Şimşek, CNN Türk'te katıldığı programda ekonomiye ve krize ilişkin soruları yanıtladı.
Dünya ekonomisinde doğru adımlar atılması durumunda 2010'dan itibaren toparlanmanın başlayacağını kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar açıklan tedbir paketlerinin büyüklüğü, dünya milli gelirinin yüzde 25'i, yani 14 trilyon dolar. Bunlar olağanüstü büyük paketler ama doğru adrese yönelik değiller demek ki. Burada bütün amaç da kredi piyasasını çalıştırmak olmasına rağmen şu anda tıkanıklık var.
TOKSİK VARLIKLARI ATMAK LAZIM
Bana kalırsa önemli olan şu: Kriz temel itibariyle şu anda kredi piyasasının tıkalı olması nedeniyle sürüyor. Bunu açmak için problemli bankalardaki toksik varlıkları bankalardan almak lazım. Bunlar yapılmadan piyasanın çalışmasının imkanı yok.
Şimdiye kadar kadar adım adım gidildi ama artık şoke edici bir takım önlemler alınmalı. Şu anda bankalar önemli ölçüde sürekli değeri azalan toksik varlıklar nedeniyle kredi veremiyor. İyi bankaları desteklemek kötü bankaları kaldırmak lazım."
Şimşek, bankalardan bu toksik varlıkların kaldırılması ile eşanlı olarak da gelişmiş ülkelerin doğrudan tüketiciye yönelik paketler açıklaması gerektiğini ifade etti.
SORUN DÖVİZ LİKİDİTESİ
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sıkıntısının ise döviz likiditesi olduğuna işaret eden Şimşek, "Orada IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların çok daha yüksek kaynaklarla donatılması ve bunların kullandırılması lazım. Şu anda gelişmekte olan ülkeler sermayeye aç bırakılıyor. Bu ülkelere yönelik sermaye akışı çok azaldı" dedi.
OLASI ANLAŞMA SEÇİMDEN SONRA
Şimşek, IMF-Türkiye ilişkileri konusunda da "IMF'den gelen bazı talepler konjonktürle uygun değil. Örneğin çapraz vergi denetimi istiyorlar ama bu dönemle uyumlu değil. Zaten IMF ile anlaşırsak da herşey günlük güneşlik olacak anlamına gelmiyor. Mesela Macaristanda IMF programı var ama ocakta sanayi üretimi bizden kötü" dedi.
IMF ile bazı konularda müzakerelerin devam ettiği bilgisini veren Şimşek, "anlaşma olursa muhtemelen seçimden sonra olacak" dedi.
TÜRKİYE KRİZDEN HIZLI ÇIKAR
Türk bankacılık sisteminin sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, "dünya normalleşmeye başlarsa kriz Türkiye'de çok hızlı bir şekilde biter. Bir de Türkiye'de hanehalkları borçları çok düşük. Toplam milli gelirin yüzde 12'si seviyesinde. Bu rakam Doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 28, Batı Avrupa'da yüzde 56, ABD'de ise yüzde 90. ABD'de hane halkları sadece borsa yolu ile 13-14 trilyon dolar kaybetti. Ama bizde böyle bişey yok" diye konuştu.
İKİ YENİ TEDBİR GELİYOR
Ekonomide alınacak yeni tedbirlerle ilgili olarak da bilgi veren Şimşek, iç talebi canlandırmaya yönelik olarak istihdamın yoğun olduğu sektörlerde bazı adımlar atacaklarını kaydetti. Şimşek, mevcut durumda bankaların kredi vermekten imtina ettiklerini gördüklerini, bunu kolaylaştırmak için de bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Şimşek, "birkaç hafta içerisinde yeni tedbirleri açıklarız" dedi.