Görüşmede Kıbrıs sorununu görüştüklerini de belirten Erdoğan, "Türkiye'nin ABD yatırımlarına açık olduğunu ifade ettik. Zatıhallerinin de buna olumlu bakışı sevindirici" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush, daha önceden kararlaştırıldığı gibi 17.30'da Beyaz Saray'da biraraya geldi.
Beyaz Saray Oval Ofis'te üçüncü kez biraraya gelen liderlere Türkiye'den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başmüzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan, Başbakanın danışmanı Egemen Bağış ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ile ABD'li muhatapları katıldı.
Görüşmenin önemli gündem maddelerini Kıbrıs sorunu, Irak, terörle mücadele ve Türkiye'nin AB yolculuğu oluşturuyor.
Ankara açısından asıl beklenti ise, stratejik ortaklık vurgusunun güçlü bir şekilde yapılması. Yaşanan olumsuzlukların geride bırakıldığı ve stratejik ortaklık mesajlarının güçlü bir şekilde verilmesi Ankara açısından önem taşıyor.
Görüşmenin diğer önemli gündem maddesi ise Kıbrıs sorunu. Erdoğan Kıbrıs sorununun çözümü için KKTC ve Türkiye'nin tavrını anlatacak ve gelinen noktada KKTC'ye yönelik ambargonun haksızlığına dikkat çekecek.
İzolasyonun kaldırılması için somut adım beklentisi
Kongre üyelerinin KKTC'yi ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirecek olan Başbakan Erdoğan, ABD'den izolasyonun kaldırılması için daha somut adımlar atılmasını isteyecek.
Erdoğan-Bush görüşmesinde Irak'taki gelişmeler de masaya yatırılacak. Erdoğan Türkiye'nin Irak konusundaki hassasiyetlerini bir kez daha karşı tarafa iletecek.
Ankara açısından Irak gündemli görüşmelerin en önemli konusu ise PKK varlığı. Ankara tarafından birçok defa dile getirilen sorunla ilgili olarak Erdoğan, PKK'ya yönelik etkin mücadele yapılmasını isteyecek.
TOPLANTI SONRASI YAPILAN AÇIKLAMALAR
Başbakan Erdoğan toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında ele aldıkları konuları şöyle dile getirdi:
24 Nisan konusunda Türkiye’yi takdir ettiklerini belirttiler. Karşı tarafın adım atması yaklaşımda olduklarını gördüm.
AB Anayasası’na yönelik hayır sonucunun Türkiye ile ilişkisinin olmadığını Türkiye’nin 3 Ekim tarihinde müzakereye hazır olduğunu kendilerine ilettik.
Türkiye bulunduğu jeostratejik konumu itibarı ile bölgede en kritik noktada. Bu sorumluluğunu da Türkiye 50 yıllık süre içinde ABD ile çok koordineli bir şekilde yürütmüştür. Kıbrıs ve Irak’taki Türkiye’nin yürüttüğü politika stratejik ilişki çerçevesinde yürümeye devam edecektir.
Türkiye İtalya ve Yemen Büyük Ortadoğu projesinde görev üstlendi. Bu üç ülke demokrasinin hızlandırılması, teröre karşı ortak mücadele ve bölge ülkelerinin kalkınmasına yönelik atılacak adımlar. Türkiye bu konu çerçevesinde çalışmasını sürdürüyor. Bölge ülkelerinde çok partili hayata geçiş konularında kendilerine yardımcı olacağımızı açıkladık. Askeri ve polis noktasında her türlü desteği vereceğimizi söylüyoruz. Afganistan’a 100 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz.
Ben Başkan Bush ile görüşme yaptım. İki ülke arasındaki ilişkilere yönelik ben Bush’tan bir şey dinlemedim.
Irak konusunda PKK konusundaki rahatsızlığımızı paylaştıklarını ifade ettiler. Suriye ile ilişkiler de gündeme geldi.
CNNTURK