Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollerle ilgili kararını eleştiren açıklamalarına tepki geldi.
Ermenistan’da Devlet Başkanı Serj Sarkisyan liderliğindeki Cumhuriyet Partisi'nin sözcüsü Eduard Şarmazanov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Erivan’la normalleşme konusunda yaptığı son açıklamaları ‘anormal ve saçma’ olarak niteledi.
"Erdoğan bu türlü saçma sapan açıklamalarla tecrübeli bir politikacı izlenimi bırakımıyor. Sanki önümüzde bir ziraat mühendisi bulunuyor" diyen Şarmazanov, Ankara’nın Erivan önünde bir takım "yapay engeller" ortaya koyduğunu savundu.
Şarmazanov, protokollerin Anayasa Mahkemesi’nden geçmesi koşulunun Ermenistan yasalarınca belirlendiğini hatırlatarak, "Mahkeme kararında sözkonusu protokollerin anayasaya uygun olması dışında hiçbirişey yazmıyor zaten" dedi.
TÜRKİYE KARIŞMASIN, EN BÜYÜK KATKISI BU OLUR
"Dağlık Karabağ sorunun her defasında gündeme getirerek Erivan’dan taviz beklenilmesi veya Türkiye’nin sorunda arabulucu rolü üstlenecebileğine yönelik umutlar abestir" diyen Ermeni politikacı, "Sarkisyan net olarak söyledi, Ankara soruna karışmamalı. Türkiye’nin en büyük katkısı da bu olur" diye vurguladı.
Başbakan Erdoğan’ın işgal altındaki Azerbaycan toprakları ile ilgili BM kararlarını hatırlatmasını da ‘anlamsız bulan’ Şarmazanov, Kıbrıs sorununu ima ederek, "Türkiye kendisi de işgalci devlet. Ermenistan’ın işgalci bir ülke olmasını söylemeye hakkı yok" dedi.
Ankara-Erivan arasındaki protokol süreci, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin, Ekim ayında imzalanan ve Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve sınırların açılmasını öngören protokollere ilişkin gerekçeli kararını açıklamasının ardından zora girmişti. Mahkeme, kurulacak tarih komisyonunun 1915 olaylarını tartışamayacağı ve "sınırlara saygılı olma" ilkesinin 1990'dan sonra yapılan anlaşmaları kapsadığına yönelik karara varmıştı.
Başbakan Erdoğan ise Euronews'e verdiği bir röportajda bu konu ile ilgili şu sözleri sarfetmişti: 'Daha işin başında sağlıksız bir giriş söz konusu. O zaman biz neyi görüşüyoruz, neyi yapacağız? Öyleyse, bunu Ermenistan'ın yeniden ele alması lazım. Yeniden görüşmesi lazım. Biz Türkiye olarak orada sözleşmedeki vaadimiz ne ise onu şu anda yerine getirdik. Halen getiriyoruz da. Burada karşılıklı olarak bir takvim, bir yol haritası var. Bu yol haritası devam edecektir. Biz buna her zaman hazırız, samimiyiz. Yolumuza aynı şekilde devam ediyoruz.'