Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,3492
EURO
36,8350
IMKB
10.045,000
ALTIN
3.006,050
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EKMEK ARTIK DAHA BÜYÜK OLACAK
EKMEK ARTIK DAHA BÜYÜK OLACAK
 
Türkiye’de en fazla tüketilen gıda maddesi ekmek bundan böyle az tuzlu, çok kepekli olacak, daha hijyenik ortamlarda satılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, tüketime sunulan ekmek çeşitlerinin üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlama özelliklerinin belirlendiği taslak, internet üzerinden görüşe sunuldu.
 
24.10.2011 - 16:47

Ekmek, Türk toplumunun en fazla tükettiği gıda maddelerinin başında yer alırken, bir kişinin, ekmekten aldığı tuz miktarı günlük 12 miligramı buluyor. Böbrek yetmezliğinden hipertansiyona kadar birçok hastalığa neden olan fazla tuz kullanımının azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı'nca geçen yıl çalışma başlatılmış, bu kapsamda halk ekmek ve ekmek üreticileriyle tuz oranının düşürülmesi konusunda görüşmeler yapılmıştı.
Bu konunun dikkate alındığı tebliğ taslağında, ekmekte kullanılan azami tuz oranının yüzde 1,75'ten yüzde 1,5'e düşürülmesi öngörülüyor.

Tebliğ taslağına göre, normal ekmek kepek oranı daha yüksek unlardan yapılacak. Mevcut durumda normal ekmek yapımında kepek oranı daha az olan Türk Gıda Kodeksi'nde tip 550 olarak yer alan un kullanılabiliyor. Taslak, tebliğ olarak yürürlüğe konulursa söz konusu unun normal ekmek yapımında kullanılması yasaklanacak. Normal ekmek kepek oranı daha yüksek olan Türk Gıda Kodeksi'nde tip 650, tip 850 olarak yer alan unlardan yapılacak.

Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 300 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Mevcut tebliğe göre, söz konusu ürünler en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram ağırlıklar halinde artırılarak satışa sunulabiliyor.

Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmekler ise muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışında kalan ekmek çeşitleri muhtelif ağırlıklarda satılabilecek.

AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME Tebliğ taslağına göre, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilecek. Mevcut tebliğde ekmeklerin ambalajlı olarak tüketime sunulması, sadece fırında ambalajsız olarak satılması öngörülmesine rağmen, bu kural genellikle uygulanmıyordu.

Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışında kalan ekmek çeşitleri üretim yerleri de dâhil olmak üzere ambalajlı olarak satılacak. Geleneksel hali ile tuz ilave edilerek üretilen ekmeklere tuz eklenmediği takdirde “Tuz ilave edilmemiştir” ifadesi etikette yer alabilecek.

Ekmeğe, undan gelenler de dâhil olmak üzere hiçbir katkı maddesi katılmazsa etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte “katkısız” ifadesi kullanılabilecek.

Coğrafi işaretleme ile ilgili kurallara aykırı olmamak kaydıyla yöresel/ülkesel adları ile bilinen ekmekler bu isimlerle üretilebilecek.

YENİ HİJYEN KURALLARI Vatandaşlar yeni gelecek hijyen kuralları çerçevesinde artık ekmeği dolaptan kendi alamayacak. Kapalı hijyenik dolaplarda bulundurulan ekmekler, hijyen kurallarına uyan satıcıların kontrolünde satılacak.

Ekmekler, satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilecek ve satıcı kontrolünde satılacak. Satış sırasında ekmekler, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek. Ekmeğin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacak.

Ambalajsız olarak satılacak ürünlerin muhafaza edildiği ekmek dolabında veya tezgâhında, alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi'ne uygun etikete ilave olarak ekmeğin bileşenleri belirtilecek.

Ekmeklerin taşıma ve satışı sırasında çalışan tüm personel, kişisel temizliğine azami itina gösterecek, uygun ve temiz kıyafet giyecek ve ekmek taşıma ile satışı sırasında koruyucu eldiven kullanacak.

Ekmek üretimi yapılan yerlerin yanı sıra bakkal, market ve ekmek satış büfeleri diğer ekmeklerin haricinde tam buğday unlu ekmek ve tam buğday ekmeği bulunduracak.

