Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
IMKB
9.550,000
ALTIN
3.005,890
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EL ELE AB'YE.. AMA...
EL ELE AB YE.. AMA...
 
Türkiye-AB tam üyelik müzakereleri Lüksemburg'da resmen başladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, müzakerelerin başlamasının 'önemli ve tarihi bir dönemeç' olduğunu söyledi.
 
4.10.2005 - 08:02

Türkiye-AB tam üyelik müzakereleri resmen başladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, AB Ortak Güvenlik ve Dış politika Yüksek temsilcisi Javier Solana ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve kalabalık bir gazeteci grubu tarafından karşılandı. 
Müzakerelerin başlaması nedeniyle düzenlenen törene katılan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül basın toplantısında, Türkiye ile AB arasında müzakerelerin resmen başlamasının 'önemli ve tarihi bir dönemeç' olduğunu söyledi. 
Gül, İngilizce olarak ''ileride Türkçe de AB dillerinden biri olacak'' diye başladığı konuşmasını, Türkçe olarak sürdürdü.
Müzakerelerin başlamasını 'kazan-kazan' anlayışı içinde değerlendirmek gerektiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin üyeliğinden sadece Türkiye'nin değil, AB'nin ve dünyanın da kazançlı çıkacağını belirtti.  
 Türkiye'nin farklı niteliklere sahip bir ülke olduğuna dikkati çeken Gül, üyeliğin dünya huzuruna, barışına, farklı anlayışların daha iyi anlaşılmasına ve AB'nin küresel alanda daha fazla rol oynamasına katkıda bulunacağını kaydetti.

Türkiye'de reformları sürdürmeye ve en iyi şekilde uygulamaya kararlı olduklarını söyleyen Gül, reformların yalnızca Türkiye-AB ilişkiler nedeniyle yapılmayacağını, Türk halkının görmek istediği değerlerin de aynı olduğunu belirtti.
 
Türkiye'nin 10 yıl sonra çok farklı olacağını kaydeden Gül, son üç yılda ekonomisi yüzde 26 oranında büyüyen bir ülkenin ekonomik potansiyelinin, genç nüfusu da göz önünde bulundurulduğunda çok önemli bir noktada olacağını belirtti. Gül, Türkiye'ye karşı bazı tedirginliklere sahip olanların düşüncelerinin de 10 yıl sonra farklı noktaya geleceğini kaydetti. 
 
Gül, Türkiye'nin üzerine düşenleri yerine getireceğini, kendi görevlerini yerine getiren Türkiye'nin AB'nin verdiği sözleri de yerine getirmesini bekleyeceğini belirtti. 
 
Yeni bir döneme girildiğini ifade eden
Gül, ''müzakerelerin başarılı, sürdürülebilir bir anlayış içerisinde ve karşılıklı dayanışma gösterilerek gerçekleşeceğine inanıyoruz'' diye konuştu.    

Gül, sürece büyük destek veren AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw'a da teşekkür etti.

Straw: "Türkiye reformları etkili biçimde uygulamalı"
 
Avrupa Birliği Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw ise törende yaptığı konuşmada, 'Türkiye'nin kararlılığına ve taahhütlerine inandıklarını' belirterek, ''üyelik sürecinde çabalarınızı destekleyeceğiz'' dedi.
 
Straw, AB müktesebatının zamanında ve etkili bir biçimde yerine getirilmesi, idari ve yargı kapasitesinin gerekli seviyeye çıkarılmasının tam üyelik için şart olduğunu belirtti.
 
Türkiye'ye tam üyelik öncesi stratejiyi ve reformları etkili bir biçimde uygulaması çağrısında bulunan Straw, özellikle yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, dini özgürlükler, ifade ve örgütlenme hakkı, kültürel haklar, temel özgürlükler, Güneydoğu Anadolu'daki durum ve Avrupa'daki uygulamaya uygun olarak sivil-ordu ilişkilerinin birbirlerinden ayrılmasının AB'nin önem verdiği konular arasında olduğunu belirtti. 

İngiliz Bakan, 'müzakereler sırasında sivil toplumu da içine alan yoğun siyasi ve kültürel diyaloğa önem verileceğini' belirtti ve 'bu diyaloğun iki tarafta karşılıklı anlayışın gelişmesine katkıda bulunacağını' ifade etti.
 
'Özel statü' ve 'Kıbrıs' kaygıları giderildi
 
AB Konseyi, dün akşam Dışişleri Bakanı Gül'ün uçağa bindiği sıralarda, AB Konseyi'nin Müzakere Çerçeve Belgesi'ni resmen onayladığını açıkladı. Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin Çerçeve Belge'nin 1'inci ve 5'inci paragraflarına ilişkin sıkıntılarının giderildiğini belirtti.

