Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5791
EURO
34,9915
IMKB
9.775,000
ALTIN
2.456,660
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Emekliler Fakirleşti!
Emekliler Fakirleşti!
 
Son bir yıl içerisinde Türkiye’nin en zenginlerinin toplam gelirden aldığı pay yüzde 0.7 arttı. Orta gelir grubu emekli, dul ve yetimlerin geliri ise azaldı
 
19.9.2017 - 09:57

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırmasını yayımladı. Resmi verilere göre, toplumda en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun 2016 yılında toplam gelirden aldığı pay, 2015 yılına göre yüzde 46.5'ten yüzde 47.2'ye yükseldi. Yani zenginlerin aldığı pay son bir yıl içerisinde 0.7 puan gibi oldukça yüksek bir düzeyde arttı.

 Buna karşılık en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 6.1'den yüzde 6.2'ye çıktı, artış 0.1 puanda kaldı. Bununla birlikte en büyük gelir kaybı, orta direk olarak bilinen zengin ve yoksullar arasındaki gruplarda yaşandı. İkinci, üçüncü ve dördüncü yüzde 20'lik gelir gruplarında gelir kaybı sırasıyla 0.1, 0.2 ve 0.4 puan oldu. Orta direk gelirini zenginlere kaptırdı.

FERT BAŞINA GELİR ARTMIŞ

TÜİK verileri, son bir yılda toplum içerisindeki gelir dağılımının daha da bozulduğunu ortaya koydu. Gelir dağılımı eşitsizliğini ölçmekte kullanılan ‘Gini katsayısı' 0.007 puan artarak 0.397'den 0.404'e yükseldi. Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliğin arttığını, 1'e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulma olduğunu gösteriyor.Verilere göre, Türkiye'de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri bir önceki yıla göre yüzde 15.9 artarak 16 bin 515 TL'den 19 bin 139 TL'ye yükseldi.Ancak Gini katsayısındaki bozulma, bu artışın ağırlıklı olarak zenginlerin gelirindeki büyük artıştan kaynaklandığını gösteriyor. Son bir yıl içerisinde maaş ve ücretlilerin gelirden aldığı pay yüzde 49.7'yle aynı kaldı. Ancak aynı dönemde yevmiyeyle çalışan işçilerin gelirden aldığı pay yüzde 2.8'den yüzde 2.5'e; emekli, dul ve yetim aylığı alanların payı da 0.4 puan birden düşerek yüzde 18.4'ten yüzde 18'e geriledi. Buna karşılık müteşebbislerin gelirden aldığı pay 1 puan arttı, yüzde 18.8'e çıktı.

22 MİLYON YOKSUL VAR

TÜİK'in eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sini dikkate alarak belirlediği yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0.4 puan düşerek yüzde 14.3'e geriledi. Bu hesapla yoksul sayısı 11 milyon 219 binden 11 milyon 26 bine düştü. Medyan gelirin yüzde 70'i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı yüzde 29.5'ten yüzde 28.7'ye, yoksul sayısı da 22 milyon 546 binden 22 milyon 96 bine geriledi.  Yüzde 50'lik hesaba göre, tek kişilik hanehalklarının yoksulluk oranı son bir yılda 0.8 puan artışla yüzde 8.9, çocuksuz ailelerin yoksulluk oranı 0.8 puan düşüşle yüzde 4, çocuklu ailelerin yoksulluk oranı da 0.2 puan düşüşle yüzde 17.9 oldu. Verilere göre, Türkiye'de okur-yazar olmayanların yüzde 26.2'si, yükseköğretim mezunlarının ise yüzde 1.7'si yoksul durumda.

HALKIN YÜZDE 68'İ BORÇLU

TÜİK araştırmasında, nüfusun yüzde 68'i konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri veya borçları olduğunu, yüzde 65.4'ü yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını ekonomik nedenlerle karşılayamadığını ve yüzde 17.4'ü de konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini beyan etti. Son bir yılda ciddi maddi yoksunluk oranı 2.6 puan gibi önemli düzeyde artarak yüzde 30.3'ten yüzde 32.9'a yükseldi. Maddi yoksunluk, finansal sıkıntıda olma durumunu ifade ediyor ve 9 ihtiyaçtan en az 4'ünün karşılanamadığı anlamına geliyor. . Erdoğan Süzer/Sözcü



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dolar'da Referandum Gerginliği

Fındık İçin Adalet Yürüyüşü'!

Gedikli'nin Aşırı Değerli Lira Endişesi!
»  Vatandaşın Trafik Sigortası İsyanı
»  Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
»  Honda'dan Flaş Türkiye Açıklaması
»  İphone 8 Geldi,Fiyatlar Düştü
»  Dikkat, Akaryakıt'ta Köpü Var!
»  Bağ-Kur’luya da İşsizlik Maaşı
»  13 Ükeden Flaş Yasak Kararı
»  Büyüme Rakamları Açıklandı
»  Dolar kritik seviyenin altında
»  Emeklinin Gözü Anayasa Mahkemesinde!
»  Dolar Türkleri ters köşeye yatırdı
»  Whatsapp'ta ücretli dönem
»  TOKİ’de neler oluyor?
»  TMO Fındık Alımına Başladı
»  Benzin,Motorin ve Otogaz'a Zam!
»  Dolar FiyatlarınaHidrojen Bombası Etkisi
»  Balık Fiyatları Sezona Hızlı Başladı
»  İyi Şoföre Ucuz Sigorta
»  Amazon'un Türkiye'deki ismi belli oldu!
»  Süpürgeye enerji verimliliği ayarı
»  Tapuda yeni dönem başladı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.