Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2199
EURO
34,7117
IMKB
10.284,000
ALTIN
2.448,540
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Erdoğan ile Putin'den Önemli Açıklamalar
Erdoğan ile Putin den Önemli Açıklamalar
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi.Putin'den Erdoğan'a İdlib mesajı: Endişeliyiz, bölge militanlar için barınak olmamalı Putin, Türkiye'nin güvenli bölge girişimi konusunda "Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından olumlu bir adım" yorumu yaptı
 
27.8.2019 - 17:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı ziyaretinin ardından başbaşa bir görüşme gerçekleştirdi. 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından yapılan açıklamaların gündemini Suriye'de yaşanan gelişmeler oluşturdu. Putin İdlib konusunda "Teröristler Suriye hükümet güçlerini tehdit ediyor, saldırılar düzenliyorlar. Bölgenin militanlar için bir barınak olmaması gerektiği kanaatindeyiz" derken Erdoğan İdlib'de bir insani kriz yaşanmasını önlemeyi amaçladıklarını söyledi. Toplantıda Putin, Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge oluşturulması için ABD ile anlaşmaya varmasına ise destek verdi. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıklarını ifade eden Putin "Güvenli bölge, Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından olumlu bir adım" yorumunda bulundu.

İki liderin ortak basın açıklamasında yaptığı konuşmalardan öne çıkanlar şöyle:

Putin'in konuşmasından satır başları şöyle:

Ekonomi ve ticaret alanında ticaret hacmimiz artıyor. Ticarette milli paralarımızı daha geniş bir şekilde kullanılmasına yönelik hükümetlerarası anlaşma hazırlanıyor.

Türkiye'de nükleer güç santrali kuruluyor. İlk enerji bloku 2023'te yürürlüğe girecek. Türk Akım çerçevesinde ikinci hat kurulduğunda doğalgazı direkt Avrupa'ya sevk edebileceğiz.

Karşılıklı kültür ve turizm yıllarını düzenlemekteyiz. 

Rusya ve Türkiye Astana formatı çerçevesinde işbirliği yapıyor. Bu format en verimli çözüm yöntemi denebilir. Erdoğan ile anayasa komitesinin kurulması ve devreye girmesine ilişkin beklentileri görüştük.

Türk partnerlerimizin İdlib bölgesindeki durumundan kaygılıyız. Teröristler Suriye hükümet güçlerini tehdit ediyor, saldırılar düzenliyorlar. Bölgenin militanlar için bir barınak olmaması gerektiği kanaatindeyiz. Erdoğan ile teröristlerin ortadan kaldırılması için neler yapılabileceği konusunda anlaştık.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

İnşallah turizmde yeni bir rekora koşuyoruz. Ülkemizde ağırladığımız Rus turistlerin sayısı 2,7 milyona ulaştı. Savunma sanayiinde S-400 teslimatının başlaması dahil birçok müspet adımlar atıyoruz.

Sayın başkan ile Suriye'de yaşanan gelişmeleri İdlib özelinde bütün yönelriyle ele aldık. Geçen sene Putin ile hassas adımlar atarak İdlib'de bir insanı facianın önüne geçmiştik. İdlib'de rejim saldırıları spnucunda 500'ü aşkın masum insan hayatını kaybetti. Yüz binlerce İdlibli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu insanların önemli bir kısmı ülkemiz sınırlarına yönelmiş bir vaziyette. Rejimin terörizmle mücadele bahanesiyle sivillere karadan ve havadan bomba yağdırması kabul edilemez. Rejimin saldırıları bölgedeki askerlerimiz can güvenliği tehdit etme noktasına varmıştır.

Gereken adımları gereken zamanda atmak zorundayız. Bildiğiniz gibi Eylül ayının ortalarında Türkiye'de yapılacak üçlü zirve ile süreci devam ettireceğiz. Fırat'ın doğusundaki durumu da istişare ettik. Suriye'nin toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı teyit ettik. Son pürüzleri de gidererek anayasa komitesi ilanını yapmak istiyoruz. Değerli dostum ile Suriye'nin istikrarı konusunda önemli adımlar attık. Gayemiz komşumuz Suriye'nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır.

