Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4442
EURO
34,7334
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.436,440
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Flaş..Merkez Bankası Faizleri İndirdi
Flaş..Merkez Bankası Faizleri İndirdi
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararından dakikalar önce faizlerle ilgili önemli bir ipucu verdi. Erdoğan, "Faizin kademeli olarak inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. İnmesi gerekir dedik ve hamdolsun, indi, iniyor ve bugün de yine bir açıklama yapılacak" diye konuştu.
 
16.1.2020 - 14:06

 Ardından Merkez BankaMerkez Bankası piyasanın beklentilerine de paralel olarak faizleri 75 baz puan düşürdü. Para Politikası Kurulu faiz kararında şu ifadeleri kullandı: Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmekte, enflasyon beklentilerindeki genele yayılan düzelme sürmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir.


Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Merkez Bankası’nın faiz karırını değerlendirdi. Erkan şöyle konuştu:

Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin değişkenlik gösterdiği PPK toplantısında faiz indirimleri serisine devam etti ve 1 haftalık repo faizini 75 baz puan daha indirerek %11,25'e getirdi. Bizim beklentimiz 100 baz puanlık indirim olmakla beraber, piyasa oyuncuları faizin sabit bırakılmasından 100 baz puan üzeri faiz indirimi olmasına kadar görüşlerde ayrışmıştı. Swap piyasası 100 baz puanlık faiz indirimini fiyatların içinde göstermekle beraber, yapılan faiz indirimini ölçülü olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır.


Merkez Bankası'nın “makul reel getiri” yönlendirmesine rağmen, faizi cari enflasyon seviyesinin altına indirdiğini görüyoruz. Böylece Türkiye cari enflasyona göre hesaplanan reel faizde -0,5% seviyesine gerilemiş oldu. Bu da beraber değerlendirildiğimiz diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla ilerleyen dönemde bizim açımızdan bir hassasiyet unsuru olabilir. Kur bileşeni halen enflasyon beklentileri içinde önemli bir tutmaktadır.

CUMHURBAŞKANI ÖNDEN İPUCUNU VERDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı 2019 yılı değerlendirmesinde Merkez Bankası’nın saat 14:00’daki faiz kararından önce faizlerle ilgili önemli bir ip ucu verdi.

Erdoğan faiz kararının açıklanacağı saat 14:00’dan dakikalar önce 2019 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, “Faizin kademeli olarak inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. İnmesi gerekir dedik ve hamdolsun, indi, iniyor ve bugün de yine bir açıklama yapılacak” diye konuştu.

UYSAL BOŞ GEÇMEDİ
6 Temmuz 2019’da tartışmalı bir karar ile görevden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine geçen Murat Uysal, o tarihten sonra yapılan PPK toplantılarının hepsinde faiz indirimine gitti.


Murat Uysal göreve geldiğinde Merkez Bankası'nın politika faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyordu. Uysal, 25 Temmuz’da yapılan ilk PPK toplantısında 425 baz puan indirimle faizleri yüzde 24’ten yüzde 19.75’e düşürdü.

12 Eylül’de yüzde 19.75 olan politika faizi 325 baz puan indirimle yüzde 16.50’ye, 24 Ekim'de ise 250 baz puan indirimle yüzde 16.50’den yüzde 14’e düşürüldü.

2019’un 12 Aralık’taki son PPK toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinden 200 baz puan daha düşürerek yüzde 12 seviyesine çeken Merkez Bankası, bugün de 75 baz puan indirim yaparak faizi 11.25 seviyesine çekti.

100 PUAN İNDİRİM VEYA SABİT BIRAKMA
Reuters’ın 21 kurumun katılımıyla yaptığı ankette TCMB’nin 2020’deki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizine ilişkin tahminler 100 baz puan indirim ve faizlerin sabit tutulacağı yönünde iki grupta yoğunlaşıyordu.

Merkez Bankası’nın politika faizi şu an yüzde 12, Temmuz ayında bu oran yüzde 24’tüsı politika faizini 75 baz puan düşürerek yüzde 11.25'e çekti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İsrail'de Türk Ürünleri Fuarı

BDDK'dan Taksit Sınırları' Açıklaması

Bütçede Dev Açık
»  Cep TelefonunaTaksit Sınırlaması
»  Borsa Rekora Koşuyor
»  Kaçak Yapıya Büyük Ceza
»  Kredi Kartı Harcamalarına Taksit Sınırı
»  Karadeniz'de hamsi bereketi!
»  İşsizlik Rakamları Açıklandı
»  Tekin Acar'ın İflasına Karar Verildi
»  İran Füzeleri Altın'ı Uçurdu
»  Petrol Fiyatları Geriledi
»  Devlet Umudu Lojman Satışına Bağladı
»  Tapu Harcı ve Vergiye Yeni Ayar
»  115 Bin Esnaf Kepenk İndirdi
»  Patates ve Soğana İhracat Kısıtlaması
»  Çeyrek Altın 500 TL Sınırında
»  İstanbul'da Taksi Plakası 'Altın' Oldu
»  Memur ve Emekli Maaş Zamları Belli Oldu
»  Flaş...Enflasyon Rakamları Açıklandı
»  Bakanlık Poşet Zammını Yalanladı
»  2020 Kıdem Tazminatı Tavanı Belli Oldu!
»  Mobilyada KDV İndirimi
»  Poşet 30 Kuruş Oldu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.