Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,0253
EURO
37,3742
IMKB
9.883,000
ALTIN
3.358,850
 
Hava Durumu ANKARA
-3 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GAZZE'DE "GÜMÜŞ"ÇATIŞMA ÇIKARTTI..!
GAZZE DE  GÜMÜŞ ÇATIŞMA ÇIKARTTI..!
 
Suudi kanalı MBC'de yayınlanmaya başladıktan sonra bir anda Arap dünyasında bir numara olan Türk dizisi "Gümüş", Gazze'de ise öfkeye yol açtı.
 
28.7.2008 - 00:04

Dizi sadece Suduia Arabistan, Ürdün, Kuveyt gibi Arap ülkelerinde değil, aynı zamanda Gazze Şeridi'ndeki göçmenler tarafından da izleniyor. Ancak uzmanlara göre Arap kadınlarını televizyon karşısına çeken sadece "dizinin sarı saçlı, renkli gözlü, uzun boylu kahramanı" değil. Dizinin başrol oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ'un dizideki eşi Gümüş'e karşı ilgili davranışı, onun bağımsızlığını desteklemesi, moda tasarımcısı olarak hayallerine destek olması, erkek odaklı ve muhafazakar toplumlarda pek rastlanan bir tutum değil. Bu durum da dizinin izlendiği bazı yerlerde aileler arasında tartışmalara yol açabiliyor.

Gümüş karakteri, modern bir kadın portresi çizerken, dizi hem Suudi Arabistan'da hem de Batı Şeria'da din alimleri tarafından çoktan "gayri ahlaki" olarak nitelendi bile. Batı Şeria'da yaşayan 24 yaşındaki ev hanımı Heba Hamdan, "Kocama ondan (dizideki Mehmet karakterinden) kendisine nasıl davranacağını ve özen göstereceğini, kendisini nasıl seveceğini öğrenmesini istedim" diyor. Heba, diziden aldığı ilhamla da iş aramaya başladığını belirtiyor.

Dizide karakterlerin oruç tutması veya başrol oyuncularının aileleri tarafından tanıştırılarak evlenmeleri gibi Arap dünyasıyla örtüşen yanları var. Ancak yemeklerde içki içilmesi, evlilik dışı cinsel ilişkiler ise tam tersine gözüküyor.

Batı Şeria'daki Bir Zeit Üniversitesi'nden kadın çalışmaları alanında uzman olan Profesör Islah Jad, "Bu dizi, farklı yaşayan Müslümanlar olduğunu gösteriyor" diye konuşuyor.

Batı Şeria'da Hamas grubunun milletvekillerinden olan ve vaizlik yapan Hamid Bitavi, "Bu diziler bizim İslam dinimiz, geleneğimiz ve değerlerimizle çatışıyor" diyor.

Ancak Batı Şeria'daki birçok poster dükkanında Yaser Arafat ve Saddam Hüseyin posterlerinin yerini Mehmet ve Gümüş'ün posterleri almış durumda. Gazze'de bir dükkan ise dizi oyuncularının giydiği elbiselerin benzerlerini satıyor ve reklamını da bu şekilde yapıyor.

Suudi Arabistan'ın El Vatan gazetesinde geçtiğimiz günlerde çirkin suratlı bir kişi, elinde Kıvanç Tatlıtuğ'un posteriyle plastik cerrahi doktoruna giderken resmedilen bir karikatür yayınlanmıştı.

Aynı şekilde Batı Şeria'da yaşayan bir devlet memuru olan Muhammed Darağmeh isimli Filistinli, diziyi veren MBC kanalını evlerinde izleyemediklerini, ancak ailesinin ısrarıyla diziyi izlemek için sürekli olarak amcalarının evine gittiklerini söylüyor.

Hamas yönetimindeki Gazze'de de Gümüş dizisini izlemek oldukça zor. Çoğu zaman elektirikler gidiyor ve dizi izlenemiyor. Ancak diziyi bu sebepten kaçıranlar, alarmlarını dizinin sabah erken saatlerde verilen tekrarını izlemek için kuruyor.

Dizi Filistin'in Şati göçmen kampında da oldukça popüler. Genç kızlar genelde bir araya gelerek diziyi hep beraber izliyor. Bu gençlerden 17 yaşındaki Ala Hamami, "bağımsız" olduğundan dolayı "Gümüş"e saygı duyduğunu söylüyor. Hamami, "Bu diziler gelecekte kadınlara güç verecek" diye düşünüyor.

Türkiye ve Gazze arasındaki kültür farkı ise dizideki bir sahneyle ortaya çıkıyor. Dizide Mehmet eşi Gümüş'ün odasına girerek yanına uzandığında kızlar hemen kanalı değiştiriyor.

Gümüş dizisinin Arap dünyasındaki etkisinin ne zaman biteceğini kestirmek güç. Dizinin sezon finali ise Ramazan ayından hemen önce 30 Ağustos'ta yapılacak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA ÇABASI

ATATÜRK'ÜN YATI SAVARONA DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ

"KÜRESEL ISINMA ARTIYOR İKİ ÇOCUKTAN FAZLA YAPMAYIN"
»  İTALYA'DA TÜRK- NİJERYALI KAVGASI
»  AZ ÇALIŞ PARTİSİ: SAATLER DÜŞLERİ ÖLDÜRÜR
»  GECELERİ PENİSİNİ İZLETTİ SANATÇI OLDU
»  İNGİLTERE BAŞBAKAN'INA DARBE HAZIRLIĞI
»  SOYUNARAK RAHATLAYAN ÇIPLAK SAVCI
»  İSRAİL GAZETESİ: AHMEDİNEJAT MUTLAKA ÖLDÜRÜLMELİ
»  İRAN'IN SALDIRIYA KARŞI SAVUNMASI S-300
»  AB STANDARTLARINDA SON NOKTA: DİLENCİLİK SERTİFİKASI
»  HİNDİSTANDAKİ PATLAMADA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
»  SPAM KRALI EŞİ VE KIZIYLA ÖLÜ BULUNDU
»  NEWSWEEK'TEN KIŞKIRTICI YORUM
»  RAHMİ OLMADIĞI HALDE HAMİLE KALDI
»  KÜÇÜK TAVŞAN SAHİPLERİNİ YANMAKTAN KURTARDI!
»  TON BALIKLARINA AKUPUNKTUR
»  SAPIK KURBANININ GÖZ KAPAKLARINI KESİP TECAVÜZ ETTİ
»  İNGİLTERE BAYKAL'ININ BİSİKLETİNİ ÇALDILAR
»  OKYANUS'A ATTIĞI ŞİŞEYİ BULANLA 40 YIL SONRA BULUŞTU
»  ÇİMBİÇME MAKİNESİNİ VURDU, 6 YIL HAPİSİ İSTENDİ
»  İRAN: ABD SALDIRIRSA PETROL 500 DOLARA ÇIKAR
»  CHAVEZ'DEN, İSPANYA'YA 100 YILLIK PETROL GARANTİSİ
»  İRAN'DA 30 KİŞİ İDAM EDİLECEK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.