Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0452
EURO
37,9468
IMKB
9.731,000
ALTIN
2.817,860
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Flaş.. Borsalarda Kara Pazartesi
Flaş.. Borsalarda Kara Pazartesi
 
ABD ekonomisine yönelik resesyon endişelerinin artması ve yükselen jeopolitik risklerle, piyasalar haftaya oldukça hareketli başladı.
 
5.8.2024 - 12:19

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında gelmesinin ardından etkili olan satış dalgası, haftanın ilk işlem gününde daha da şiddetlendi. Satış dalgasında, bir taraftan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinde geç kaldığı algısı ve yükselen resesyon beklentisi etkili olurken, diğer taraftan artan jeopolitik riskler etkili oluyor.

Küresel etki, yurt içi piyasalara da yansıdı.

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yüzde 6,72 düşüşle 9769 puandan başladı. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 7,79 ve holding endeksi yüzde 5,97 değer kaybetti. Borsa, açılışın hemen ardından devre kesti ve pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemler geçici olarak durduruldu. 10.25'te yeniden işlem görmeye başlayan Borsa, sert düşüşün devamının ardından yeniden devre kesti.

BIST 100 endeksi, saat 10.25 itibarıyla yüzde 7,07 kayıpla 9733 puanda bulundu. Aynı dakikalarda bankacılık endeksi yüzde 8,72 ve holding endeksi yüzde 6,05 düşüşte hareket etti.

ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleriyle, kripto paralarda sert satışlar yaşanıyor. Küresel piyasalardaki riskten kaçınma krizinden etkilenen Bitcoin, 50 bin doların altını gördü ve Coinmarketcap verilerine göre, son 24 saatte yüzde 18'e yakın değer kaybetti. Lider kripto para birimi böylece yaklaşık 6 ayın dibini gördü.

Ethereum ise, 2021 yılından bu yana en büyük düşüşünü yaşarken, ETH'deki kayıp yüzde 25'e ulaştı.

Küresel bazda kripto paraların piyasa değeri, son 24 saatte yaklaşık yüzde 15,70 oranında değer kaybederek 1,81 trilyon dolara geriledi.

Ons altın fiyatları, ABD'de resesyon endişeleri ve Fed'in eylül ayında faiz indirimine gideceğine yönelik artan beklentilerden kaynaklanan desteğe rağmen, kâr realizasyonun etkisiyle negatif tarafta seyrediyor. 2414 - 2458 bant aralığında hareket eden ons altın, saat 09.17 itibarıyla yüzde 0,47 düşüşle 2431 dolarda bulundu.

Fiyatı ons altın ve dolar/TL'nin değerine göre hesaplanan gram altın fiyatı, bu bileşenlerindeki yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesini 2657 liraya çekti. Gram altın şu sıralarda yüzde 0,59 kayıpla 2593 liradan alıcı buldu.

Dolar fiyatları, yeni haftaya hızlı başladı. Kur, Türkiye piyasalarının açılışının ardından 33,3647 TL'ye kadar yükselirken, böylelikle piyasalar açıkken gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar, saat 09.51 itibarıyla yüzde 0,30 yükselişle 33,3028 TL seviyesinde hareket etti.

Aynı zamanda dolar, bugün Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 33,7170 TL'ye kadar tırmandı.

FED'DEN ACİL TOPLANTI BEKLKENTİSİ

 ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Japonya Borsası'nın çöküşünden sonra faiz oranlarıyla ilgili bugün acil toplantı yapması beklentisi arttı.

ABD'de işlemciler, Fed'in bir hafta içinde olağanüstü toplantı yaparak faizleri 25 baz puan artırmasını yüzde 60 olasılıkla fiyatlanıyor.

Bloomberg, Fed'in geçen hafta faizi sabit tutma kararı açıkladığı ortamda eylülü beklemeden toplanıp faizleri indirmesinin gerçek bir 'endişe işareti' olacağını vurguladı.

