Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden sorumlu devlet bakanı Ali Babacan orta vadeli planı açıklarken büyüme beklentisinin yüzde 3.2'ye çekildiğini açıkladı. Babacan OVP'de 70-80 ayrı reform alanı öngördüklerini belirtti.
Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden sorumlu devlet bakanı Ali Babacan Orta Vadeli Plan açıklamasından yaptığı konuşmada dünya ticaretinin artış hızının önceki dönemlere göre daha düşük olduğunu kaydetti. Türkiye ekonomisinde bu yılın son çeyreğinde iç talebin nispi olarak toparlanma öngördüklerini kaydederken, ekonomide dengeli bir dönem yaşandığını belirtti.
Bu dönemde AB’ye olan ihracatta ciddi düşüş olduğunu kaydeden Ali Babacan net ihracatın büyümemde üzerinde olumlu etkisinin şu ana kadar gelinen dönemde gözlendiğine dikkat çekti. İlk defa Türkiye OECD ortalamalarının altında bir işsizlik yakaladı diyen Babacan ILO ortalamalarında da en hızlı işsizliğin düştüğü ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Son bir yılda 676 bin yeni istihdam sağlandığını kaydeden Babacan, büyümedeki düşüşe rağmen istihdamın artmaya devam ettiğini söyledi.
Babacan yıllık enflasyondaki baz etkisi nedeniyle yüksek seyrettiğini belirti. Cari açık tarafında da 2012 başında başlayan düşüşün devam ettiğini enerji hariç kalemlerde bugünlerde cari dengede başa baş noktaya gelmiş olacağını belirten Başbakan Yardımcısı cari açığı finansaman kalitesinin artırıcı adımların atıldığını belirtti.
Babacan 2012 büyümesinin yüzde 3.2’ye çektiklerini açıkladı. GSYİH büyüme ise yüzde 4 oldu. 2014-15 yıllarında ise büyümenin yüzde 5 olması hedefleniyor.
Program döneminde 1.6 milyon tarım dışı istihdam öngörüsü yer alırken OVP sonunda işsizlik oranının yüzde 8.7’ye inmesi bekleniyor.
Babacan açıklamasında 2012’te enflasyonun aşağı yönlü eğimine devam edeceği bu yıl için TÜFE'nin yüzde 7.4 önümüdeki yıl ise yüzde 5.3 olacağını belirtti.
Bu yıl sonunda cari açık/GSYH'nin yüzde 7.3'e düşeceğini beklediklerini kaydeden Babacan, program dönemi sonunu yüzde 6.5 cari açık/gsyh ile tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
2012'de bütçe açığı/GSYH'nin yüzde 2.3 olmasını beklenirken, önümüzdeki 3 yıl yüzde 2.2, yüzde 2.0, yüzde 1.8 olmasını bekleniyor.
Faiz dışı dengenin yüzde 0.3 fazla vermesini beklentisi olduğunu beliryen Bakan Babacan, faiz dışı fazlanın 2013 yılında GSYH'nin yüzde 1.1'ine ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Babacan bu yıl sonu itibariyle AB tanımlı kamu borç stoku/GSYH'nin yüzde 36.5'e düşmesini beklediklerini ve OVP'de 70-80 ayrı reform alanı öngördüklerini söyledi.