Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ERDOĞAN'IN SLOGANI ERGENEKON TUTANAĞINDA
ERDOĞAN IN SLOGANI ERGENEKON TUTANAĞINDA
 
"Ergenekon" davası kapsamında ifadesi alınarak çapraz sorgusu yapılan tutuklu sanıklardan Gazi Güder'e, özellikle bilgisayarlara sonradan belge konulup konulmayacağı soruldu.
 
20.11.2008 - 18:55
Hiçbir şekilde suç unsuru taşıyan yazısı bulunmadığını öne süren Güder, ayrıca herhangi bir güvenlik şirketiyle de ilgisi bulunmadığını kaydetti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden 1984 yılı Mart ayında kendi isteğiyle istifa ettiğini, daha sonra bilgisayar sistemleri konusunda ABD'de master yaptığını dile getiren Güder, "Ya kurmay subayı olup askeriyede devam edecektim ya da teknik adam olarak sivil devam edecektim. Ben istifa edip teknik adam olarak devam etmeye karar verdim" diye konuştu.

Gazi Güder, yıllarca uğraşıp çalışmalar yaptığını ve yazılımlar geliştirdiğini anlatarak, bilgisayar konusunda yazdığı bazı kitaplardan örnekler verdi.

-'YARADILANA SAYGIM VARDIR, YARADANDAN ÖTÜRÜ-

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davanın öğleden önceki oturumunda sorgusu yapılan tutuklu sanık Gazi Güder, tanıdıkları tarafından kendisine "Adam gibi adam", "Paraya değer vermeyen adam" ve "Cesur yürek" gibi lakaplar takıldığını belirterek , "Benim bunları kod isim olarak kullandığım iddiası var. Bu doğru değil. Ayrıca kimseye kod ismi vermedim, kimseye emir de vermedim. Yaradılana saygım vardır, yaradandan ötürü" dedi.

-"ULUSAL KÖY KÜTÜPHANELERİ" PROJESİ-

"Ulusal Köy Kütüphaneleri Projesi"nden de bahseden Güder, "Birtakım rahatsızlıklar, sanıyorum Ulusal Köy Kütüphaneleri Projesi'nden kaynaklandı"
dedi.

Yaklaşık 10 yıl önce SSK'dan emekli olduğunu ancak emekli maaşını harcamayıp burs olarak dağıttığını anlatan Güder, "Ulusal Köy Kütüphaneleri
Projesi"ni hazırladığını, hatta Mersin'deki evini 50 bin YTL'ye satıp burada kullandığını dile getirdi. Güder, şöyle devam etti:

"Proje gelişti. Bütün projelerin başaramadığı bir şeyi başardık. 500'ün üzerinde okula kütüphane kurduk. Proje sürekli büyüyordu. Bunları yaparken, her okulun durumuna göre kütüphane modelleri oluşturmuştum. İnsanlardan kitapları topladık , bunları tasnif ettik. İnsanlar yardımlarının doğru yere gittiğini gördü. Onbinlerce insana giysi yardımı, onbinlerce çocuğa kırtasiye yardımı yolladım. Böyle gelişen bir proje olmuştu.

Benim 'Aydınlanma Projesi' olarak ifade ettiğim bu proje, birtakım yerleri rahatsız etmiştir diye düşünüyorum." Güder, projeyi yetkili makamlara bildirdiğini de kaydetti.
Gazi Güder, "kişisel bilgileri kaydetme" iddiasına ilişkin, şirketinde çalışmak üzere başvuranlara dair bazı notları iş nedeniyle tuttuklarını, bu
kişilerden bazılarını işe aldıklarını belirtti.

-"KLASÖRDEN GÖZÜMÜZ KORKMAZ"-

Güder'in avukatı Özbay Demirer de savunmasına başlarken mahkeme heyetine "Diyeceksiniz ki klasörlerle gelmiş, ne anlatacak?" diyerek masanın üzerindeki
klasörleri gösterdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün ise "Klasörden gözümüz korkmaz" dedi.

Bu davada örgütten kesinlikle bahsedilemeyeceğini savunan Demirer, müvekkilinin bilgisayarında suç unsuru hiçbir şey çıkmadığını, ayrıca el koyma
sırasında bilgisayarın imajının (image) kendilerine verilmediğini, bu nedenle zaten CMK gereği delil olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürdü.
Demirer, müvekkilinin gözaltına alındıktan sonra mahkemece serbest bırakıldığını, ardından savcılığın itirazıyla tutuklandığını hatırlatarak,
Güder'in tutuklanacağını televizyonlardan öğrenmesine rağmen kaçmadığını söyledi.

Müvekkiline ilişkin dosyada hiçbir telefon görüşme tapesi bulunmadığına dikkati çeken Demirer, "Bu nasıl örgüt? Hiç görüşmüyorlar mı?" diye konuştu. Gazi Güder'in Kuddusi Okkır ve Ayşe Asuman Özdemir'i "Ulusal Köy Kütüphaneleri" projesi kapsamında tanıdığını belirten Demirer, müvekkiline gönderilen elektronik postalardan sohbet amaçlı veya projeyle ilgili olanların da bulunduğunu ifade etti.