Son iki güne damgasını vuran pazarlıklarda Türkiye'nin istediği oldu. Metne Avusturya'nın ısrarla üzerinde durduğu 'imtiyazlı ortaklık' ya da 'özel statü' çağrışımı yapan ifadeler girmedi, hedef 17 aralıkta alınan karar çerçevesinde yine tam üyelik.
 
Müzakere Çerçeve Belgesi’nde, son aşamada sıkıntı yaratan konu ise Kıbrıs Rum Kesimi'nin NATO üyeliği tartışmasıydı. 
 
Çerçeve Belgesi’nde, Güney Kıbrıs'ın NATO'ya girişinin önü açılmak isteniyor, Ankara'nın Güney Kıbrıs'ı veto etmemesi öngörülüyordu. Ankara, buna itiraz etti. Bu paragrafta değişiklik yapılmasına ise Rumlar ayak diredi.

Sonunda bu madde aynen kaldı. Ankara'yı rahatlatmak içinse başka bir formül bulundu. 25 üyenin üzerinde mutabakata vardığı Konsey destekli bir dönem başkanlığı açıklaması, Çerçeve Belge’nin birinci sayfasında yer alacak.
 
Bu açıklamada, "hiçbir ülkenin hiçbir şekilde uluslararası örgütlerde alacağı kararları bağlamaz, karar alma mekanizmasına halel getirmez" ifadesi yer alıyor. Bu deklarasyonda NATO'nun bağımsız bir kuruluş olduğu da hatırlatılıyor. 

Müzakere süreci nasıl işleyecek? 

  • Müzakereler genellikle, 'kolay' olarak kabul edilen ve kısa sürede sonuçlandırılması beklenen konu başlıklarıyla başlatılıyor.
     
  • Tüm konu başlıklarında müzakerelerin tamamlanmasının ardından, Komisyon, taslak Katılım Antlaşması'nı hazırlıyor, Antlaşmaya son şekli Hükümetlerarası Konferans'ta veriliyor.
     
  • Antlaşma Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nce onaylandıktan sonra, üye ülkeler ve ilgili aday ülke tarafından imzalanıyor.
     
  • Üyelik ise Katılım Antlaşması'nın tüm taraflarca onaylanmasından sonra hayata geçiyor.   
     
    Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, bölümler altında yürütülecek müzakerelerin, bir bütün olarak kabul edilmesi gerektiği. Başka bir deyişle, AB, Topluluk müktesebatının bölümleri üzerindeki müzakereleri geçici olarak kapatsa dahi, Topluluk müktesebatının tamamı üzerinde anlaşmaya varılmadan, bölümler üzerinde anlaşmaya varılmış olmuyor.
     
    AB'nin aday ülkelerle yürüttüğü müzakereler, aralarında mal, kişi,hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı, rekabet politikası, tarım, balıkçılık, ulaştırma, çevre, enerji, sanayi, bilim ve araştırma, eğitim, tüketici ve sağlığın korunması gibi konuların bulunduğu toplam 35 başlıkta yürütülüyor. 
     
    Diplomatik kaynaklar, Türkiye'yi en çok zorlayabilecek başlıkların, büyük yatırım ve yapısal değişiklikler gerektirmeleri nedeniyle tarım ve çevre olacağını belirtiyor.
     
    AB ile müzakerelerin resmen başlamasıyla birlikte Türkiye, müzakere sürecinde AB'nin bazı program ve olanaklarından yararlanabilecek. 
    Diplomatik kaynaklar, önceki genişleme süreçlerindeki miktarlara yaklaşmasa da, bugüne kadar AB hazırlık sürecinde ''kendi cebinden harcayan'' Türkiye'nin, bundan sonra Birliğin bazı imkanlarından yararlanabileceğini kaydediyorlar.
     
    AB bütçesinden aday ülkeye ayrılan kaynakların dağılımına bakıldığında, toplam kaynağın yüzde 30'luk bölümünün daha iyi işleyen bir kamu yönetimi sağlanması amacıyla kurumların yeniden yapılanmasına, kalan kısmının da iş dünyasına ve önemli altyapı projelerine aktarıldığı görülüyor. Söz konusu altyapı projeleri, katılım öncesi anlaşmalarda belirtilen öncelikli alanlar arasından seçiliyor.
     
    Avrupa'dan ilk tepkiler
     
    Jose Manuel Barroso
  • AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası yaşadıklarını bildirdi. Barroso, Müzakere Çerçeve Belgesi'nin onaylanmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile müzakerelerin adil bir şekilde yapılacağı garantisini verdi.
  • Barroso, ''Avrupa Türkiye'yi daha iyi tanımayı öğrenmelidir. Türkiye, tam üyelik konusunda son sözü söyleyecek olan Avrupalıların kalplerini ve zihinlerini kazanmalıdır'' ifadelerini kullandı.  
     
