Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9895
EURO
36,9621
IMKB
9.788,000
ALTIN
3.250,590
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EMEKLİ AYLIĞINDAKİ KORKUNÇ DÜŞÜŞ
EMEKLİ AYLIĞINDAKİ KORKUNÇ DÜŞÜŞ
 
Milletvekillerine avantajlar getirdiği için eleştirilen Sosyal Güvenlik Tasarısı, toplumun büyük kesimi için dezavantajlar içeriyor
 
2.3.2008 - 19:40

20’si geçici olmak üzere 129 maddeden oluşan tasarıya göre, Emekli Sandığı çalışanları emekli aylıkları açısından kayba uğramıyor. Ancak tasarı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alt sınır aylığında düşüş öngörüyor. Mevcut uygulamaya göre SSK ve Bağ-Kur’da alt sınır aylığı 540 YTL. Yeni uygulamada alt sınır aylığı 203 milyona düşecek. 2016 yılından sonra emekli aylıkları, bugüne oranla yüzde 30 oranında daha az olacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 maddesi kabul edilen tasarıyı, Hürriyet için analiz eden Türk-İş uzmanlarının dikkat çektiği diğer bazı noktalar şöyle:

HAK EDENLER ETKİLENMİYOR: Emekliliği hak edenler, Emekli Sandığı çalışanları, aylık bağlanması bakımından bu yasadan hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyecekler. Bu kişiler, çalıştıkları yıl arttıkça maaşları da aynı oranda artacak. Ancak ilk kez sigortalı olacaklar ile 2016’dan sonra emekliliğini hak edeceklerin maaşları, şimdikine oranla daha düşük olacak. Bu kesimdekiler, hem güncelleştirme katsayısı hem de aylık bağlama oranı yönünden "reel olarak" kayba uğrayacak.

HEMEN ETKİLENECEKLER: İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş görmezlik aylığı almaya hak kazananlar bakımından yaşanacak olumsuzluk ise hemen kendini gösterecek. 31 Temmuz 2008’de iş kazası veya meslek hastalığı yüzünden yüzde 25 oranında sakat kalan biri, eğer bin YTL maaş alıyorsa sürekli iş göremezlik aylığı olarak 420 YTL bağlanacak. Ancak yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ağustos 2008’de aynı duruma düşen birine ise 156 YTL maaş bağlanacak.

MEVCUT UYGULAMA: Mevcut 506 sayılı kanunda, güncelleme katsayısı her yıl için "Yıllık tüfe+kalkınma hızının yüzde 100’ü" oranında belirleniyor. Tasarı yasalaştığında, "Yıllık TÜFE+kalkınma hızının yüzde 30’u" formülüyle belirlenecek.

Yeni yasa mevcut çalışana dokunmaz

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Mevcut kamu çalışanları yeni Sosyal Güvenlik Yasası’ndan hiç etkilenmeyecek. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra çalışmaya başlayan kamu görevlileri yasaya tabi olacak. SSK ve Bağkur’luların bugüne kadar ki haklarının hepsi güvence altında olacak, bundan sonraki çalışamaları mevcut yasaya tabi olacak. Yeni yasa yeni yüzlerle yüzleşecek" dedi.

İkinci işte çalışan Bağ-Kur emeklisine yeni düzenleme

SOSYAL Güvenlik Reformu’yla ilgili tasarının son halinde Bağ-Kur emeklisi olup da çalışan kişi ilk yıl yüzde 12, daha sonra yüzde 13 olmak üzere en fazla yüzde 15’e kadar kesinti yapılacak. Emekli olup SSK’ya tabi çalışanlardan yüzde 33.5 kesinti yapılması öngörülürken, bu oran sendikaların bastırması üzerine 2.5 puan düşürülerek yüzde 31’e indirildi.

Süleyman DEMİRKAN/ANKARA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRKİYE BOR ZENGİNİ AMA PATENT FAKİRİ

ÜNİVERSİTELİ KIZLARIN YATAĞINA SEKS "SATTIRIR"LA GİRECEK

İŞSİZLİĞE PART TİME ÇÖZÜM
»  ERKEN EMEKLİ'YE AZ MAAŞ
»  ÇALDIĞI KARTIN BORCUNU ÖDEYENE DAHA AZ CEZA
»  VERGİ'YE, 'VARMISIN, YOKMUSUN'
»  İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK KOLAYLAŞACAK
»  ŞENER'DEN DÖNÜŞ SİNYALİ
»  TMSF, CAVİT ÇAĞLAR'IN HELİKOPTERİNE EL KOYDU
»  BANKA VE KART BORÇLARI ÜRKÜTÜCÜ ŞEKİLDE BÜYÜYOR
»  İZMİR LİMANI İHALESİNE DANIŞTAY VETOSU
»  TMSF SAVAŞ AÇTI
»  AKP DÖNEMİ YABANCILARIN ALTIN ÇAĞI OLDU
»  35 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
»  YTL'SİZ GÜNLER GELİYOR
»  TEFECİLERİN KART TUZAĞI
»  35 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
»  AL BARAKA KARINI YÜZDE 50 ARTTIRDI
»  BAKAN UNAKITAN'I KIZDIRAN SORU
»  200 TL'LİK BANKNOTLAR GELİYOR
»  TELEKOMUN SESSİZ SOYGUNLARI TRİLYONLARI BULUYOR
»  ÇALIŞANLARI YOKSULLAŞTIRMA KANUNU
»  TÜRKİYE'DE AĞIR EKONOMİK KRİZ VAR
»  ERDOĞAN'DAN ÇİFTÇİLERE TOPTAN ÖDEME MÜJDESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.