Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2341
EURO
35,0576
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.517,050
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Flaş.. 35 Gazeteci İçin Gözaltı Kararı
Flaş.. 35 Gazeteci İçin Gözaltı Kararı
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında ByLock kullandığı iddia edilen 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi
 
10.8.2017 - 09:13

 KİMLER GÖZALTINA ALINDI?

Habertürk'ten Veli Sarıboğa'nın haberine göre Burak Ekici (BirGün Editörü), Muhsin Pilgir (eski Zaman ve Cihan muhabiri), Ömer Faruk Aydemir (İHA İstihbarat Şefi), Sait Gürkan Tuzlu, Cüneyt Seza Özkan (eski Samanyolu Haber Yönetmeni), Yusuf Duran, Ahmet Feyzullah Özyurt, Ahmet Sağırlı (Eski Türkiye gazetesi yazarı), Mutlu Özay gözaltına alındı.

BİRGÜN EDİTÖRÜ GÖZALTINDA

BirGün gazetesi editörlerinden Burak Ekici sabaha karşı evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde polis tarafından gözaltına alınan Ekici, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Polis, Burak Ekici'nin bilgisayarına ve cep telefonuna da el koydu. Ekici'nin ByLock operasyonu kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. 

TÜRKİYE GAZETESİNİN ESKİ YAZARI DA GÖZALTINDA

Gözaltına alınan isimler arasında bir süre önce ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle alelacele işten çıkarılan Türkiye gazetesi yazarı Ahmet Sağırlı da var.

Gözaltına alınan Ahmet Sağırlı Türkiye gazetesi yazarlarındandı ve geçen hafta işine son verilmişti.

BYLOCK NEDEN DELİL?

''ByLock neden önemli bir delildir ve FETÖ üyeliğinin en önemli göstergesidir?"
Bu sorunun yanıtı mahkeme dosyalarındaki yazışmalarda ve kararlarda MİT'in Bylock hakkındaki değerlendirme raporu gerekçe gözetilerek açıklandı. Raporda, ByLock uygulamasının global bir uygulama görüntüsü altında münhasıran FETÖ/PDY mensuplarının kullanımına sunulduğunun tespit edildiği belirtilirken, kullanıcıların yazışma yapmamış olsa bile telefonlarına bu programı yüklemiş olsalar dahi örgüt üyeliği için tek başına yeterli bir delil olduğu değerlendirildi.

İşte mahkeme dosyalarına giren o tespitler ışığında ByLock gerçeği...

* ByLock uygulaması, güçlü bir kripto sistemiyle internet bağlantısı üzerinden iletişim sağlamak üzere gönderilen her bir mesajın farklı bir kripto ağı ile şifrelenerek iletilmesine dayanan bir sisteme sahip...

* Uygulamanın akıllı telefonlara yüklendikten sonra kullanılabilmesi için kullanıcı adı ve parolanın, akabinde cihaz üzerinde rastgele el hareketleriyle oluşturulan kullanıcıya özel güçlü bir kriptografik şifrenin belirlenmesi ve bu bilginin uygulama sunucusuna kripto olarak iletilmesi işlemleriyle kullanıcı bilgilerinin ve iletişim güvenliğinin azami olarak korunduğu görülmüştür.

* Uygulama geliştiricinin otorite imzalı SSL sertifikası kullanmadığı, kendi oluşturduğu bir SSL sertifikası kullandığı tespit edilmiştir.

* Uygulamaya kayıt işleminin, sistemde kayıtlı kullanıcılarla iletişim kurmak için yeterli olmaması, iki kullanıcının haberleşmesi için her iki tarafın çoğunlukla yüz yüze veya bir aracı (kurye, mevcut Bylock kullanıcısı üzerinden vb) vasıtasıyla temin edilen kullanıcı adlarının/kodlarının eklenmesinin gerekmesi; mesajlaşmanın, her iki kullanıcının da birbirini eklemesinin ardından başlatılabilmesi sebebiyle haberleşmenin sadece hücre tipine uygun şekilde gerçekleştirilmesine imkan verecek şekilde kurgulandığı değerlendirilmiştir.

* Kullanıcıların kendilerini gizlemek amacıyla, çok uzun haneli parolalar, çözümü tamamlanan veriler arasında 38 haneli parolalar yer aldığı ve çözümü tamamlanan parolaların yarısından fazlasının 9 hane ve üzerinde karakter içerdiği tespit edildi.

* Uygulama kayıt esnasında gerçek isimlerin "Kullanıcı adı" olarak belirlenmediği, haberleşme içeriklerinde ve uygulamalardaki arkadaş listelerinde kişilerin gerçek bilgileri yerine örgüt içerisindeki kod adlarının verildiği görüldü.

* Elde edilen ve çözümleme işlemleri tamamlanan mesajlaşma içeriklerinin tamamına yakınının FETÖ/PDY unsurlarına ait örgütsel temas ve faaliyetleri içerdiği ve örgüte ait jargonla örtüştüğü tespit edildi.

MAHKEMELER NASIL DOĞRULUYOR?

Mahkemeler, Bylock kullanıcısı olduğu MİT tarafından raporlanmış bir kişinin Bylock kullanıcısı olup olmadığının belirlenmesi için ise şu işlemi yapıyor:
* Bylock kullanıcısı olduğu tespit edilen kişin telefon numarası, Bylock kullandığı iddia edilen tarihler arasında, arayan-aranan, sms alma, gönderme, wap, gprs, gps verilerinin baz istasyonu bilgilerini ve kullandığı IMEİ numarasını gösterir şekilde HTS kayıtları ile ByLock programı için kiralanan Litvanya'daki serverın IP adreslerine sahip sunuculara ait hangi gün ve saatlerde erişim sağlandığına ait detaylı bir rapor istiyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu'ndan gelen bu rapor ile birlikte kişinin ByLock kullanıcısı olup olmadığının doğrulanması yapılıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Adil Öksüz'le İlgili Flaş İddia!

Erdoğan, çocuklar için alışveriş yaptı

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na Sert Sözler
»  Erdoğan'dan Bankalara Flaş Uyarı
»  Topbaş'tan Kılıçdaroğlu'na Jet Yanıt
»  Gökçek'ten ODTÜ Resti
»  "Sahip Çıkmıyorsan kapını Önüne Koy"
»  Bodrum Yine Sallandı
»   Almanya'dan Şaşırtan 'Tek Tip' Yorumu
»  Parçalı Ay Tutulması Büyüledi
»  Akıllara Zarar Erdoğan Takıntısı!
»  “KILIÇDAROĞLU Siyaseti Bıraksın”
»  "Hulusi Akar Tuzağa Çekiliyor"
»  Erdoğan'dan 'Yeni Devlet' Açıklaması
»  Erdoğandan Parti Teşkilatına Flaş Mesajl
»  FETÖ Para Toplamaya Devam Ediyor!
»  Star Gazetesi'ndan Flaş AK Parti İddiası
»  Erdoğan'dan İkinci Talimat
»   Bodrum'da korkutan deprem
»  CHP'li vekillerden 'Pankart' Tepkisi!
»  Papaz Nikah Kıyıyor,Müftü Niye Kıymasın
»  Başbakan'dan Yeni Devlet Tepkisi
»  Erdoğan Tek Tipin Rengini Açıkladı
»  Düden Şelalesi Kurudu!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.