Neler yaşandı?
Bloomberg HT'nin aktardığına göre, geçen hafta zayıf gelen ABD verisinin büyümeye yönelik endişeleri tetiklemesiyle küresel hisse senedi piyasaları sert düşüş kaydederken piyasalarda bir hafta içinde ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) 25 baz puan faiz indirimi ihtimali yüzde 60 olarak fiyatlandı.


Öte yandan piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'ndan gelecek ay 50 baz puanlık faiz indirim ihtimali de yüzde 60 olarak fiyatlanıyor.

Küresel hisse senedi piyasalarında Fed’in faiz indirimleri için geç kaldığı algısı ve jeopolitik gelişmelerle haftasının ilk gününde sert düşüş yaşanıyor. Asya piyasaları haftaya sert kayıplarla başladı. Japonya, Tayvan ve Kore piyasalarında düşüşler yüzde 10'u aştı, kayıplar nedeniyle devre kesiciler çalıştı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 6,7 kayıpla Ekim 2008'den beri en büyük günlük düşüşünü kaydetti ve teknik düzeltmeye girmeye hazırlandı. Endeks bu yılki tüm kazancını geri verdi.

'Panik satışı'
Capital.com Kıdemli Piyasa Analisti Kyle Rodda piyasalarda şu an panik satışı yaşandığını belirerek "ABD ekonomisinde yaklaşan yavaşlama, küresel ekonomik büyümeye dair endişeleri artırıyor. Yen'deki hızlı hareketler de Japonya hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü baskıya neden oluyor." değerlendirmesini yaptı.

ABD'de zayıf gelen son tarım dışı istihdam verisinin Fed'in faiz indiriminde getiri eğrinin gerisinde kaldığına dair beklentileri artırırken bu durum güvenli limanlara kaçışı derinleştirmişti.

Orta Doğu'daki jeopolitik gerilim, İran-İsrail gerilimi gibi etkiler de algının bozulmasına neden oldu.

Japonya'da Topix ve Nikkei 225 endeksleri yüzde 12'den fazla düştü. Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 8,8 düşüşle kapandı.

Tayvan'da Taipei endeksi yüzde 8,4 düşüşle günü tamamladı.

Daha önce covid döneminde 'olağanüstü toplantı' yapıldı
Fed daha önce de kriz dönemlerinde olağanüstü toplantılar yaparak faiz indirimi kararları almıştı.

Fed koronavirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkileri nedeniyle Mart 2020'de olağanüstü toplantıyla politika faizini yüzde 0 - 0,25 aralığına indirmişti.

2008'de Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının finans piyasalarını sarsmasıyla Fed 50 baz puan faiz indirimine gitmişti.

1994, 1998, 2001 ve 2007 yıllarında da Fed olağanüstü faiz indirimleri yapmıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Şimşek'ten Eflasyon Rakamları Yorumu

Ağustos'da Kira Zammı Yüzde 65.9 Oldu

TÜİK Enflasyon Rakamları Açıklandı
»   Dolar ve Euro'da Rekor Denemesi
»  Benzinde İndirim Yolda
»  Altın'da Yeni Zirve Beklentisi
»  Fındık Alım Fiyatları Belli Oldu
»  Gram Altında Yeni Rekor
»  Altın'da Yeni Yükseliş Beklentisi
»  Akaryakıt Fiyatlarına Çifte Güncelleme
»  İstanbul'un Enflasyonu Belli Oldu!
»  KKM’de Vergi Avantajı Kaldırıldı
»  Fed’den İndirim Sinyali
»  Reuters'ten Temmuz Ayı Enflasyon Tahmini
»  Erdoğan ve Şimşek'i Üzecek Anket
»  Azerbaycanlı Holding Turkcell'in Peşinde
»  Şimşek'ten Vergi Yasasına Savunma!
»  Açlık Sınırı 20 bin 776 Liraya Yükseldi
»  TL Mevduatta 67 Ayın Rekoru Geldi
»  Batık Kredi Borçları Arttıkça Arttı
»  Mahfi Eğilmez'den 'Bıçak Sırtı' Uyarısı
»  Hanehalkı Enflasyon Beklentisi Yükseldi
»   Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi
»  Parası Olanı Sevindirecek Haber!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.