Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliğinde ve Turkcell stratejik ortaklığında düzenlenen, "Türkiye İnovasyon Konferansı", Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Konferansa Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrunnisa Gül ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalia Al Thani de eşi Şeyha Mozah ile birlikte katıldı. Konferansın açılışını yapan Gül, davetini kabul ederek Türkiye'ye gelen ve konferansa katılan Katar Emiri Thani'ye teşekkür ederek konuşmasına başladı. İnsanlık tarihinin bilim, teknoloji ve yeniliklerle şekillendiğini söyleyen Gül, yeniliklerin medeniyetlerin yıkılması ve kurulmasını sağlayarak radikal bir şekilde değiştiren bir dinamik olduğunu söyledi.
-"TÜRK BİLİM İNSANININ, AVRUPA'DAKİ BİLİM DÜNYASININ GERİSİNDE KALMAMASI İÇİN ÇERÇEVE PROGRAMLARINA DESTEK VERİYORUZ"-
Bilim konusuna önem verdiklerini, geçen yıl BM toplantısı vesilesi ile Bostan'a gittğinde Türk akademisyenlerle biraraya geldiğini söyleyen Gül, ABD'de mühendislik ve doktora yapan Türk öğrenci sayısının, İngiliz, Fransız ve Alman öğrencilerin toplamından daha fazla olduğu bilgisinin kendisinin dikkatine sunulduğunu belirterek, "Türkler, ABD ve AB bilim dünyasının dışında değil tam içinderir" dedi. Türkiye'nin AB'nin bilimsel araştırmalarının tamamen içinde olduğunu kaydeden Gül, bu kapsamda 2003-2006 yılları arasında uygulanan 6'ncı çerçeve programına 231 milyon Euro, 2007-2013 dönemini kapsayan 7'nici çerçeve programına ise 360 milyon Euro verildiğini, bu destekler sayesinde Türk bilim insanlarının Avrupa'daki bilimsel gelişmelerin dışında kalmamasının istendiğini, ayrıca 7’nci çerçeve programına Türkiye'nin, verdiğinden daha fazla AB fonu aldığını açıkladı.
-"AVRASYANIN YÜKSELEN HİLALİYİZ"-
Türkiye'nin bekası ve geleceğinin aslında, bilim, araştırma ve inovasyonda göstereceği başarılara bağlı olduğunu, bu alanlarda başarı sağlanamadığı takdirde bekanın da çok başarılı olamayacağını savunan Gül, bu politikaları iktisadi büyüme stratejisinin merkezine de yerleştirmek gerektiğini, ayrıca eğitim sistemi aracılığı ile bilim, teknoloji ve yenilik konusunda ciddi bir farkındalık programına da işlev kazandırmak gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin bölgesinde yıldızı parlayan bir ülke olduğunu söyleyen Gül, "Ülkemiz ekonomik bakımdan Avrasya'nın yükselen bir hilalidir" dedi.
-"MİLLETİMİZİ BU YÖNDE HAREKETE GEÇİRMEK, ORTA VADELİ HEDEFİMİZ"-
Şimdiden birçok uluslararası danışmanlık ve finans kurumlarının bu durumun farkında olduğunu vurgulayan Gül, 2050 yılında Türkiye ekonomisinin Avrupa'nın 2'inci büyük ekonomisi olacağının bazı uluslararası raporlarda açık bir şekilde öngörüldüğünün altını çizerek, "Dolayısı ile önümüzdeki 10-15 yıllık sürede bilimsel, teknolojk, askeri ve ekonomik açıdan ciddi bir yakalama ve öne geçme çabasına girmemiz, milletimizi bu yönde hareket geçirmemiz orta vadeli hedeflerimizi oluşturmaktadır" dedi.
-"KOŞMALIYIZ"-
İnovasyonun dünyayı küçülttüğünü ve tarihin akışını hızlandırdığını söyleyen Gül, inovasyonun ivme kazandırdığı küreselleşmenin adeta toplumların kimyasını değiştirdiğini, bugün Arap Bararı'nın ortaya çıkışında El Cezire, internetin ve Youtube'un katkılarının görmezden gelmenin mümkün olmadığını kaydetti. Kendisinin de sosyal meydadan yararlanan biri olduğunu dile getiren Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Siyaset, ekonomi ve hukuk dahil toplum hayatının her alanında yeniliğe inanmış, sürekli yeni bir siyaset dili, diplomasi dili, uluslararası düzen ve yeni bir anayasa çağrısında bulunuş ve nihayet sosyal medyadan imkanları ölçüsünde yararlanan biriyim. Bu anlamda inovasyonun geleceği şekillendirdiğine samimiyetle inanıyorum. Şunu da hatırlatmak isterim ki millet olarak tarihin bizzat akışı karşısında bilim, teknoloji ve inovasyon konusunda artık yürümek değil, gerçekten koşmak zamanıdır. Çünkü yürüyenler geride kalmaktadır. Koşanlar ancak mesafeleri kapatmakta, başkaları ile aralarındaki mesafeyi de daha da açıyorlar."