    Olli Rehn
    AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de, AB'nin istikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Rehn, düzenlediği basın toplantısında, son 30 saatin herkesin hazmetme kapasitesini test ettiğini belirterek, ''sonuçtan tatmin olmak için bütün nedenlerimiz var'' dedi.
     
    AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye için, diğer aday ülkelerden istenilenden farklı ve yeni şartların öne sürülmeyeceğini söyledi. Olli Rehn ayrıca, CNN TÜRK'e verdiği demeçte, "birkaç ay içinde bazı başlıklarda müzakereler başlayabilir" dedi. 
     
    Petros Molivyatis
    Yunan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'e göre artık Türkiye ile yeni bir dönem başlıyor. Molivyatis, “çok mutluyuz, bu çok büyük birgün, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde çok güzel yeni bir dönem baylayacağına inanıyoruz bunu umuyoruz” dedi.

    Joschka Fischer
    Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in sonuçtan memnuniyeti, yüzünden okunuyordu. Fischer,  “42 yıllık taahüt yerine getirildi çok yorgun ama çok mutluyum” diyordu.
     
    Diogo Freitas do Amaral
    Portekiz Dışişleri Bakanı Diogo Freitas do Amaral ise, AB'nin Türkiye ile müzakereleri başlatma kararı almasının, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in hoşuna gitmeyeceğini söyledi.
     
    Ursula Plassnik
    Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik,  Müzakere Çerçeve Belgesi’nin onayından sonra CNN TÜRK mikrofonlarına konuşurken “tabii ki hedefimiz üyelik”  yorumunu yaptı. 
     
    Havier Solana
    AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e sürece yaptıkları katkıdan ötürü teşekkür etti. ''Herkes kazandı'' diyen Solana, sürece katkıda bulunan herkese teşekkür etti.  
     
    Karel De Gucht
    Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht ise, Türkiye ile müzakereleri başlatma konusunda uzlaşma sağlayan AB'nin, itibar kaybetmekten kurtulduğunu söyledi.    
     
    Gianfranco Fini 
    İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini, Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını, 'tarihi bir randevu' olarak niteledi. Fini, gece Lüksemburg'dan Roma'ya hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, "müzakereler için uzlaşma sağlanmış olması sağduyunun ürünüdür. Uzlaşmaya varılamaması çılgınlık olurdu. Avrupa yeni bir fiyaskoya müsaade edemezdi'' dedi.



     

     


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    ERDOĞAN VEKİLLERESÖZ VERDİ İDDİASI

    EN DÜŞÜK FİTRE MİKTARI EN AZ 4 YTL

    EL KAİDE, IRAK'TA KAÇIRILAN 2 ABD ASKERİNİ ÖLDÜRDÜ
    »  USAME BİN LADEN'İN TÜRKİYE İÇİN ÜZÜLECEĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ
    »  BAŞBAKAN ERDOĞAN; ''MEDENİYETLER BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ''
    »  BAKAN GÜL LÜKSEMBURG'A GİDİYOR
    »  GÜL, GİDİP GİTMEMEKTE KARASIZ... TAM ANLAŞMA SAĞLANAMADI
    »  AVUSTRALYA'DAN DENKTAŞ'A BÜYÜK TERBİYESİZLİK!!!
    »  BAYKAL: "TÜRKİYE, TESELLİ EDİLİYOR, İLİŞKİLERE TÜY DİKİLİYOR"...
    »  TÜRKİYE BELGEYİ KABUL ETTİ... GÜL , LÜKSEMBURG'A GİDİYOR
    »  12 EYLÜL MİMARLARINDAN NURETTİN ERSİN ÖLDÜ
    »  RUMLAR SON DAKİKA GOLÜ PEŞİNDE
    »  GERİLİMLİ DAKİKALAR SÜRÜYOR... MÜZAKERE TÖRENİ ERTELENDİ
    »  ABD DEVREDE... RİCE, ERDOĞAN'I ARADI
    »  ERDOĞAN'DAN MHP'YE VERYANSIN...
    »  TÜRKİYE'DEN GERİ ADIM YOK
    »  GÜL: "MÜZAKERE BAŞLAMAZSA STRATEJİMİZ DEĞİŞİR"
    »  VİYANA DİRENİYOR... UZLAŞMA YOK, KARAMSARLIK GİDEREK ARTIYOR
    »  MHP KONVOYUNDA KAZA, 3 ÖLÜ, 2 YARALI
    »  ARINÇ:"HADİ EYVALLAH DEMEYİZ"
    »  TERÖRLE MÜCADELE YASASININ RAFA KALDIRILMASI GÜNDEMDE
    »  YEMEKTEN SONUÇ YOK
    »  MEŞHUR OLDUĞU İSMİNİ NİHAYET ALABİLDİ
    »  BU ÇOCUK BU HALDE HASTANE HESTANE DOLAŞTIRILDI
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
    Evet
    Hayır
    İlgilenmiyorum
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.