Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FENER FENER PAYLAŞMIŞLAR
FENER FENER PAYLAŞMIŞLAR
 
Deniz Feneri Derneği davasının üçüncü duruşması dün Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada rapor sunan bilirkişi, amaç dışı kullanılan paranın, ’en iyimser tahminle’ 11.7 milyon Euro olduğunu belirtti.
 
4.9.2008 - 08:09
Bağış paralarının nereye harcandığının belirlenemediğini de belirten bilirkişi, "Tespit edebildiğimiz, Almanya Deniz Feneri’nden Türkiye Deniz Feneri’ne 7 milyon Euro, Beyaz Holding’e de 1.8 milyon Euro havale edildiği" dedi.

ALMANYA’da Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde dün devam edilen Deniz Feneri davasının üçüncü gününde, derneğin ve bağış paralarından kurulan şirketlerin defterlerini inceleyerek bilirkişi raporu hazırlayan uzman dinlendi. İsminin güvenlik nedeniyle açıklanmasını istemeyen bilir kişi, Deniz Feneri Derneği’nin 2002 ile 2007 tarihleri arasında, resmi kayıtlarla tespit edilen 41,6 milyon Euro bağış topladığının belirlendiğini söyledi. Bu rakamın tahmini olduğunu, peşin yapılan bağışların bu miktar içinde olmadığını kaydeden uzman, şu bilgileri verdi:

Amaç dışı 11.7 milyon Euro

"Paranın 17,3 milyon Euro’su çekilmiş. Resmi kayıtlara ve resmi dışı tutulan defterlere kaydedilmeyen 2,3 milyon Euro belirlendi. Bağış paraları amacı dışında kullanılmış. Toplanan paralardan 875 bin Euro’su Almanya’da faaliyet gösteren Weiss GmbH’ya, 500 bin Euro’su Euro 7 Kanalı’na, 35 bin Euro’su kurulan Taxi Ouick firmasına, 25 bin Euro’su Atlas firmasına ve 81 bin Euro’su yine Weiss GmbH’ya aktarılmış. Teltek firmasına 196 bin Euro ödendiği gibi, Kanal 7 için stüdyo malzemeleri bağış paralarından karşılanmış. Bu şirketlerde çalışanların maaşları da bağış paralarından karşılanmış. Amaç dışı kullanılan para olarak 11,7 milyon Euro tespit ettik. Bu en iyi iyimser tahminle hesaplanan para. Bu paradan 7 milyon Euro’nun Türkiye’deki Deniz Feneri’ne, 1,8 milyon Euro’nun Beyaz Holding’e havale edildiği belirlendi. Geriye kalan miktarın ne olduğunu belirleyemedik. Toplanan bağışların hangi projelerde ne şekilde kullanıldığı bilinmiyor. Defterlerden bunu anlamak mümkün değil."

Program ’çözülemedi’

Mahkeme heyeti, Deniz Feneri Derneği ve diğer şirketlerin muhasebesinin, ’Uyum’ adlı yazılım programı ile işlendiğini, bu programın çözülemediğine işaret ederek, bilir kişiye, "Sanki bir çift başlı yönetim var. Sizce resmi tutanaklar yanı sıra, tutulan gayriresmi defterden başka üçüncü gayriresmi defter olabilir mi? Bu tutanakların Türkiye’de bulunanların anlayacağı şekilde tutulmuş olma ihtimali var mı?" diye sordu. Soru üzerine bilir kişi, "Mümkün, bu ihtimal var" cevabını verdi.

