Torba Yasa hemen her kesimi olduğu gibi evde el işi yapan kadınları da sevindiriyor. Evinde bir takım işler yaparak geçimini sağlayan kadınlar, artık daha az prim ödeyecek. Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim gibi dokuma ürünleri üretenler; her türlü nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri evde yapıp işyeri açmaksızın satanlar ve yasa gereği gelir vergisinden de muaf olan isteğe bağlı kadın sigortalılar, 18 günlük kazanç üzerinden prim ödeyerek, 30 gün sigortalılık süresi kazanabiliyor. Gelir vergisinden muaf olarak evinde el işi yaparak geçimini sağlayan kadınlar, Torba Yasa ile birlikte, ayda 243 lira yerine 144 lira prim ödeyerek sigortalı olabilecek.
2008'DE KALKMIŞTI
Takvim Gazetesi’nde yer alan habere göre aslında el işi yapan kadınlardan, 1 Ekim 2008 öncesinde bu işleri yapanlar zaten düşük prim ödüyorlardı. Ancak 1 Ekim 2008 sonrası el işi yapıp satmaya başlayan kadınlar için bu imkan kalktı. Yeni yasayla bu kadınların da 144 lira prim ödeyerek sağlık ve emeklilik hakkına kavuşması sağlandı. Bugün için isteğe bağlı sigorta primi ödeyen kadınlar en az 243 lira veriyor. Bundan sonra ise el işi yapıp satmak kaydıyla 144 lira prim ödemek mümkün olacak.
YAPILANDIRMADA İLK TAKSİT NE ZAMAN ÖDENECEK?
Torba Yasa'ya göre borçlarını yapılandıranların, verilecek tutarların ilk taksitini en geç 30 Haziran 2011'e kadar ödemesi gerekiyor. Takip eden ödemelerin de 2'şer aylık dönemler halinde azami 18 taksitte yapılması gerek. Kira alacakları için bu süre 31 Mayıs 2011. Ödemenin taksitle yapılması halinde müracaat esnasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit seçeneklerinden birinin tercihi zorunlu. Belirlenen tutar, 6 taksit için 1.05, 12 taksit için 1.10, 18 taksit için 1.15 katsayısı ile çarpılacak.
ESNAFIN KREDİ BORÇLARI TAKSİTE BÖLÜNECEK
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların kredi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda varlık yönetim şirketleri ile anlaşma yaptıklarını açıkladı. Palandöken, bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarının 6 milyar liralık kısmının, bankalar tarafından varlık yönetim şirketlerine devredildiğini belirtti. Esnaf ve sanatkarların bu şirketlere olan borçlarını 36 aya kadar vadeyle ödeyebileceklerini ifade eden Palandöken, anlaşma çerçevesinde esnafın adı geçen şirketlere olan birikmiş borçlarına uygulanan gecikme faizi ve temerrüt faizinin silineceğini kaydetti.16 MART 2011/Bürokrathaber