Kopenhag Şehir Mahkemesi, ülke yasalarına göre Roj TV'nin yayınlarının durdurulmasına gerek olmadığına hüküm verdi.
Bununla birlikte Roj TV'ye, terör örgütü tarafından finans edildiği ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle toplam 2.6 milyon Danimarka kronu (400 bin euro) para cezası verildi.
Savcının kararı temyize götürmesi bekleniyor.
İLK TEPKİ ÇİÇEK'TEN
Roj TV kararına ilk tepki TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi.
Çiçek, "Bu kanal teröre destek vermektedir. Bize akıl vermeye çalışanlar kendi çirkinliklerini görmüyor" dedi.
BUGÜNE KADAR 29 DURUŞMA
Şimdiye dek 29 duruşma gerçekleştirilen Roj TV davasında iddia makamı, Türkiye’de çeşitli tarih ve zamanlarda PKK, TAK ve HPG’nin gerçekleştirdiği saldırılarda ölen asker, polis, sivil, çocuk ve öğretmenlerin sayılarına değinerek, PKK'nın bir terör örgütü olduğuna dikkat çekti ve Roj TV'nin 1999 yılında İngiltere'de kapatılan Med TV'nin devamı olduğunu savundu.
Roj TV ise savunmasını ağırlıklı olarak basın ve ifade özgürlüğü üzerine kurdu.
68 ÜLKEDE YAYINI VAR
Roj TV'nin Danimarka'da stüdyosu bulunmuyor. Ancak kanal sahip olduğu lisansla, 2004'ten bu yana Kopenhag'dan uydu aracılığıyla 68 ülkede yayın yapıyor.
Roj TV konusu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen arasında gerilime yol açmıştı. Türkiye’nin yayını sonlandırma girişimlerine rağmen Roj TV’nin, bu ülkeden yayın yapmaya devam etmesi Ankara’nın tepkisini çekmişti. Danimarka suçlamalara, Roj TV’nin ülke yasalarını ihlal etmediğini, yasaklanması konusunda yetkileri olmadığını belirterek yanıt vermişti.
Ancak Danimarka, Türkiye'nin talebi üzerine 2004 yılında, Roj TV hakkında bir soruşturma başlattı.
(HÜRRİYET)