Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi lojistik master plan toplantısında bir konuşma yaptı.
Tasarruf oranlarının azaldığına dikkat çeken Çağlayan, "Tasarruf oranları azalıyor; şu an için alarm vermiyorum ama dikkatli olmalıyız" dedi. Çağlayan, 'Ben bu konuda çok karamsar değilim. Türk insanı mutlaka ayağını yorganına göre uzatacak tedbirleri almalı. Tasarruf konusunda almamız gereken son derece önemli tedbirler var. Ancak şunu da kabul etmemiz gerek ki geçmiş dönemlerde Türkiye yaşayamadığı bazı şeyleri bugün itibariyle yaşıyor' ifadelerini kullandı.
Bakan Çağlayan, TL'nin değerlenmesinin ve tüketicinin yurtdışından ithalatının tasarrufu azalttığını ifade etti.
Çağlayan, yerli kredi derecelendirme kuruluşlarının yakında açılacağını belirtti.
Çağlayan, Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye kararına ilişkin, 'Haritada rastlamayacağınız, sokaklarında gece yürüyemeyeceğiniz ülkelere olumlu not verirken, Türkiye'ye verilen bu notu hiçbir uluslararası çevre dikkate almadı. Uluslararası ve iç piyasa S&P'yi 'Ti'ye bile almamıştır' değerlendirmesinde bulundu.
BABACAN: GELECEĞE BORÇLANIP PEŞİN HARCIYORUZ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen yıl enflasyonun çift haneli kapanmasına ilişkin, ”Biz bunun geçici olduğunu görüyoruz. Merkez Bankamızın analizlerine, açıklamalarına bakıldığında enflasyonun bu yılın sonuna doğru bizim hedeflerimize yaklaşan bir trende gireceğini bekliyoruz” dedi. Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, kazanmadan harcandığına dikkat çekti.
Cari açıkta, konjonktürel sebeplerin izahının daha kolay olduğunu, yapısal konulara inildiğinde köklü adımların gerektiğini ifade eden Babacan, ”Bu adımlar hemen sonuç verecek adımlar değil. Tasarruf oranlarımız çok düştü. Güven ortamından bahsediyoruz bahsediyoruz ama bu hızlı tüketime sebep oluyor. Kazanmadan harcama yaşanıyor. Geleceğe doğru borçlanıp peşinen harcama görüyoruz. Bu makul büyüklüklerde olabilir ama ölçü kaçacak olursa zamanında tedbir almak gerekiyor” diye konuştu.