Ekmeklerle temas eden malzeme, alet ve ekipman, gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılmış, bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilmiş olacak ve kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak.

Ekmekler, ekmek kasalarına, ekmek kasaları da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilecek.

Ekmekler, dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde tamamen kapalı, ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamullerin taşınması dışında herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan, tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılan araçlarda taşınacak.

Ekmekler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak yerle ve dış ortamla temas etmeyecek şekilde temiz bir ortama konulacak.

‘KEPEK ORANI ARTACAK’ Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, Sağlık Bakanlığı'nın, halk sağlığı için, ekmeğin doğal, randımanı yüksek undan yapılmasını ve tam buğday ekmeğini yaygınlaştırmayı istediğini belirtti. Buna karşılık Türk halkının ekmek konusunda yerleşmiş alışkınlıkları bulunduğunu hatırlatan yetkililer, şunları kaydetti: “Türkiye'de günde ortalama 120 milyon ekmek yapılıyor. Bunların yaklaşık 10 milyonu çöpe gidiyor. Halkın alışkanlıkları var. Türkiye'deki tüm ekmek türlerini hemen yarın tam buğday ekmeği yapmak mümkün değil. Bunu yapsanız yarısı çöpe gider. Birden alışkanlık kazandırmak da zor. Tam buğday ekmeği alışkanlığı kazandırmak için, üretim ve satış noktalarında diğer ekmek türlerinin yanı sıra tam buğday ekmeği satılmasını zorunlu hale getirmeyi düşündük. Herkes ürettiği, sattığı ekmeğin yanında tam buğday ekmeği de üretip satsın, tüketiciler de bunu görsün istedik. Bu şekilde tüketiciler, daha sağlıklı olan tam buğday ekmeğini görüp alabilecekler ve yavaş yavaş da olsa alışkanlık olmaya başlayacak ve talep artacak.

Aynı şekilde daha önce Türk Gıda Kodeksi'nde tip 550, 650, 850 olarak adlandırılan unlar normal ekmek yapımında kullanılıyordu. Taslak tebliğleşirse tip 550'yi normal ekmekte yasaklıyoruz. Kepek oranı daha yüksek ekmeği ön plana çıkarmak için böyle bir uygulamaya gidiyoruz.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DOLAR, 2,5 TL OLURSA NE OLUR?

KONUT ALACAKLAR DİKKAT!

ANGUS YERİNE, LİMUZİN GELİYOR!
»  MAAŞLARI 400 TL ARTACAK!
»  DİZEL'DE FİYAT FARKINA SON!
»  OTOMOBİL'E 'HER AY ZAM'SİNYALİ!
»  MEMUR'A 10 KURUŞ'LUK FAZLA MESAİ ZAMMI!
»  FAİZ, 1,5 YIL'IN ZİRVESİNDE
»  EMEKLİ İNTİBAK ZAMMINI NE ZAMAN ALACAK?
»  PİYASADAN REUTERS'E PKK BOYKOTU!
»  TÜRKİYE, OTO SATIŞINDA AVRUPA 8'NCİSİ
»  BANKAYA BORCU OLANLAR DİKKAT!
»  ALTIN'DA BÜYÜK DÜŞÜŞ!
»  DOĞALGAZ'A ZAM ÜSYÜNE ZAM!
»  MERKEZ'DEN DOLAR'A FREN!
»  DEVLET, 90 BİN KİŞİYİ İŞE ALIYOR!
»  ELEKTRİKLİ OTOMOBİL YIL SONUNDA SATIŞTA
»  ''TAHMİNLERİMİZDEN BETER DURUMDAYIZ''
»  EMEKLİLER İÇİN BİZZAT BAŞBAKAN DEVREDE!
»  DOLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR!
»  ÖNCE BENZİN'E, ŞİMDİ DE MOTORİN'E ZAM!
»  DOLAR'IN ATEŞİ YİNE YÜKSELDİ!
»  29 BİN TL'DEN DAİRE SATACAK!
»  ALTIN YÜKSELDİ, KİRA SİSTEMİ DEĞİŞTİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.