Yaşam pahalılığını derinden hisseden, sağlık erişimine ulaşamayan, örgütlenmeleri engellenen emekliler bugün 7 farklı noktadan Ankara’ya yürüyor. Açlık sınırının altında yaşamaya zorlanan emekliler yarın ise saat 14.00’te Ankara Anıtpark’ta miting yapacak. Emeklilerin acil talepleri arasında ücretlerin ve ikramiyelerin artırılması ve örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması yer alıyor. Eylem aynı zamanda emeklilerin Ankara’da yaptığı ilk miting olma özelliğini de taşıyor.
ÜCRETLER KUŞA DÖNDÜ
Emeklilerin en temel sorunları arasında ücretlerin erimesi yer alıyor. Emeklilerin maaşı kamu emekçisi, işçi, esnaf ya da çiftçi olmalarına göre değişiklik gösteriyor. Emeklilere bağlanan aylık çalışırken aldıkları ücretin yüzde 28’si ile 40’ı arasında değişiyor. Bugün Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük emekli maaşı 2 bin 457 liraya kadar düşüş gösteriyor. Emekli maaşı 2 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları hazine desteğiyle 2 bin 500’e tamamlanıyor. Emekliler ücretlerinde yüzde 80’e varan kesinti yaratan kesintiler yaratan 5510 sayılı yasanın kaldırılmasını istiyor.
Emeklilere 2018 yılından itibaren şeker ve kurban bayramlarında 1000 lira ikramiye verilmeye başlandı. Seçimlerin hemen öncesinde uygulamaya konan ikramiye ödemelerine ise 3 yıl boyunca zam yapılmadı. İkramiyelere sadece 2021 yılında 100 liralık zam yapıldı ve 1100 liraya yükseltildi. Emekliler bu bayramda da 1100 lira ikramiye alacak.
SAĞLIK ÖDEMELERİ YÜKSEK
Emekliler sağlık hizmetinden yararlanabilmek için çeşitli kalemlerde ödeme yapıyor. Bunlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) resmi web sitesinde şöyle sıralanıyor: Muayene katılım payı, ilaç katılım payı, tıbbi cihaz katılım payı, diş protez bedelleri için alınan katılım payları.
Emekliler Ankara mitingi öncesi örgütlenme sürecini, taleplerini ve sorunları şöyle anlattı:
Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Özdemir: Emeklilerin sendikalaşmasına ilişkin hukuksal düzenleme olmadığı için sorunlar yumağının içerisindeyiz. Sendikaya ilişkin tüzüğümüzü hazırlayıp başvuru evraklarımızla birlikte Ankara’ya Valiliğe dosyamızı sunuyoruz. Ancak bize 'Yasal olarak sendika kurma hakkınız yok' deniyor. O yüzden 'Sendika talepli bir dosyayı alamayız' diyorlar. Yasalara göre sadece çalışanlar ve işverenler sendika kurabiliyorlar. İlk engel bu. Devlet bize maaş veriyorsa bizim çalışan olmamızdan gelen bir haktır bu. Biz çalışansak eğer sendikamız da olmalı. Biz dosyayı verdik Ankara Valiliği dosyamızı alamayacağını söyledi. Sonra dosyamızı alması için idare mahkemesine başvurmak zorunda kalıyoruz. İdare mahkemesi lehimizde bir karar veriyor. İlk mahkemeyi böyle kazandık. Ardından kabul etmek zorunda kaldılar. Sonra kütük numarası veriliyor ve sistem içerisine dahil oluyoruz. Ancak iş mahkemesine dava açıyorlar. İş mahkemesi anayasada emekliler sendika kurabilir hükmü olmadığı için kapatılmamıza karar veriyor. Yasa koyucuları bunu düzeltmeli. Türkiye'nin 5 ayrı uluslararası sözleşmede imzası var. Emeklilere sendika hakkı veren sözleşmeler. İç hukukta da aslında bu geçerli. Bu uygulamada yeterli görülmüyor. Biz de fiili ve meşru mücadele içerisine giriyoruz. Önce hakkımızı kullanacağız sonra da yasalar çıkacak./Kaynak: Birgün