Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'teki toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında "sivil halkın korunması için acilen askeri olarak harekete geçirilmesi" kararı alındığını bildirdi.
Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan toplantıya Sarkozy'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katıldığı önemli bir zirve toplandı.
Sarkozy, yapılacak askeri müdahaleye ABD ve bazı Arap ülkelerinin de katılacağını bildirdi. Fransız lider, "Bu çok ciddi bir karar. Aldığımız bu karar çok ciddi bir karar. ABD, Arap ülkelerinden ortaklarımız tarihe karşı bu yükümlülüğü gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.
Sarkozy'nin açıklamasından kısa bir süre önce Fransa ve Kanada ordusuna ait savaş uçaklarının Libya üzerinde keşif uçuşu yaptıkları bildirildi.
Bu keşif uçuşlarıyla askeri müdahalenin resmen başlamış olduğunu da sözlerine ekleyen Sarkozy, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin saldırılarını durdurması halinde diplomatik çözüm hala masa olduğunu belirtti.
KEŞİF UÇUŞLARINDA HEDEFLER BELİRLENİYOR
El Arabiya televizyonunun Paris muhabiri, yapılan uçuşta başta Sirte Askeri Havaalanı olmak üzere diğer askeri hedeflerin belirlendiğini duyurdu.
Sarkozy'nin Libya'ya yönelik bir hava saldırısı konusunda Savaş Konseyi'ni bugün içerisinde toplaması bekleniyor.
El Arabiya, olası bir operasyon sırasında Fransız uçaklarının Korsika; İngiliz savaş jetlerinin de Kıbrıs'taki üsleri kullanmasının beklendiğini duyurdu.
ABD, FRANSA, İNGİLTERE VAR, ALMANYA YOK
Olası bir bombalamanın ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor. Ancak Paris'teki zirve sırasında Reuters'a konuşan bir diplomatik kaynak, zirve biter bitmez Libya'ya bir hava saldırısı düzenlenebileceğini söylemişti.
Şu ana kadar ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Belçika, İtalya, Norveç, İspanya, İsveç ve Katar muhtemel bir askeri müdahaleye katılma kararı aldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'ün de bu koalisyona katılabileceği belirtiliyor. Almanya, kararın ardından askeri müdahaleye dahil olmayacağını açıkladı.
El Arabiya kanalı, Türkiye'nin de Libya, yeni bir Irak'a dönüşmediği sürece Kaddafi'ye yönelik bir operasyona katılmaya hazırlandığını öne sürdü. Ancak bu iddia, başka kaynaklarca doğrulanmadı.19 MART 201/HÜRRİYET