yararına olan pek çok konuyu ele aldık.

Gerçekten de görüşmelerimiz her zaman iyi iletişim ve yapıcı bir görüş alışverişi şeklinde biçimlendi. Bu ziyaretimin amacı iki aşamalı: Birincisi, ikili ilişkilerimizi özellikle 3 ekimde oluşan yeni Avrupa çevresi içinde tartışmak, ikincisi ise Bakan Gül ve ben Türkiye'nin AB perspektifini ele alacağız.

Sayın Gül'ün AB perspektifini gerçekleştirmeye yönelik reformlara ilişkin görüşlerini ve yaklaşımlarını duymaktan büyük mutluluk duyacağım.''

Şu anda Türk-Yunan ilişkilerinde en fazla baskısı hissedilen konu nedir?

Bakoyanni: ''Türk-Yunan ilişkilerinde baskısı hissedilen bir konu tanımlayamam. Her şeyden önce ikili ilişkiler her zaman karmaşık, birbirleriyle bağlantılı ve inişli-çıkışlıdır. Hiçbir zaman, yalnızca tek başına, diğer konuları etkilemeyen bir konu olamaz. Bu, uluslararası ilişkilerin ve siyasetin doğasıdır.

Ayrıca, Türkiye'nin AB adayı bir ülke olduğu noktasından hareketle ikili ilişkilerimiz bir başka çerçeve, yani AB içinde de fonksiyoneldir. Sonuç olarak Türk-Yunan ilişkileri yalnızca iki ülkenin sınırları çerçevesinde değil, AB'nin daha geniş limitleri ve Türkiye'nin AB ile ilişkileri içinde görülmelidir. Son ve önemli bir konu da kuşkusuz, Kıbrıs sorununa işleyebilir ve kalıcı bir çözüm bulunmasıdır.''


Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları yetkilileri arasında 34 tur Ege konulu görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde gelinen en son noktaya ilişkin bilgi verir misiniz?

Bakoyanni: ''İki ülke bakanlık yetkilileri arasında yapılan istikşafi görüşmelere atıfta bulunduğunuzu sanıyorum. Bu görüşmeler devam ediyor, bakanlıklar arasındaki anlaşma gereği benim bu konuda yorum yapmam uygun olmaz.''

Atina'da Türk-Yunan sorunlarını Uluslararası Adalet Divanı'na gönderme konusunda oldukça yoğun bir tartışma var. Siz, Atina'nın bu olasılığı göz ardı etmediğini açıklamıştınız. Bu konuda herhangi bir girişim var mı?

Bakoyanni: ''Yunanistan'ın görüş ayrılıklarını barışçı ve uluslararası hukuka uygun bir biçimde çözmeyi öngören dış politika prensibi çerçevesinde, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege'de kıta sahanlığının belirlenmesi konusunu Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na götürmek yararlı olabilir.

Adalet Divanı, küresel olarak saygı gören bir kurumdur ve birçok sorunun, uluslararası hukuk çerçevesinde, barışçıl bir biçimde çözülmesine katkı sağlamıştır. Biz, Divanın yararlı bir enstrüman olabileceği kanısındayız.

Ancak, Yunanistan'ın Adalet Divanı'nın yargı yetkisini kabul ettiğini, Türkiye'nin ise etmediğini göz önüne alırsak, Divan’a başvuru dikkatle hazırlanmalıdır.Taraflar bir tahkimname (Compromis) imzalamalı ve her şeyden önce bu sorunun konusunu net ve açık bir biçimde tanımlamalıdır.''

Atina'nın daha iyi ikili ilişkiler için Türkiye'den en öncelikli beklentisi nedir?

Bakoyanni: ''Yunanistan'ın Türkiye'den beklentileri diğer AB ülkelerinkilerle aynıdır. Daha önce de söylediğim gibi, Yunanistan Türkiye'nin AB'ye tam üyelik çabalarını destekliyor. Ancak bunu arzu eden diğer ülkeler için olduğu gibi, bu destek şartsız değil. Bu, Türkiye'nin üstlendiği yükümlülükleri ve sözlerini yerine getirmesine bağlı.

Kısacası, Türkiye, AB'ye katılmak için müktesebata uyumun gereklerini yerine getirmek durumundadır. Açıklık getirmeme izin verirseniz, Türkiye, gerekli reformları yaparsa AB'ye tam üyelik esirgenemez.”

Atina'nın önümüzdeki AB toplantısında Türkiye ile müzakerelerin başlaması konusundaki tutumu ne olacak?

