Star'ın haberine göre, Ergenekon terör örgütünde Türkiye'nin 'ilgili ülkelerle' arasında uluslararası krize neden olabilecek askeri gizliliğe sahip belgeler olduğu ortaya çıktı. Ergenekon tutuklusu SESAR Başkanı İsmail Yıldız'ın bilgisayarında ele geçirilen ve üzerinde 'Gizli' damgası bulunan askeri belgeleri Genelkurmay'a gönderen Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, dosyaların incelenerek gizlilik durumlarının devam edip etmediği konusunda 'acil' bilgi istedi. Genelkurmay 'Açıklanması veya ilgili ülkelerin eline geçmesi ülkelerin ikili ilişkileri ile güvenlik politikalarını etkiler' bilgisini verdi.
BELGE ÇALMA EKİBİ İÇİNDE
Ergenekon Savcısı Öz, 'askeri itaatsizliğe tahrik, hükümete isyana tahrik ve devlete ait gizli bilgileri bulundurmak ve örgüt üyeliği' suçlarından tutuklanan İsmail Yıldız'da ele geçirilen CD'nin içindeki bilgileri görünce şaşırdı. 'Gizli' ibareli word belgeleri ve powerpoint sunularının bulunduğu askeri içerikli belgelerle ilgili olarak 26 Haziran 2007 tarihli ve 'Gizli' ibareli yazıyla Genelkurmay Askeri Savcılığı'na müracaat etti.
GÖREVİ GEREĞİ Mİ VERİLDİ?
Ergenekon tutuklusundan ele geçirilen CD'nin bir kopyasını da Genelkurmay'a gönderen Savcı Öz, 'CD'nin gizlilik içeren Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bilgileri içerip içermediği, bilgilerin devletin güvenliğine ilişkin bilgiler ve belgeler olup olmadığı, İsmail Yıldız'ın Genelkurmay bünyesinde herhangi bir görevinin olup olmadığını' sordu.
ÇABUK OLURSA KLASÖRE GİRMEZ
Savcı Öz ayrıca, CD'deki bilgilerin hassasiyeti göz önüne alındığında gelecek yazının çabuk yazılması halinde bilgisayardaki tüm bu konudaki bilgilerin imha edileceğini belirtiyor. Askeri Savcılığa gönderilen suret dışında, bir suretinin de delil olarak saklanacağı, ancak muhteviyatının dosya içeriği ve iddianameye yansıtılmayacağı bilgisini veriyor.
Gizli kalmalı denince iddianameye koymadı
Askeri Savcılık, 28 Ağustos 2007 tarihli Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen yazıyı Savcı Zekeriya Öz'e göndermiş. Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen yazıda 'CD'de yer alan bilgilerin, ülkelerle ilgili gizli kalması gereken bilgi ve değerlendirmeleri içermesi, bu bilgilerin açıklanması veya ilgili ülkelerin eline geçmesi halinde ülkelerin ikili ilişkileri ile güvenlik politikalarını etkileyecek olması nedeniyle, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle halen gizli kalması gereken bilgilerden olduğu değerlendirilmektedir' uyarısı yaptı.
YILDIZ'LA İLGİMİZ YOK
Yazının devamında, 'Bilgisayarında askeri malzeme ele geçirilen SESAR(Siyasi, Ekonomik, Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi) Başkanı İsmail Yıldız Türk Silahlı Kuvvetleri çalışanı olmadığı gibi TSK ile ilgisi yoktur. Bu bilgileri nasıl elde ettiğine dair Genelkurmay Başkanlığı'nda herhangi bir duyum, bilgi ve belge bulunmamaktadır' deniliyor. Genelkurmay'ın bu cevabı üzerine Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz bu belgeleri iddianameye ve klasörlere koymazken, klasörlere sadece belgelerin başlıkları girdi.
Kriz çıkaracak 'gizli' belgeler
İran'ın Irak Politikası
20 Şubat 2004 İran Seçimlerinin Değerlendirilmesi
ABD'nin Irak Harekatı
Irak Türklük Şuuru
Büyük Ortadoğu Projesi
Irak'ta Halkın Kazanılması ve Halkla İlişkiler
Irak'ın GNH Açısından Arazi Yapısı
Seminer GNH Muhabere
İran İslam Cumhuriyeti(İnceleme)
İstihbarat Teşkilatı
Şiiler Sunusu
Mukavemet
Irak Psikolojik Harp
Irak'ta Uygulanan Asimilasyon Politikaları
Türkiye İle Sorunları
Nüfus ve Etnik Yapı
Irak Türkleri Tarihi
Din ve Mezhepler
Psiko-Örgütler
Siyasi Yapı ve Partiler
İnceleme Notu(İran)
AB l SS l EK-Y(Kudüs Kuv.)
EK-F(İsth. Teşk.)
Star gazetesi