KHK'yla ihraç edilip daha sonra işine iade edilen doktor, 'kendi kusurundan kaynaklanmadığı için' işyeri hekimliği nedeniyle 'kazacağı' haklarını mahkemeye kararıyla aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kadrosunda bulunan doktor H.G.Y., İETT’de çalışıyordu.
692 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle meslekten ihraç edildi. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından göreve iade edildi.
İş yeri hekimi olarak görev yapan H.G.Y.’nin memuriyete ait tüm hakları ödendi ancak işyeri hekimliği görevine dair herhangi bir ödeme yapılmadı.
Halk TV'den Seyhan Avşar'ın haberine göre doktor, işyeri hekimliği nedeniyle haklarının kendisine ödenmesi için belediyeye başvuru yaptı.
Ancak belediye işyeri hekimliğinin ikinci bir görev olduğunu, fiili çalışma gerçekleştiğinde kazanılan mali bir hak olduğunu belirterek doktorun başvurusunu reddetti.
Bunun üzerine doktor H.G.Y. idare mahkemesinde dava açtı.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, OHAL Komisyonu kararıyla kamu görevine iade edilen davacının görevde olsaydı görevini ifa ederek bu görevler karşılığı ödenen tüm ücret ve ödemeleri hak edeceğinin açık olduğunu belirtti.
'Davacının kusurundan kaynaklanmayan bir idari tasarruftan dolayı davacı şahsında oluşan aleyhe sonuçların davacıya yükletilmesi hakkaniyetle bağdaşmayacağını' vurgulayan mahkeme davacının kamu görevinden çıkarıldığı dönemde alması gereken işyeri hekimliğinin tarafına ödenmesine karar verdi.
Kararda, “Dava konusu işlemin iptaline karar verildiğinden, dava konusu işlem sebebiyle davacının mahrum kaldığı maddi kayıpların dava açma tarihi olan 20 Eylül 2022 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesine isteminin de kabulü gerekmektedir” denildi.