Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Enerji Verimliliği Projesi kapsamında tüm Türkiye'deki evlerde verimsiz çalışan akkor lambaların, verimli lambalarla değiştireceklerini bildirdi. Konuşmasına devam ederken elektriklerin kesilmesi üzerine Bakan Güler 'İyi bir mesaj bu' dedi.
Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı'nın(TÜTEV) Ankara Hilton Otel'de düzenlediği 'Enerji Verimliliği ve Tasarrufu' panelinde bir konuşma yapan Bakan Hilmi Güler, Türkiye'nin elektrik ve doğal gaz tüketim artışının dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, bu nedenle verimliliğin önemli olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin elektrik tüketim artışının yüzde 1.5, Türkiye'de ise yüzde 8.5 olduğuna işaret eden Güler, enerji politikalarını belirlerken birinci önceliklerinin enerji verimliliği, ikinci önceliklerinin de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermek olduğunu kaydetti.
Bakan Güler, enerjinin insan sağlığı, çevre ve ekolojik denge açısından büyük önem taşıdığını, enerjinin sadece insan sağlığına 1 trilyon dolarlık bir etkisi olduğunu bildirdi. Yenilenebilir Enerji Kanunu çıkartarak bir devrim yaptıklarını dile getiren Bakan Güler, böylece boşa akan suyun, boşa esen rüzgarın, jeotermalin, güneşin enerji olarak değerlendirilmesi için projeler yapıldığını söyledi.
Her geçen gün artan fiyatlar karşısında enerjiyi verimli kullanmanın da büyük önem taşıdığını belirten Bakan Güler, toplumda enerji verimliliği bilincinin oluşturulması için Enerji Verimliliği Projesini hazırladıklarını söyledi. Birçok evde kullanılan akkor lambaların son derece verimsiz olduğunu belirten Güler, bunların verimli lambalarla değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Güler, 'Her bir verimli lamba karbondioksit salınımı nedeniyle iki ağaç dikmek anlamına geliyor. Tüm Türkiye'deki akkor lambaları değiştirdiğimiz zaman 2 Keban Barajı kârımız olacak. Bunun için şu anda 70 milyon verimli lambaya ihtiyacımız var. Böylece 140 milyon ağacı da karbondioksit eşdeğeri olarak dikmiş oluyoruz'' diye konuştu. Bakan Güler, evlerde kullanılan beyaz eşyalarda da enerjiyi en iyi kullandığının ifade edildiği A grupları tercih edildiği zaman 2 Keban Barajı daha kazanılacağını bildirdi.
EPDK BAŞKANI: ÖZELLEŞTİRME ŞART
Panelin açılış konuşmalarından birini yapan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye elektrik dağıtım ve üretim tesisleri özelleştirilmeden, elektrik enerjisi sektörünün etkinliği, verimliliğinin sağlanamayacağını söyledi. Enerjide verimlilik ve tasarruf kavramlarının kulağa hoş geldiğini vurgulayan Köktaş, dünya enerji sektöründe üretim maliyetlerinin ve fiyatlarının giderek yükseldiği bir dönemden geçildiğini hatırlattı. Durum böyleyken enerji talebinin yüzde 70, elektrik üretiminin yüzde 60'a yakın bir bölümünün ithal enerji kaynaklarıyla karşılayan Türkiye'de verimliliğin ön plana çıktığını dile getiren Hasan Köktaş 'Bu olumsuz durumun, kalkınmamız ve sanayileşmemizi asgari oranda etkilemesi için enerjinin verimli kullanılması daha da önemli hale gelmiştir' dedi.
Hasan Köktaş, enerji verimli kullanarak yıllık nihai enerji tüketiminin yüzde 30'u kadar tasarruf sağlanacağının hesaplandığını ifade ederek, elektrik tasarrufu için sadece tüketim cephesinde değil, elektrik üretim, iletim ve dağıtım alanında da yapılabilecek çok sayıda iş ve alınabilecek tedbir bulunduğunu kaydetti.