Soru-cevap
Fırat'ın doğusunda güvenli bölge kurulması

Erdoğan: Güvenli bölge konusunu görüşme fırsatımız oldu. Gerek şahsım gerek Dışişleri Bakanım, Savunma Bakanımla birlikte Amerika ile de görüşüyoruz. Kendilerinin verdikleri sözleri yerine getirmelerini itiyoruz. Teröristlerin bir an önce bölgeyi terk etmelerini ve güvenli bölge sözünü yerine getirmelerini istiyoruz. Zaman zaman sınırlarda yapılan tacizler devam ediyor. Tacizler devam ederken eli kolu bağlı durmamız mümkün değildir.

Putin: Türkiye'nin mülteciler ile ilgili yükü büyük. Bir yandan evlerine dönüş için çalışıyor. Türkiye'nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Türkiye'nin meşru çıkarı budur. Cumhurbaşkanı açık bir şekilde tutumunu ilan etti. Türkiye'nin bir güvenlik bölgesi oluşturması, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak açısından da önemli.

Yeni savunma anlaşmaları görüşüldü mü? Türkiye SU-35 alacak mı?

Erdoğan: Fuar, bizler için de büyük önem arz etti. Savuma Sanayii Teşiklat Başkanı'mı burada bırakıyorum. O da kendi mevkidaşıyla görüşmeler yapılacak. Önemli olan S-400'deki gibi ortak üretim. S-400 konusunda şöyle dendi böyle dendi biz bunlara kulak asmadık. Biz bunu dayanışma ruhuyla aynı şekilde devam edelim istiyoruz. Ekonomik alandaki dayanışmamız da çok çok önemli.


 
Görüşme öncesi açıklamalar
İki lider görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa birer açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Savaş uçaklarına, helikopterlere kadar bunları görme noktasında memnuniyetimi ifade etmek isterim. Tabi savaş uçaklarının gösterilerini de izleme imkanımız oldu. Gerek Su-35, gerek Su-57 bunları hep birlikte izledik. Bütün bunların yanında tabi uzayla ilgili çalışmalar çok çok daha anlamlı. Uzaya yönelik atılan atımlar Rusya'nın nereye geldiğini göstermesi bakımından önemli.

Sayın başkanla gerek ikili, gerekse heyetler arası görüşmelerde tabiki bölgesel gelişmeleri değerlendirme fırsatı da bulacağız.

Putin'in açıklamalarından satır başları:

Rusya Devlet Başkanı Putin: "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemizde bölgesel konular arasında hassas konular da var, bunları görüşeceğiz

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"Konuşmazsan Adam Değilsin!"

Erdoğan'dan Rusya'da Samimiyet Vurgusu

Fetö'nün özel şoförü yakalandı
»  200 Bin Kişiye İş Sözü
»  İBB'den Türgev ve Ensar Vakfına Şok
»  FETÖ’nün TSK Yapılanmasına Operasyon
»  Yavaş ile Gökçek'in Talil Polemiği
»  Tübitak'tan Diyanet'e Şaşırtan Bütçe
»  Ahmet Hakan'dan 'Pahalı Hediye 'Sorusu
»  Elektrikte Gizli Zam Kuşkusu
»  FETÖ'nün Kritik ismi Yakalandı
»  Erdoğan Rusya'ya Gidiyor...Gündem İblid
»  CHP Toplantısında Ağbaba'ya Saldırı
»  İnce: Sandık Demokrasinin Namusudur
»  Davutoğlu Hakkında Suç Duyurusu
»  İBB'de Yeni Atamalar
»  MHP'den Davutoğlu'na Tepki
»  5 General Emekliliğini İstedi İddiası
»  Ankara Yine Sallandı
»  "Biz tehdit mehdit dinlemeyiz"
»  Erdoğan’dan Yeni Parti Önlemi
»  "İstanbul’u Sel Bastı Beyefendi Tatilde"
»  Erdoğan'dan Ayder Talimatı
»  Pakdemirli'nin Pilotluk Lisansı Babadan
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.