Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,6547
EURO
37,2131
IMKB
10.105,000
ALTIN
3.156,210
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 8 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ENFLASYON RAKAMINA KRİZ AYARI!
ENFLASYON RAKAMINA  KRİZ AYARI!
 
Türkiye’nin gözü dolarda… Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı şuan ‘Enflasyon Raporu 2014-I’ tanıtımı için bir basın toplantısı düzenliyor. Toplantıya katılan basın mensuplarının bir kısmı salonun çok dolu olması nedeniyle ayakta kaldı. Erdem Başçı’nın raporun sunumunun sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayacak. Basın mensuplarının Erdem Başçı’ya bu gece yapılacak Merkez’in olağanüstü toplantısının içeriğini sorması bekleniyor. Hurriyet.com.tr Başçı’nın açıklamalarını canlı olarak yayınlıyor...
 
28.1.2014 - 11:05

İşte Erdem Başçı'nın konuşmasından satır başları:
Önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki toparlanmaya dair riskler devam ediyor.

2013 yılının son çeyreğinde gıda enflasyonunun yüksek seyretmesi nedeniyle enflasyon beklentimizin üzerinde gerçekleşti.

Küresel gelişmeler yurtiçi gelişmeler ile birleşince enflasyonda güncelleme yaptık.Para politikasındaki temkinli duruşumuzu güçlendirdik.

Yakın dönemde Türkiye benzeri ülkelerden ayrıştı. Döviz kuru daha çok değer kaybetti. Döviz kurunda değer kayıplarının enflasyon üzerinde ek baskı oluşturma etkisi bulunuyor.

Ancak talep koşulları da aşağı yönlü baskı yapıyor.

Son dönemde yaşadığımız süreç para poltiikasının göreli olarak daha esnek bir yapıya sahip olunmasını gerekli kılıyor. Şu anda kısa vadeli faizler ile uzun vadeli faizler birbirine yakın seyrediyor.

Son dönemde piyasa faiz oranlarında artışa paralel olarak bankacılık fonlama maliyeti de arttı.

Risklerin artması hem kredi talebini gem de kredi arzını etkiliyor. Yüzde 15'e doğru kademeli olarak inen bir kredi büyümesi görüyoruz.

Ocak ayında reel kur endeksinin 100'ün hafif üzerinde olacağını tahmin ediyoruz.

Toplam talebin enflasyonu düşürücü yönde etkileyeceğini esas aldık.

2014 yılsonu gıda fiyat artış oranı varsayımımız yüzde 8 düzeyine çektik. Bunun enflasyona etkisi 0,3 puan yukarı yönlü oldu.

Son dönemde altın ticaretinde geçici oynaklığı dışladığımızda cari açıkta iyileşme eğilimi var.

İlk çeyrekte özel kesim talebinin gerileyeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracatta kısmi bir hızlanma bekliyoruz.

2014 ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 1.3 YUKARI ÇEKİLDİ
2014 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla orta nokta yüzde 6.6 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 8 gerçekleşmesini tahmin ediyoruz.
2015 sonunda enflasyonun orta nokta yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.1 ile yüzde 6.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz.

2014 yılsonu enflasyon tahminimizi yüzde 1.3 puan yukarı yönlü güncelledik. Orta vadeli hedefimiz olan yüzde 5 enflasyona ulaşmak için elimizdeki tüm enstrümanları kullanabileceğimizden şüpheniz olmasın.
Ara PPK toplantısı yapmamızın amacı fiyatlama davranışındaki bozulmayı engelleyerek fiyat istikrarına yönelik adımları atmak olacak. Bu toplantıyı akşam yapmamızın nedeni bir PPK üyemizin yurtdışında olması.

SORU-CEVAP
Ne tür politika araçları kullanacaksınız? Bize göstermediğiniz araçlar var mı?
Belirsizlik durumda piyasalar en kötüyü fiyatlar ama biz kendimizden eminiz. MB kanunda verilmiş görevini bağımsız şekilde yürütüyor. Türkiye'de durum ABD ve Avrupa'dan farklı. Siyasetçiler Merkez Bankası'nın kararlarını eleştirilebiliyor. Türkiye'de böyle bir durum var. Bu Merkez Bankası'nın bağımsızlığını daha da güçlendirir. Türkiye'deki kültür açısından çok fazla sorun yok. Ancak uluslararası basında Türkiye çok konuşulur duruma geldi. MB'nin bağımsızlığı ile ilgili maalesef olumsuz bir algı çıktı. Uluslararası yatırımcılar arasından bu algı problemi yaşıyor. Merkez Bankası bağımsız şekilde ekonomik verilere bakrak geleceğe yönelik tahminlerde bulunarak kararını verir, bunun güvencesini veriyoruz.

Daha önce sert fiyat hareketleri olduğunda Merkez Bankası gerekli hamleleri yaptı. Kalıcı faiz artışını da geçici artışı da gerçekleştirdi. Bu enstrümanların belirli rolü var. 2006 türbülansında bunun ikisini birden yaparak ani ve sert değer kazancı yaratmıştı. Önemli bir sıkılaşmaya gitmiştik ve başarılı olmuştu. 2009 Lehman krizinde de bütün dünyada çok sert döviz kurları değer kaybı yaşandı. Merkez Bankası o zaman faiz indirdi. Yatırımcılardan ciddi şekilde eleştiri almıştık. Biz bu kararları enflasyon hedeflemesi için alıyoruz. Petrolde, emtiada çok sert düşüş yaşanmıştı.