Bakoyanni: “Tutumumuz gayet net. Biz, Türkiye'nin ortağımız olacağı bir Avrupa istiyoruz. Yunanistan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik talebini ve bu hedefe ulaşmak için harcadığı çabaları destekliyor.

Ancak Türkiye, bu hedefe ulaşmak için somut kriterleri, tüm AB üyelerine verdiği sözleri ve üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmelidir.

Türkiye, bu hedefe kilitlendiğini, bu kriterlere ve üyeliğin ön şartlarına uymak için gerekli reformları yapmaya arzulu olduğunu uygulamada kanıtlamalıdır…

Tam uyum, üyelik müzakerelerinin ilerlemesinin önceden yerine getirilmesi gereken unsurudur. Bu, AB üyesi olmak isteyen her ülke için geçerlidir. Başka türlü olamaz ve hiçbir ülke için Yunanistan da dahil olmak üzere olmamıştır.''

Türk halkına bir mesajınız var mı?

Bakoyanni: “Türk halkına mesajım, ülkelerimiz ve bölge için kalkınma ve istikrara dönük barış ve işbirliği mesajıdır. Bazı konularda görüş ayrılıklarımız var, onlara arkamızı dönemeyiz. Onlarla yüzleşmeli, samimi ve gerçekçi bir biçimde çözmeye çalışmalıyız.

Aynı zamanda, bizi yakınlaştıran ve birlikte ortak hedeflere doğru çalışmayı cesaretlendiren, çok daha fazla konu olduğunu unutmamalıyız. Ben, sık sık görüşme ve görüş alışverişlerimizle, Avrupa çerçevesindeki işbirliğimiz aracılığıyla ikili ilişkilerimizde olumlu sonuçlar alınabileceğine inanıyorum.

Biz, Türkiye'nin Avrupa ailesini oluşturan devletler arasına girme çabalarını destekleme yoluyla iki ülke ve iki halk için bir 'kazan-kazan' pozisyonunu takip ettiğimize inanıyoruz.

Arzum, gelecek kuşaklar bu döneme baktıklarında, bu zaman dilimini, bölgemiz ve halklarımızın daha barışçı ve daha müreffeh geleceğinin temelinin atıldığı verimli bir dönem olarak değerlendirmeleridir. Halklarımız barış, istikrar ve refah içinde birlikte yaşamak istiyor. Ortak Avrupa geleceğinde bunu yapabilirler ve yapmalıdırlar. Siyasi liderliklerimiz bu beklentilere karşılık vererek gereğini yerine getirmelidir."


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÇİN, DA VİNCİ'NİN FİLMİNİ YASAKLADI

IRAK, ZERKAVİ'NİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

MECLİSİ BASIP BAŞBAKANIN KAFASINI KESECEKLERDİ
»  UNICEF'TEN ÇETE UYARISI
»  BUSH'UN SAÇLARINI KIZLARI AĞARTMIŞ
»  4 AY BAŞINI BEKLEDİKLERİ GENÇ ÇOCUKLARI ÇIKMADI
»  CİA ÜLKEDE FİNK ATIYOR YETKİLİLERİN HABERİ YOK
»  MÜSLÜMANLARA KARŞI ANTİ TERÖR TİMİ
»  ABD'DE ZEHİRLİ İĞNE İLE İDAM
»  CIA'NIN PİSLİKLERİ BİR BİR ÇIKIYOR
»  ESKİ KARISININ DÜĞÜNÜNE CANLI BOMBA OLARAK GİTTİ
»  SEZER İSRAİL'DE KOKTEYL VERDİ
»  UZAYDAKİ KARADELİĞİ GOLF TOPUYLA VURACAK
»  PUTİN'E 'ÖZGÜRLÜK CELLADI' SUÇLAMASI
»  KALP KRİZİ GEÇİREN PİLOT UÇAĞI İNDİRDİ VE ÖLDÜ
»  HIRİSTİYANLARIN KORKU GÜNÜ 666 BUGÜN BAŞLADI
»  CIA KURBANLARI ARASINDA 700 MEHMETÇİKTE VAR
»  HAMAS MİLİTANLARI TV BİNASI BASTI
»  FİLM GİBİ FİRAR
»  YENİ BİR DEVLET DOĞDU!
»  BU SAATTEN SONRA İRAN'A HİÇ BİR ŞEY YAPILAMAZ!
»  ŞOK İDDİA: BUSH, RİCE'YE AŞIK"
»  "İRAN 2010'DA ATOM BOMBASI YAPAR"
»  DÜNYA BANKASI BAŞBAKAN'IN OĞLUNUN SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMEDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.