Yaptırımlar sadece diplomasiyle sınırlı kalmayacak Fransız şirketleri hiçbir kamu ihalesine giremeyecek
Türkiye, 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren ve bunun inkarını suç sayan yasa teklifinin Meclis’te kabul edilmesi durumunda Fransa’ya çeşitli yaptırımlara hazırlanıyor.
NTV’nin haberine göre bu çerçevede ilk olarak Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu Ankara’ya çağrılacak. Türkiye Fransa’nın da Ankara Büyükelçisi’ni geri çağırılmasını isteyecek. Aksi halde ise Fransız Büyükelçisi ‘istemenyen adam’ ilan edilecek. Ankara, temsil seviyesini kademeli olarak baş katip düzeyine indirecek. Fransa’daki askeri ataşeler geri çağırılacak ve Fransa’nın Ankara’daki askeri ataşelerinin akrdeditasyonları da iptal edilecek.
- Ankara’nın tepkisi sadece diplomasiyle de sınırlı kalmayacak. Tasarının yasalaşması halinde ayrıca şu önlemler alınacak:
-Fransa ile istihbarat paylaşımına son verilecek.
-Kamu ihalelerine Fransız şirketleri alınmayacak, Fransız ortaklığına sahip Türk şirketleri de kamu ihalelerine katılamayacak.
-Türk hava sahası Fransız askeri uçaklarına da tamamen kapatılacak.
-Fransız askeri gemilerinin Türk kara sularına girmesi engellenecek.
-Türkiye uluslararası kuruluşlarda Fransa’nın politikalarını onaylamayacak.
-İran, Suriye ve Orta Doğu konusunda Paris ile bilgi paylaşımında bulunmayacak.
-Fransa ile bilim, teknoloji ve kültür alanında da işbirliği tamamen askıya alınacak.
‘Halkımızın hisleri’
Bu arada Türkiye’nin ekonomik yaptırımlarıyla ilgili en önemli sinyal Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Çağlayan konuyla ilgili sorular üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin popülizm nöbetine düştüğünü, akılla mantıkla bağdaşmayacak bir tutum içerisinde olduğunu söyledi.
“Sayın Sarkozy, bu işlerle uğraşacağına önce Cezayir’in hesabını versin” diyen Çağlayan, Sarkozy’nin tarih işini ise tarihçilere bırakmasını istedi. Şu anda Fransız iş adamlarının endişeli ve tedirgin olduğunu dile getiren Çağlayan, işadamlarının 2 ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kötüye gideceğinden endişe duyduğunu söyledi.
Çağlayan “Bu, Sarkozy’nin başarısızlığını örtmek için bir taktiktir. Sayın Sarkozy, ’cambaza bak cambaza’ yapıyor... Sayın Sarkozy, inşallah bu akıl tutulmasından kurtulur ve doğru olan ne ise onu yapar. Ülkemizde yatırım yapan Fransız işadamlarının başımızın üzerinde yeri var. Şu anda herkesin Fransa’dan kaynaklı bir tedirginliği var. Türkiye’den kaynaklı bir tedirginlik yok. Ancak ister istemez Türk halkı böyle bir konuda Fransız mallarına karşı bunu yapıyor. Tabi biz halkımıza ’şunu yapın bunu yapın’ diyemeyiz ama zaten uluslararası yatırımlara saygılı olan Türkiye devleti için vatandaşlarını yönlendirmesi söz konusu olamaz. Ama vatandaş kendisi doğal mekanizmasını alıyor” dedi.
Uçak alımları
Bakan Çağlayan, Savunma Sanayii İhracatçılar Birliği Kuruluş Genel Kurulunun da yapılacağına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Bu alanda da ekonomik ilişkiler zedelenir. Fransız bakanlarla da geçmişte konuşmuştuk, ocak ayında bir toplantı vardı. Bu şekilde giderse, ayın 22’sinde bu hatayı yaparlarsa 24 Ocak’ta Fransa’da yapılacak Ortak Ekonomi Komisyon toplantısını yapmayacağız. Ben Fransız halkının bu konudaki sağduyusuna güveniyorum. Bu sayede Sarkozy de hatasından dönmek zorunda kalacaktır. Çünkü hem ekonomik hem siyasi anlamda önemli problemlerin yaşanacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Özellikle tekrar ifade ediyorum, bildiğiniz gibi Fransızların bir uçak şirketi var. Türkiye’de bu uçak alımları sürekli gündemdedir. Bunlar ister istemez zedelenir. Kim ne diyorsa desin biz bu konuda kendi halkımıza milletimize bunu anlatmakta zorluk çekeriz. Hükümet olarak, direkt bir boykot, ambargo kelimesini zikretmemekle beraber halkımızın hislerine tercüman olmak zorundayız.”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yasa tasarısına yönelik tepkisini sürdürdü. TBMM heyetinin Paris’te görüşme yaptığını hatırlatan Davutoğlu, “Avrupa’nın ortasında böyle yasaklayıcı bir tutum egemen olursa, bunun doğuracağı sonuçlar, bu yasanın çok ötesinde olacaktır” dedi.
Fransız uçağı, Türk hava sahasını deldi
Fransa’ya ait askeri nakliye uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği bildirildi. G.Kurmay’ın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Fransa’ya ait C-160 tipi bir askeri nakliye uçağı, Datça Yarımadası güneybatısında hava sahamızı 3 dakika süre ile ihlal etmiştir” ifadelerine yer verildi.
Genel kurul gündemi bugün belirlenecek
Fransa’da hükümet bugün, mecliste başkanlık divanında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin son kararı verecek. İktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) meclis grup başkanı Christian Jakop, yasa teklifinin gündeme alınıp alınmayacağına Başbakan Francois Fillon’un karar vereceğini söyledi.
Yasa teklifinin 22 Aralık Perşembe günü sabah saatlerinde oylanması öngörülüyor. Ancak aralarında hükümet temsilcisinin de yer alacağı meclis başkanlık divanı, bu sabah saat 10’da yapacağı oturumda, yasa teklifinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili son kararı verecek. Jakop, “Bu hükümetin kararı, hükümet, gündeme alınıp alınmamasına karar verecek” dedi. Fransız milletvekili Jakop, gündeme alınması halinde UMP grubunun yasa teklifine kabul oyu vereceğini söyledi.
‘Soykırım’ çıkarması
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve beraberindeki TBMM heyeti, Fransız hükümeti temsilcileri ve milletvekillerini, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda ikna etmek için yaptığı temaslara Paris’te başladı. Heyet sabah ilk olarak, Fransa Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Axel Poniatowski ile görüştü. Bu görüşmenin ardından heyet, Sosyalist Parti’nin önemli isimlerinden Pierre Moscovici ile bir araya geldi.
TÜSİAD ve TOBB heyetleri de Fransız iş adamlarıyla yoğun temaslarda bulundu. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Boğaziçi Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası’nın başkanlık yaptığı Türk heyeti, Fransız işadamlarını, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda Fransız siyasetçileri ikna etmeleri için çeşitli toplantılar yaptı.