ANKARA-Vatandaş bir yandan enflasyonla, bir yandan da işsizlikle boğuşurken, TBMM'de milletvekillerinin emeklilik maaşlarına zam yapılması için hazırlık yapıldı. Son sözü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söyleyecek.Yapılan düzenlemeyle milletvekili emekli maaşı 20 bin lira olacak.
Emekli milletvekilleri maaşlarının arttırılması için uzun süredir kulis faliyeti yürütüyor. Yürütülen kulis neticelerini verdi. Milletvekili emeklilik maaşının artışı Cumhurbaşkanı'nın maaşına endeskli olmayacak artık, memur maaşına endeksli olacak. Bu durumda şu anda görev yapan milletvekilleri 40 bin TL alırken, emekli maaşladı da 16 bin 400 TL'den 20 bin TL'ye yükselmiş olacak.
Milletvekillerinin yaptığı yasal çalışma parti genel başkanlarına sunuldu. Tüm partilerin genel başkanları zamma "olumlu" yanıt verirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılılçdaroğlu'nun tavrı henüz netleşmedi. CHP'den de çok sayıda milletvekili bu konuda Ak Parti milletvekilleriyle birlikte kulis faliyeti yürütüyor. Emekli milletvekilleri, danışman maaşlarının dahi 17 bin TL'ye kadar yükseldiğini belirterek, aldıkları maaşlarla geçinemediklerini belirtiyorlar.
GECEYARISI ÖNERGESİ BEKLENİYOR
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve içinde ücret artışlarına ilişkin düzenlemenin bulunduğu torba teklifin içine konulması çalışması gerçekleşmedi. Hazırlanan önerge teklifinin Genel Kurul görüşmeleri aşamasında gündeme gelebileceği öne sürülüyor. Parti kurmayları, bu düzenlemenin sadece emekli vekilleri ilgilendirdiğini, 16 bin 400 lira olan maaşın bu düzenleme ile 20 bin liraya ulaşacağını belirttiler. Eski vali ve eski genel müdürlerin emekli maaşlarının emekli milletvekillerinin maaşını geçtiği de ifade edildi.
Milletvekillerinin 30 bin lira olan maaşı, yüzde 30 memur maaş zammı ile yaklaşık 40 bin liraya yükseldi.
DANIŞMAN MAAŞLARI DA YÜKSELDİ
Meclis'teki danışman maaşları da memur maaşıyla birlikte yükseldi. Danışman olabilmek için sınav şartı gerekmiyor. Her milletvekilinin 3 danışman hakkı bulunuyor.
Milletvekilleri memur maaş zammı öncesinde brüt 15 bin 013 TL, ikinci danışman 13 bin 125 TL, yardımcı personel de 11 bin 327 TL maaş alıyordu.
İKİ YILLIK OKULU BİTİRMEK YETİYOR
Danışmanın; en az iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olması ve herhangi bir milletvekili ile ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri akrabalığı bulunmaması, ikinci danışmanın; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurumlarda çalışan personel olması ve en az lise mezunu olması, ilave (yardımcı) personelin en az ilkokul mezunu olması ve herhangi bir milletvekili ile birinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri akrabalığı bulunmaması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48'inci maddesinde aranılan genel şartları taşıması, her ne suretle olursa olsun gelir getirici bir faaliyette bulunmaması, görevlendirilmelerine ilişkin milletvekilinin yazılı talebinin olması, gerekmektedir.
EMEKLİ OLAN DA İŞ VAR
5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinin ikinci fıkrasına istinaden emeklilik aylığı kesilmek şartıyla açıktan sözleşmeli personel statüsünde milletvekili danışmanı veya milletvekili (ilave) yardımcı personeli olarak görevlendirilebilir.