Müvekkilinin evinde bulunan tabancanın ruhsatlı olduğunu ileri süren Demirer, Gazi Güder'in tahliyesini ve beraatını istedi. Bu arada Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, tutuklu sanıklardan Sami Hoştan'ı yemeğini dışarıda yemesi konusunda uyardı. Bunun üzerine Hoştan, duruşma salonundan çıktı.

-ÇAPRAZ SORGU-

Duruşmada daha sonra, Gazi Güder'in çapraz sorgusuna geçildi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Kuddusi Okkır'a gönderdiği e-mailler arasında Türkan Saylan'ın cinsel hayatı ile ilgili mail bulunduğunu belirterek, Güder'den Saylan'ı tanıyıp tanımadığını sordu.

Bunun üzerine Güder'in avukatı Özbay Demirer, Savcı Pekgüzel'den bahsettiği maili okumasını istedi. Savcı Pekgüzel ise okuyamayacaklarını söyledi.

Sanık Gazi Güder, "Bahsedilen kişiyi tanımıyorum. Ayşe Asuman Özdemir, bu maili tatilden dönüşünde yazmıştır. Gittiği tatili anlatan bir yazıdır"
dedi.

Savcı Pekgüzel'in, "Özdemir'in gönderdiği her maili Kuddusi Okkır'a göndermek zorunda mısınız?" sorusuna Güder "Hayır" yanıtını verdi. Savcı Pekgüzel'in, Ayşe Asuman Özdemir'in gönderdiği mailler arasında "Atabeyler" konusu ile ilgili mailler bulunduğunu da ifade etmesi üzerine Güder, o maillerin olaydan çok sonra geldiğini öne sürdü.

Savcının maillerdeki bazı kısaltmaları açıklamasını istemesi üzerine Güder, "Yazan ben değilim" dedi. Behiç Gürcihan'ı tanıyıp tanımadığı da sorulan Güder, "İsmini biliyordum, burada tanıdım" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın da "Kuddusi Okkır'ın yazılım şirketinizin danışmanı olduğunu söylediniz" sözleri üzerine Güder, "KOSGEB projelerimizle ilgili ve şirket içinde pazarlama bölümü oluşturulmasıyla ilgili danışmanlık hizmeti veriyordu. Projeler kabul edilirse bedel ödemek üzere anlaştık" dedi.

Güder, savcının "Fiilen ödeme yaptınız mı?" sorusu üzerine, avans olarak bir miktar ödeme yaptığını söyledi. Cumhuriyet Savcısı Taşkın'ın bir mailde geçen "örgüt", "planlama" ve "eğitmen" gibi ifadeleri açıklamasını istediği Güder "Örgüt kelimesi çete anlamına gelmiyor. Organizasyon anlamına geliyor. 'Git şurayı örgütle' diye kimseye bir şey söylediğim yok zaten" diye konuştu.

Savcının "Kuddusi Okkır neden Ayşe Asuman Özdemir'e mailleri sizin aracılığınızla gönderiyordu?" sorusu üzerine de Güder, "Aralarında sürtüşme
vardı. Kuddusi'nin dominant bir üslubu vardı" dedi. Savcı Taşkın, bazı maillerin sohbet babında olduğunu dile getiren Güder'e, maillerde bazı kısaltmalar kullanıldığını söyledi.

Güder'in "Nerede o kısaltmalar?" diye sorması üzerine Savcı Taşkın, elindeki ekran çıktılarını salondaki görevli aracılığıyla sanığa gönderdi. Güder
de bunları inceledi.

Savcı Taşkın'ın "Bilmediğiniz bir konuda size bilgi aktarılamayacağını değerlendiriyoruz. Tanımadığınız kişiler konusunda kısaltılmış adlarla mailler
size neden gönderilmiştir" sorusu üzerine Güder, "Birisi bana mail gönderiyorsa 'Kes kardeşim' mi diyeceğim?" diye konuştu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün ise Cumhuriyet Savcısı'na sorularının net olması gerektiğini belirtti. Gazi Güder, savcının sorusuna Ayşe Asuman Özdemir'den kendisine birçok mail geldiğini belirterek, "Asuman hanımdan birçok mail gelmiştir ama benim bilgi talebim olmamıştır" dedi.

Bu arada söz alan tutuklu sanıklardan Behiç Gürcihan, Ayşe Asuman Özdemir'in Gazi Güder'e yolladığı maillerle ilgili kendisinin de isminin geçtiğini ifade ederek, "Bu maillerden haberim yok. Birçok bilgi yanlıştır. Bir kişinin tek taraflı başka bir kişiye yolladığı, dedikodu vesaire mailler beni bağlamaz" diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz de Gazi Güder'e Ayşe Asuman Özdemir'e ilişkin "Konuları özünden saptırıp aktarabilir mi?" diye sorması üzerine Güder, "Yapar. Genelde çok konuşan insanın ekleme yapmadan konuşması mümkün değildir diye düşünüyorum" dedi.

