Maliye Bakanlığının açıkladığı verilere göre, aylık katsayı 0,760871, taban aylık katsayısı 11,909083, yan ödeme katsayısı ise 0,241297 olarak belirlendi.
Ekonomist Prof. Dr. Aziz Çelik, bu genelgeye dair resmi X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Maalesef aylardır yaptığım uyarılar konusunda haklı çıktım. Resmi enflasyondan düşük zam resmileşti' diyerek memur maaşlarına getirilen düzenlemeyi yorumladı.
Prof. Dr. Aziz Çelik, memurların ve memur emeklilerinin 6 aylık resmi enflasyondan (%24,73) 5,4 puan daha düşük (%19,31) zam almasının resmileştiğini belirtti. Bu durumun, 7. dönem toplu sözleşmesindeki hükümler nedeniyle ortaya çıktığını ve memurların yanı sıra işçileri ve emeklileri de olumsuz etkilediğini vurguladı.
Prof. Dr. Çelik, kıdem tazminatı tavanının da resmi enflasyon oranında değil, memur maaş zammı oranında (%19,31) artarak 43 bin 729 TL yerine 41 bin 828 TL olarak belirlendiğini ifade etti
Genelge yayınlandı... Memur, işçi ve emeklilere düşük zam resmileşti 448
Prof. Dr. Aziz Çelik , bu durumun, 25 yıllık bir işçinin kıdem tazminatının en az 47 bin 500 lirasının işverenin cebinde kalmasına neden olduğunu söyledi.
Memur emeklilerinin de işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin önemli bir bölümünden farklı olarak %24,73 değil, %19,31 zam alacaklarını belirten Prof. Dr. Çelik, yaklaşık 14 bin 500 TL'ye yükselen ilave ödemenin (seyyanen zam) emekli aylıklarında dikkate alınmayacağını ve böylece memur emekli aylıklarının maaşa göre ciddi biçimde düşeceğini ifade etti.
Prof. Dr. Aziz Çelik, hükümetin izlediği ekonomi politikalarını eleştirmekten çekinen sendikacıların, aylardır düşük zam konusunda herhangi bir girişimde bulunmadıklarını ve bu durumun düzeltilmesi için uğraş vermediklerini belirtti. Bu nedenle, zararını hem memurların, hem emeklilerin, hem de işçilerin çektiğini vurguladı.