Üçüncü örnek 2011'de Euro bölgesi borç kriziydi. Geçici ek parasal sıkılaştırmalar kullandık. Sadece likidite yönünde sıkılaştırmalar yaptık. Çünkü geçici nitelikte bir şoktu.  Avrupa Merkez Bankası'nın adımlarıyla durum normele döndükten sonra geçici politikamızı normale döndük.

Bu örnekler elimizdeki araçları gösteriyor. Akşamki toplantı için ipucu vermeyeyim. Akşamı bekleyelim.

Bu aşamada reel faizin ne olması gerekir?
Bu soruya cevap vermeyeyim. Bu Para Politikası Kurulu toplantısında tartışılması gereken bir sorudur. Küresel şartlara göre zaman içerisinde değişebilen bir durumdur. Tartışacağımız temel değişkenlerden biri budur.

Geçen hafta tanıttığınız ek parasal sıkılaştırma günlerinde yüzde 9 faiz oranını açıklayabilir misiniz?
Kalıcı bir şekilde ve yavaş şekilde politika faizini değiştirdiğiniz zaman getiri eğrisini yukarı doğru kaydırıyorsunuz. Bu sıkılaşma demektir. Geçici sıkılaşmanın iki etkeni olduğunu düşünüyoruz. Birincisi döviz kurunda stabilize edici etkisi var. Yerli paraya değer kazandırabiliyor. Bunu kalıcı faiz ile yapamazsınız. İkinci faydası krediler üzerinde. Kredi büyümesini yavaşlatıcı yönde etkisi var. M2 parasal arzı ve kredi büyümesi üzerinde yavaşlatması sözkonusu. O dönemde geçici sıkılaştırmanın faydalarını gördük. Belirsizliklerin yüksek olduğu dönemde likidite politikasının faydalı olduğunu düşünüyoruz.

Fonlamanın çok önemli kısmını yüzde 7,75'ten yapıyoruz. Pazartesi günü yüzde 9'dan fonlama yaptık. Bu ilk defa görülmüş oldu. Merkez Bankası'nın faizleri neyse o olur. Kotasyonları biz belirliyoruz. Geçici bir faiz artırımıdır. Bizim üstte bir limitimiz daha var. Geç likidite penceresinde yüzde 10,25'e kadar çıkabiliyoruz. Bu oranları kurul toplantısında tartışacağız. Likidite sıkılaşmasından çok daha şeffaf bir yöntemdir.

Para Politikası'nı basitleştirip daha net mesajlar verecek misiniz? Özellikle Fed'in tahvil alımı azaltımına başladığı bu dönemde? Tek bir faiz oranı uygulayabilir misiniz örneğin?
Politika normalleşmesinden yatırımcıların anladığı 1  haftalık repo faizinin baz alınması. Normalleşme olarak bunu değerlendireceğiz. Önemli olan maliyettir. Gecelik ya da bir haftalık olması fark etmez.

Rezerv Opsiyon Mekanizması'nda değişikliğe gerek olduğunu düşünüyor musunuz?

Zorunlu karşılıklarda Aralık'taki toplantıda değişiklik öngörmemiştik. Döviz satışlarını anlatırken Merkez Bankası'ndan sistemin borçlanma ihtiyacı arttırdığını ve sıkılaştırma olduğunu söylemiştik. Orada yeteri kadar bir noktaya gelindiğinde başka araçlar da devreye girebili



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


LEROY MERLİN, TÜRKİYE'Yİ TERKEDİYOR

DOLAR'DAN REKOR ÜSTÜNE REKOR!

KURDAKİ ARTIŞ MAAŞLARI FENA VURDU
»  DOLAR'DA KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI!
»  MERKEZ'DEN DOLARA MÜDAHALE
»  TÜSİAD, ANKARA'YI BOMBALADI!
»  DOLAR VE EURO UÇTU!
»  EMEKLİLİKTE BÜYÜK MÜJDE
»  MERKEZ DOLAR'I UÇURDU!
»  ALTIN ZİRVE YAPTI
»  DOLAR'DAN TARİHİ REKOR!
»  DOLAR'DA YENİ REKOR: 2.61 TL!
»  EN KIRILGAN ÜLKE TÜRKİYE!
»  ŞOK İDDİA: ALTIN 2 YIL BOYUNCA DÜŞECEK
»  KARTTA TAKSİT SINIRINI AŞMA FORMULÜ!
»  DOLAR'DA YENİ REKOR 2,21 T!
»  İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDI
»  DOLAR'DAN REKOR ÜSTÜNE REKOR
»  YİĞİT BULUT, SANAYİCİLERİ TOPA TUTTU
»  KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜKSELİYOR
»  ALTIN'DA SÜRPRİZ ÇIKIŞ
»  HALKBANK'TAN OPERASYON AÇIKLAMASI
»  ALTIN FİYATLARINI UÇURAN GELİŞME
»  CEP TELEFONUNDA ŞON SANS
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.