Suudi Prensi Naif’e 4 Mart'ta Elysee Sarayı'nda yapılan bir törenle onur nişanı verildi.
Aynı gün Almanya Başbakanı Angela Merkel de Elysee Sarayı'nı ziyaret etti ve iki Avrupa lideri mülteci krizi ile ilgili görüştü.
Independent gazetesinin haberine göre, sarayın basın ofisi tarafından Merkel'in ziyaretiyle ilgili internete çok sayıda fotoğraf ve video yüklenmesine karşın Suudi Prens'in ziyaretine dair hiç bir bilginin yer almaması dikkat çekti.
Fransa olayın üstünü kapatmak istercesine sessiz sedasız hareket ederken, Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA onur nişanı haberini duyurdu. Haberde, "Bölgede ve dünyada terörizme karşı savaşta gösterdiği büyük çaba" nedeniyle Prens'e Legion D'Honneure verildiği aktarıldı.
“FRANSA İÇİN UTANÇ GÜNÜ”
Yaşananların ardından sosyal medyada büyük gürültü koptu. Twitter'da yapılan yorumlarda olay "Fransa için utanç günü" olarak adlandırıldı. Pek çok kullanıcı da onur nişanına itibar kaybettirildiğini düşündüğünü belirtti.
Fransız Le Monde gazetesine yetkililerce yapılan açıklama onur nişanı verilmesinin "genel protokol" gereği olduğu belirtildi.
KINADIKTAN İKİ AY SONRA ONUR NİŞANI
Olaya tepki veren Fransızların itiraz ettiği bir nokta da Suudi Arabistan’ın en çok idam cezası veren ülke olması.
Suudi Arabistan'ı ülkedeki idam kararları nedeniyle en sert eleştiren ülkelerden biri Fransa’ydı. Hatta 47 kişinin infaz edilmesi kararının "derin üzüntüyle" karşıladığı belirtilerek Suudi Arabistan bu kararından ötürü kınanmıştı.
Ancak Fransa kınamanın üzerinden sadece iki ay geçtikten sonra Suudi Prensi Muhammed Bin Naif’e onur nişanı verdi.