Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4636
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.896,500
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FAŞİZMDE SIRA SANA NASIL GELİR?
FAŞİZMDE SIRA SANA NASIL GELİR?
 
“ilk önce komünistleri götürdüler, karşı koymadım, çünkü komünist değildim. Sonra Yahudileri götürdüler. Karşı koymadım çünkü Yahudi değildim. Ve bir gün beni almaya geldiler. Kimse karşı koymadı. Çünkü karşı koyacak hiç kimse kalmamıştı.”
 
16.5.2008 - 00:15

Beni ilgilendirmiyor diye diye... 
SÜHEYL BATUM
Almanya’da bir baskı ve korku döneminin nasıl yavaş yavaş oluşturulduğunu, olağanüstü biçimde anlatan ünlü bir ifade vardır: “ilk önce komünistleri götürdüler, karşı koymadım, çünkü komünist değildim. Sonra Yahudileri götürdüler. Karşı koymadım çünkü Yahudi değildim. Ve bir gün beni almaya geldiler. Kimse karşı koymadı. Çünkü karşı koyacak hiç kimse kalmamıştı.” Bu ifade, halkın oyları ile kurulan, “halk seçimini yaptı, işte demokrasi, artık ağzınızı açmayın” denilen bir rejimin nasıl olup da bir baskı rejimine dönüşebildiğini olağanüstü bir biçimde anlatıyor.
“Ben milli iradeyim” ya da “demokrasi, halkın oy verip iktidarı seçmesidir” anlayışının yanlış olduğunu, demokrasinin bununla sınırlı olmadığını, seçim kadar önem taşıyan başka unsurların da bulunduğunu, bunlar olmazsa demokrasinin olmayacağını çok açık olarak anlatıyor. Almanya’da halkın büyük bir bölümünün, daha da önemlisi bazı aydınların yaptığı hatayı anlatıyor. “Nasıl olsa bana yapılmadı” veya “demokraside olur böyle şeyler” diyenlerin ya da tüm gelişmeleri birbirinden tamamen bağımsız olarak değerlendirip, bir türlü gerçek tabloyu görmeyenlerin veya görmek istemeyenlerin hatalarını anlatıyor. Ve böyle davrananların bir gün, “keşke iktidara yakın olmak ve çıkar sağlamak için, bu yapılanları demokrasiye uygunmuş
gibi göstermeye çalışmasaydım” diyebileceğini anlatıyor.

***
Türkiye’de de bazı gelişmelere, bazı olaylara, ayrı ayrı değil de bir arada bakmamız ve tabloyu tüm açıklığı ile ortaya çıkarmamız gerekiyor.

1) Son dönemdeki bazı gözaltı eylemlerini düşünün. Yeri yurdu belli gazetecilerin, rektörlerin, sabahın 5’inde gözaltına alınmalarını. Hem de 2002’de “keyfi gözaltı olmasın” diye Anayasa’yı da yasaları da değiştirmişken ve bu işlemler yeni Ceza Muhakemesi Kanunu’na kesinlikle aykırı iken ve AİHM’nin birçok kararı böyle gözaltı işlemlerini mahkûm etmişken, Türk Tabipler Birliği Başkanı’nın da sabahın 5’inde, yine aynı hukuk dışılıkla otelde gözaltına alınmasını düşünün.

2) 1 Mayıs günü olanları bir düşünün. Üstelik 2001’de Anayasa’nın 34. maddesi “gösteri yürüyüşü ve güzergâhı keyfi biçimde belirlenemesin” diye değiştirilmişken ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu da Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu da polisin “bu tür bir güç gösterisine” kesinlikle olanak tanımaz iken.

3) Anayasasında “demokratik bir hukuk devleti” diye yazan ülkemizde, özellikle görsel medyanın neredeyse yüzde doksanının (doğrudan doğruya ya da korku ve baskı yoluyla) iktidara bağlı duruma getirilmesini düşünün. Can Ataklı’nın çarşamba günkü yazısında listesini verdiği medya kuruluşlarını bir yan yana getirin. Sabah ve ATV’nin satışını, ihalesini, kredi alış biçimini, kimin

aldığını düşünün. Pantolon, araba, buzdolabı değil, demokrasi ile “halkın haber alma ve doğru bilgilenme hakkı” ile doğrudan bağlantılı bir kuruluşun, “Başbakan’ın damadının şirketine” nasıl satıldığını düşünün. Ve neredeyse 1 milyar dolar paranın nasıl bulunduğunu düşünün. Halkın haber alma ve bilgilenme hakkının bu yöntemlerle nasıl ortadan kaldırıldığını bir düşünün. Sonra “parçaları” bir araya getirin bakalım. Ne çıkıyor ortaya? Sonra konuşalım.

KANALTÜRK’ün satışı, beni de herkes kadar üzdü. Ama ben yine kendimize karşı çok acımasız olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü 1) Borçlar varken, çalışanlar maaş alamazken, acaba başka bir maddi destek olanağı vardı da Kanaltürk’ün yetkilileri mi reddetti?

2) “Reklam veren şirketler üzerinde baskı oluşturulduğu için reklam bile alamadık” diyorlar, acaba doğru değil mi bu söylenen? 3) Acaba herkesin beğeneceği başka kişi ya da gruplar kanalı almak istedi de Tuncay Özkan mı, “hayır ben Fethullahçılara satacağım” dedi. 4) Ayrıca bakalım, yeni bir kanal kurup mücadeleye devam etmeyecekler mi? 5) Bugün acımasızca eleştirenler, acaba nasıl farklı bir yol önermişlerdi?
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRK GENÇLİĞİ BURADA GENÇ ZİBİDİLER NEREDE?

EMNİYET'TEKİ TERFİLERİN LİSTESİ

386 İKİNCİ SINIF EMNİYET MÜDÜRÜN'DEN 157'Sİ 1'Cİ SINIF OLDU
»  KAN DAVASININ BEDELİ OLARAK 14'LÜK KIZI İSTEDİLER
»  İSTİHDAM PAKETİ YASALAŞTI
»  ANAYASA MAHKEMESİNE KARŞI YÜRÜTÜLEN BASKI
»  ERDOĞAN, AHMET TÜRK'ÜN KONUŞMASINI BEĞENDİ
»  PKK HAİN SALDIRISININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
»  TURKCELL'DEN ABONELERİNE ACİL UYARI
»  ANKARA'NIN ÇUBUK İLÇESİNDE PATLAMA 2 ÖLÜ 5 YARALI
»  İŞTE AKP'NİN BİTİŞİNİN FOTOĞRAFI
»  CHP, “DİNLEME” İDDİALARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
»  ERDOĞAN, MİLLETVEKİLLERİNE'MORALİNİZİ BOZMAYIN'DEDİ
»  HAREMLİK SELAMLIK NAMAZ PLATFORMU TOPLANTISI!
»  BABA'YA 'GERİ DÖN' TOPLANTISINDA GERGİNLİK
»  DTP'DEN TSK İÇ HİZMET KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ
»  DANIŞTAY DAVASINDA SÜRPRİZ GELİŞME
»  'BİZ KAÇ KİŞİYİZ' ÜYELERİNE PARTİ MÜJDESİ
»  ERDOĞAN'DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE SON NOKTA
»  BARZANİ'NİN 4 AJANINDAN ŞOK İTİRAFLAR
»  BÜYÜKANIT'TAN SİGARA TAAHHÜDÜ
»  POLİS ŞURASI SONUÇLANDI
»  PKK VAHŞETİNİN TANIĞINDAN ÜRPERDEN İTİRAFLAR
»  SSK VE BAĞKUR BORÇLARINA AF GELİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.