’Yıldızlı’ ödemelerin sırrı

Mahkeme heyeti resmi ve resmi olmayan kayıtlarda, ödemelerin büyük çoğunluğunun önünde yıldız işareti görüldüğünü, bunun ne anlama geldiğini bilir kişiye sordu. Bilir kişi, ödemelerde bunun dikkat çektiğini, ancak anlamının çözülemediğini söyledi. Bunun üzerine defterleri tutan, tutuklu sanık Firdevsi Ermiş’e aynı soru yöneltildi. Ermiş, "Onların anlamını sadece Gürhan bilir. O bazı ödemelere yıldız koymamı istiyordu. Bana, ’Ben anlarım ne anlamına geldiğini’ diyordu. Benim bunların ne anlama geldiğinden haberim yok. Ben sadece, ’yap’ denileni yapıyordum" dedi.

Bağlantıları açıkhttp://preview.hurriyet.com.tr/preview/image.aspx?picid=6355858

DENİZ Feneri davasında dün de, Türkiye’deki Deniz Feneri ile Almanya arasında yoğun para trafiği anlatılırken, bilirkişi kadın mali müşavir, "Beyaz Holding’e sık sık para gönderildi" dedi. Savcılar Sibylle Gottwald ve Kerstin Lotz da, "Evet, Türkiye ile Almanya arasında kesinlikle bağ var. Zaten siz de anlatılanları duydunuz" diye konuştular. Mahkeme heyeti, savcı ve sanık avukatları arasında yapılan anlaşma gereği Mehmet Gürhan en fazla 6 yıl, Mehmet Taşkan 3 yıl hapis cezasına çarptırılacaklar. Gözlemciler, mahkemede neredeyse tüm bildiklerini anlatan Firdevsi Ermiş’e de hapis cezası verileceğini, ancak bu cezanın tecil edileceğini belirtiyorlar.

Fatura çok, yardım yok

DAVADA tutuklu yargılanan Deniz Feneri eski başkanı, Euro 7 Genel Müdürü Mehmet Gürhan, üçüncü duruşmada da sessizliğini bozmadı. Dünkü duruşmaya Gürhan’n eşi de izleyici olarak katıldı. Bilir kişi raporunda Gürhan ve Deniz Feneri Derneği yöneticilerinin, Beyaz Holding’e 1,5 milyon Euro ile ortak oldukları yer aldı. Raporda, Deniz Feneri Derneği’nin yardım faturalarına göre, Aytaç firmasından yüksek meblalar karşılığı mal alındığının görüldüğü ve bu firmaya 4.9 milyon Euro’luk ödeme yapıldığı da belirtildi. Bilir kişi, "Ancak bunlar faturalar. Mal gitmiş mi, muhtaçlara dağıtılmış mı kontrol etmek mümkün değil. Deniz Feneri için yardım paralarıyla Viyana’da alınan yurtla ilgili belgeler Avusturya’dan istendi" dedi.

Son söz Türkiye’deydi
http://preview.hurriyet.com.tr/preview/image.aspx?picid=6355860
TUTUKLU yargılanan Firdevsi Ermiş ve dernek başkanı Mehmet Taşkan, son duruşmada, Deniz Feneri’nin Türkiye bağlantılarına değindiler. Taşkan ve Ermiş, sık sık Türkiye’ye nakit para götürüldüğünü, reklam ve tanıtımın Türkiye’de hazırlandığını söylediler. Ermiş, bu konuda şu ifadeyi verdi:

Üstlerde birileri var

"Organik bağ olmasada bütün kararlar Türkiye’ye bildiriliyor, onay alınıyordu. Almanya’daki sorumlu Mehmet Gürhan’dı. Deniz Feneri Derneği’ne bağış toplanabilmesi için hazırlanan reklam filmleri Türkiye’de hazırlanıyordu. Almanya’da yayınlananlara bağışların gönderilmesi için Almanya’daki banka bilgileri veriliyordu. Türkiye’de yayınlananlarda ise Türkiye’deki banka bilgileri veriliyordu." Soruları yanıtlayan Taşkan ise ilginç bir açıklamada bulundu. Taşkan, "Türkiye’dekiler isteselerdi her şeyin yasal çerçevede gerçekleşmesi için gerekli talimatları verebilirlerdi. Bunun için kaynak vardı. Mehmet Gürhan’ın en üst hiyeraşide olduğunu sanmıyorum. İşler bu hale gelince onu günah keçisi ilan ettiler."