Güder'in avukatı Özbay Demirer de herkesin mail adresini bildiği bir başka kişiye mail yollayabileceğini söyledi. Tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin de söz alarak, Gazi Güder'in kendisi hakkında bir başkasına "Beni bu adamla mı tanıştırmak istiyorsunuz?" deyip demediğini sordu.

Güder de "Yani 'olaylara ismi karışmış insanlarla mı?' diye sormuştum" dedi.

-BİLGİSAYARA SONRADAN BELGE KOYMA İDDİASI-

Tutuksuz sanıklardan Kemal Alemdaroğlu söz alarak, bilgisayar yüksek mühendisi olduğu için Gazi Güder'e bilgisayarlara sonradan belge koymanın mümkün
olup olmadığını sordu. Güder de, "Son derece basit" diye yanıtladı. Alemdaroğlu, bunun üzerine bilgisayarı alınırken bir kopyasının kendisine
verilmediğini dile getirdi. Gazi Güder'in avukatı Özbay Demirer, "Nasıl değiştirme, ekleme yapılabiliyor?" diye sordu.

Gazi Güder, "Biraz bilgisayardan anlıyorsanız bunu rahatlıkla yaparsınız" dedi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, söz alarak sanığa sanki
bilirkişiymiş gibi sorular yöneltildiğini belirtti. Pekgüzel, "İmajı alınmış olan, eşdeğeri alınmış olan bir bilgisayarda oynama yapılırsa belli olur mu?" diye sordu.

Gazi Güder de bu değerlerle oynanabileceğini, fakat sayı değişeceği için bir şey olduğunun anlaşılacağını söyledi. Sanıklardan Behiç Gürcihan, eşdeğerin bilimsel olarak geçerli olduğunu, fakat pratikte bazı mahsurları bulunduğunu ifade etti.

Kendisinin evinden bilgisayarının alındığı saat ile işleme konulduğu saat arasında fark olduğunu anlatan Gürcihan, bu süre içinde oynama olmadığının
garanti edilemeyeceğini savundu. Gazi Güder'in avukatı Özbay Demirer, Güder'in bilgisayarının 27 Haziran 2007 tarihinde incelemeye alındığını fakat imajının hemen kendilerine verilmediğini, 8-9 ay sonra aldıklarını söyledi. Demirer, bu 8-9 ay içinde bilgisayar içine "TIR bile sokulabileceğini"
ifade etti.

Üye Hakim Hasan Hüseyin Özese, Gazi Güder'e, "Kuddusi Okkır sizi Muzaffer Tekin ile neden tanıştırmak istedi?" diye sordu. Güder, "Öylesine. Birkaç başka yakınıyla da tanıştırmıştı" dedi. Duruşmaya, verilen aranın ardından öğleden sonraki oturumla devam ediliyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KAÇIRILAN GEMİNİN KAPTANI SONUNDA İSYAN ETTİ

ERDOĞAN, HİNDİSTAN GEZİSİ ÖNCESİ BANKALARI UYARDI

ADALET BAKANI'NDAN İŞ İSTEYEN VATANDAŞA ŞOK YANIT
»  ÜZMEZ DAVASINDA AVUKAT ŞOKU
»  ERGENEKON'DA ŞOK SORU
»  AKTAN'IN CENAZESİNDE KADIN ERKEN YAN YANA SAF TUTTU
»  SPOT HABER, YEREL SEÇİMLER'İN NABZINI TUTUYOR
»  TERİM, TRT'Yİ PROTESTO ETTİ
»  ERDOĞAN'DAN KESİN YASAK
»  DERİN PKK'LILARIN İTİRAFLARI
»  BAHÇELİ'NİN ALEVİ AÇILIMINA DESTEK
»  SEÇİM YAKLAŞTIKÇA SEÇMENİ TAVLAMA YARIŞIDA ARTTI
»  NTV'DEN, GECİKTİRİCİ AÇIKLAMASI
»  DİYANET'İN MUTA NİKAHI SKANDALI
»  171 YILDIR DOĞRU SANILAN YANLIŞI DÜZELTTİ.
»  DİYARBAKIR'DA SICAK ÇATIŞMA, 2 ER ŞEHİT
»  KÜRESEL SERMAYENİN FEHMİ'Sİ
»  ADANA BELEDİYESİNE 70 KADIN ŞOFÖR ARANIYOR!
»  BAŞBAKANDAN YATIRIM GÜVENCESİ
»  BİLGİ GÜNCELLEMESİ YAPTIRMAYANIN CEP'İ KESİLECEK
»  SOMALİ'DE KORSAN OLMAYANA KIZDA YOK
»  EV VE İŞYERİ TELEFONLARIDA CEP'E GEÇİŞ YAPABİLECEK
»  JANDARMA KARAKOLUNA SALDIRI: 2 ER ŞEHİT 3 ER YARALI
»  ŞIRNAK'TA 3 TERÖRİST TEMİZLENDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.