Silivri Cezaevinde görülen Ergenekon davasında mahkeme, sanıkların kimlik tespitine başladı. Kimlik tespiti öncesi mahkeme sanıkları müdahil avukatlarının yanına oturttu. Müdahil avukatları buna tepki gösterdi. Sanık avukatları yer sorunu çıkartan müdahil avukatların sanıkların yargılanma hakkını ihlal ettiğini belirterek, “Burada geçen her dakika sanıkların zamanından çalıyor. Meslektaşlarımı, dünden beri maraza çıkaranları terbiyeye davet ediyorum” diye uyardılar. Bunun üzerine müdahil avukatları “Bizi kimse terbiyeye davet edemez” yanıtını verince Mahkeme Başkanı Şengün’ün, “Efendim, sizi kimse terbiye edemez” diye müdahale etmesi salonda gülüşmelere neden oldu.
BİLGİSAYAR TARTIŞMASI
Sanık avukatı Hüseyin Buzoğlu, savcıların önünde bilgisayar bulunduğunu ve kimsenin onların bilgisayarında kamera olup olmadığını kontrol etmediğini, beş sanık avukatına ise bir bilgisayar düştüğünü belirterek, “Bize güvenilmiyor mu?” diye tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Şengün, “Sizin talebinizi yetkililerle görüşüp karara bağlayacağız” dedi.
SANIKLARIN AYLIK GELİRİ ORTALAMA BİN YTL
Ergenekon davasında tutuklu yargılanan 46 sanığın 28’inin kimlik tespiti yapıldı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e sıra geldiğinde mahkeme kayıtlarını alan CD’nin bitmesinin üzerine duruşmaya ara verildi. Sanıkların ortalama gelirinin bin ila bin 500 YTL olduğu gözlendi. En fazla gelire sahip olan sanık ise Semih Tufan Günaltay oldu. Günaltay, aylık gelirinin 21 bin YTL olduğunu söyledi.
Tutuklu sanık Sami Hoştan ise ticaretle uğraştığını aylık 8-9 bin dolar geliri olduğunu söyledi. Tutuklu sanık Doç. Dr. Emin Gürses aylık gelirinin tutuklanmadan önce 3 bin YTL olduğunu, tutuklandıktan sonra maaşlara yapılan zamla maaşının 3 bin 400 YTL’ye çıktığını, onu da ev sahibinin istediğini söyledi. Sanıkların çoğu sabıkasız olduğunu söylerken, Semih Hoştan, Semih Tufan Günaltay, Ümit Oğuztan sabıkalı oldukları belli oldu.
VELİK KÜÇÜK’ÜN AYLIK GELİRİ 3 BİN 200 YTL
Tutuklu sanıklar arasında yer alan emekli Tuğgeneral Veli Küçük aylık 3 bin 200 YTL emekli maaşı bulunduğunu, oturduğu evin banka kredisiyle satın alındığını ve halen krediyi ödediğini söyledi.
Veli Küçük de kimlik tespiti sırasında Harp Okulu'ndan mezun olduğunu ve general rütbesinde emekliye ayrıldığını belirterek, evli ve bir çocuğu olduğunu söyledi.
Bir güvenlik şirketinde yüzde 20 ortaklığı ve 3 bin 200 YTL emekli geliri bulunduğunu belirten Küçük, “Bu zamana kadar şirketlerden gelirim olmadı, zarar ettim. Son 2 seneye kadar kirada oturuyordum. Banka kredisiyle ev aldım. Maaşımın yarısı kira yerine banka kredisine gidiyor” dedi.
Muzaffer Tekin, Kara Harp Okulu'ndan mezun olduğunu ve şu anda 1500 YTL gazi maaşı aldığını belirterek, daha önce petrol ve tekstil işi yaptığını anlattı.
YÜKSEK: “TERÖRİST OLARAK GÖSTERİLDİM, EVDEN ATILDIM”
Tutuklu sanıklardan Aydın Yüksek soruşturma kapsamında televizyonlarda ‘terörist’ olarak gösterildiği, ev sahibinin bu nedenle kendisini evden çıkarttığını, şuanda oturduğu bir evi bulunmadığını söyledi.