Dernek ’olur’u AKP’den

DENİZ Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 1998’de İstanbul’da kuruldu ve kısa sürede birçok ilde şube açtı. En önemli adımını 2004 yılında atan dernek, bu yılın 20 Aralık tarihinde Bakanlar Kurulu’nun 2004/8278 sayılı kararı ile ’kamu yararına çalışan dernekler’ arasına alındı. Bakanlar Kurulu, 12 Mayıs 2005 tarihinde de derneği İçişleri Bakanlığı, valilikler ya da emniyetten izin almadan maddi yardım toplayabilecek kuruluşlar arasına kattı. Bu derneklerin birçok ayrıcalığı arasında, izin almadan her türlü yardım kampanyası düzenleme, nakit para yardımı alabilme, Hazine arsa ve arazilerini satın almada kolaylık, KDV ve diğer bazı vergilerden muaf tutulma da bulunuyor.

Ergenekon’lu savunma

FİRDEVSİ Ermiş’in milyonlarca Euro’luk kuryelikle suçladığı RTÜK Başkanı Zahid Akman, iddiaları basın toplantısıyla yalanladı. Akman bu konuda hakkında açılmış soruşturma, kovuşturma ve dava olmadığını söyledi. Akman, "Ama iddianamede isminiz geçiyor" sözleri üzerine ise şunları söyledi: "Herhangi bir iddianamede, herhangi bir kişinin isminin zikrediliyor olması, o kişinin suçlu olduğu anlamına gelmez. Ergenekon bunun en canlı örneğidir. Ben aslında bazı basın yayın organlarının Ergenekon sanıklarına göstermiş oldukları saygının onda biri.(HÜRRİYET)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"BU ZİYARET, GECİKMİŞ BİR JESTTİR"

KABLOLU İNTERNET ERİŞİM HIZI 10 MBPS'YE ÇIKTI

ABD SAVAŞ GEMİSİ KARADENİZ'E ÇIKTI
»  SERİ CİNAYETE GİZLİ SORUŞTURMA
»  MANAVGAT YANGINI ENERJİ NAKİL HATLARINDANMIŞ
»  GÜL, ERİVAN'A GİDİYOR
»  "DİŞLİ VETKİLLİKTEN DE İSTİFA ETMELİ"
»  ERDOĞAN'A ULEMA GÖRÜŞÜ YANITI
»  FINDIKÇILAR AKP BİNASINA SALDIRDI
»  FINDIKÇILAR, AKP BİNASINA SALDIRDI
»  BOMBACI BAKAN İLK DEĞİŞİKLİKTE ÇİZİLECEK
»   TV'LERE ÇAĞRI: "DENİZ FENERİ REKLAMINI ALMAYIN"
»  PAŞALARA ZİYARETİN ANLAMI NE?
»  ERDOĞAN, GENELKURMAY ZİYERETİ İÇİN NELER SÖYLEDİ
»  GENELKURMAY'IN İNCE AYAR HAMLESİ
»  ALMANYA'DAN FLAŞ PKK AÇIKLAMASI
»  GENELKURMAY BAŞKANI BAŞBUĞ BAŞBAKANLIKTA
»  TUTUKLU PAŞALARA 1 SAATLİK ZİYARET
»  KEY'DE 710 BİN KİŞİYE DAHA MÜJDE
»  SINIR KAYNIYOR!
»  GENEL KURMAYDAN AÇIKLAMA
»  YAPRAK DÖKÜMÜ, YİNE ENTRİKALARLA DOLU
»  İKİNCİ DİŞLİ VAK'ASI
»  ANKARA'DA BÜYÜK İKTİDAR SAVAŞI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.