Sanıklardan Fikret Emek ise, tutuklanmadan önce Ankara’da oturduğunu, olaylar nedeniyle ailesinin duyduğu rahatsızlıktan dolayı, ailesinin Eskişehir’e taşınmak zorunda kaldığını söyledi.
POYRAZ: “EVİM DAĞITILDI”
Tutuklu sanık Ergün Poyraz, mahkemeye vereceği bir ev adresi bulunmadığını belirterek, “Evim artık Silivri Cezaevi” dedi. Mahkeme Başkanı Şengün, “Evinizi kapattınız mı?” diye sorunca Poyraz, “Dağıldı, eşyalarım fakirlere verildi. Bir ev adresi veremiyorum” yanıtını verdi.
Tutuklu sanıklardan Mahmut Öztürk, mahkeme başkanının “Sabıkan var mı” sorusuna, “Şu anda yok” yanıtını verdi.
DİĞER SANIKLAR DA GELİRLERİNİ AÇIKLADI
Kimlik tespiti yapılan sanıklardan Oktay Yıldırım, 1971 doğumlu olduğunu, İstanbul'da eşi ve 2 çocuğuyla oturduğunu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden harp malulü sıfatıyla emekli olduğunu ve 1100 YTL emekli maaşı bulunduğunu söyledi.
Hüseyin Gazi Güler, yüksekokul mezunu olduğunu belirterek, 17 aydır tutuklu bulunduğu için yazılım geliştiren şirketinin kapandığını bildirdi. SSK emeklisi olduğunu dile getiren Güler, 750 YTL maaş aldığını kaydetti.
Halil Behiç Gürcihan, serbest gazeteci olduğunu, tutuklu bulunduğu için şu an bir iş yapmadığını ve aylık geliri de olmadığını söyledi.
Fikret Emek, emekli asker olduğunu belirterek, gazi statüsünde 2 bin 500 YTL aylık maaş aldığını bildirdi.
Zekeriya Öztürk, Harp Okulu'ndan mezun olduğunu, 1000 YTL emekli maaşının yanı sıra köşe yazarlığı yaptığı dönemde 2 bin 500 YTL maaş aldığını belirtti. Öztürk, ev adresinin sorulması üzerine de yeni evlendiği gazeteci yazar Güler Kömürcü'nün adresini verdi.
Sevgi Erenerol, yüksekokul mezunu olduğunu, SSK emekliliğinden 600 YTL maaş aldığını bildirdi. Erenerol, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü olarak görev yaptığını ve bu işten de 1000 YTL kazandığını kaydetti.
Vedat Yenerer, gazeteci, yazar ve internet sitesi sahibi olduğunu bildirdi.
Ümit Oğuztan, 2-3 bin YTL aylık geliri bulunduğunu belirterek, “Yazdığım kitaplardan dolayı sanırım sabıkalıyım” dedi.
Başka suçlardan sabıkalı olduğunu anımsatan Sami Hoştan, “Gazinolar kapanınca ticaret yaptım. Dağıtım şirketlerim vardı. 8 bin dolar aylık gelirim var, bu kiralardan geliyor” diye konuştu.
Habip Ümit Sayın, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde doçent olarak çalıştığını ve 2 bin YTL aylık geliri olduğunu kaydetti.
TAHLİYE TALEPLERİNİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Kimlik tespiti sırasında Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün'ün sorularını esprili bir şekilde yanıtlayan Emin Gürses, “Herkes 'üniversite mezunu' diyor, ama biz doktora yaptık. Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesiyim. Aylık gelirim 3 bin YTL'ydi, ama maaşlar arttı, zam aldık sanıyorum. 300-400 YTL artış oldu bildiğim kadarıyla. Onu da ev sahibi ister” diye konuştu.
Ferhan Bolluk, üniversite mezunu olduğunu ve Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptığını belirterek, 1500 YTL aylık geliri bulunduğunu söyledi.
Başka suçtan tutuklu, bu davada tutuksuz sanık Semih Tufan Gülaltay da 20 bin YTL aylık geliri olduğunu, plastik fabrikası bulunduğunu bildirdi.
Mahkeme sanık ve avukatlarının tahliye talebini değerlendirmek üzere 10 dakika ara verdi
Ara öncesinde savcı mütalaasında tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi
(HÜRRİYET)