Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GERİ ÇEKİLME ABD'NİN BOP OYUNUNU BOZDU
GERİ ÇEKİLME ABD NİN BOP OYUNUNU BOZDU
 
Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü Öğretim üyesi Yar.Doc.Dr. Mehmet Seyfettin'in TSK'nın Güneş harekatıyla ilgili kafalardaki soru işeretlerini giderici ve çarpıcı analizi.
 
2.3.2008 - 01:36

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) herkesi şaşırtan, “beklenmedik” ve aynı zamanda ABD’nin “çıkın” dediği günün ardından Irak’ın kuzeyindeki birliklerini çekerek, başta Türk kamuoyu olmak üzere tüm dünyanın kafasını karıştırdı. Öyle ki, dün “TSK niçin orada” diyenler bile, bugün “niçin TSK çıktı” diye soruyorlar. Tabi bu sorunun altında tam anlamıyla bir hinoğlu hinliğin olduğunu söylemeye burada gerek yok. Hedef belli, TSK’yı ve Türkiye’yi yıpratmak.

Fakat, avuçlarını yalarlar…

Bu kafa karışıklığını sadece Türk halkı değil, Washington’dakiler de yaşıyor. Açıkçası Washington Türkiye’ye karşı elindeki operasyon kartının bu kadar çabuk alınacağını tahmin etmiyordu. Bundan dolayı olsa gerek, çekilmenin ardından onlar bile açıkça itiraf etmek zorunda kaldılar. Ama yine de kafadaki temel soru ve zihinlerde oluşan genel kanaat bu çekilmenin ABD’nin istemesiyle olduğu şeklindedir.

Aysbergin görünen yüzü kaçınılmaz olarak dışarıdakileri böyle bir düşünceye sevk ediyor.

Fakat hadise öyle gerçekten düşünüldüğü ya da sevk edilmeye çalışılan düşüncenin kendisi gibi değil.

İlk bakışta karşımızda talihsiz bir “zamanlama kazası” ve bunun sonucunda da çok acımasız bir şekilde yürütülmeye çalışılan psikolojik bir operasyon görüyoruz.

Operasyonun önemli bir kanadını kendi “yerli” basınımızın oluşturması da, hiç kuşkusuz işin tuzu biberi oluyor. Durum böyle olunca da bazı şeyleri izah etmekte o kadar kolay olmuyor.

Bu durum, pek tabi ki madalyonun görünen yüzünü oluşturuyor. Oysa sağlıklı bir analiz için madalyonun öteki yüzünü de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Peki, Çekilme Ne Anlama Geliyor?

Her şeyden önce şunu söylemek gerekiyor, bu çekilme Türkiye’nin PKK terör örgütü ile mücadele ve Irak’ın kuzeyine dönük genel stratejisi içinde taktik bir adımdır. Genel stratejide bir değişiklik yoktur. Çünkü Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan tehdit algılaması ve bu bağlamda ABD ile güven sorunu halen aşılabilmiş değildir.

Nitekim bu son hareket bizlere Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi manada bir sorunun yaşandığını ve Washington’un Ankara’dan bir takım istekleri noktasında avucunu yalamak zorunda olduğunu bizlere göstermektedir. Gates çantasındaki beklentilerle gersin geri dönmüştür.

Dolayısıyla, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyi bağlamındaki operasyonları bundan sonraki süreçte de devam edeceğe benzemektedir. Güneş Harekâtı bu yönüyle TSK’nın bundan sonraki süreçte gerçekleştireceği dar kapsamlı ve sınırlı süreli operasyonlarının sadece başlangıcı anlamına gelmektedir.

Ortaya çıkan son görüntü, bir diğer yönüyle, ne olduğunun, Ankara’nın tam olarak ne düşündüğünün ve ne tür adımları ne zaman atabileceği yönündeki bugüne kadar ki bildik ezberleri bozmaya dönük yeni bir stratejinin parçası olduğunu da göz önünde bulundurmakta fayda var. Belki de Ankara ne olup bittiğinin anlaşılmasını istemiyordur…

Nitekim son yaşananlar bunun en büyük göstergesi.

Kontrol Ankara’da…

Dolayısıyla Türkiye, özellikle 1 Mart sonrası yakaladığı havayı, psikolojik üstünlüğü ve bölgesel-küresel bağlamda üstlendiği yeni misyonu büyük bir kararlılık ve başarıyla yürütmeye devam etmektedir. Tek kelimeyle Ankara bu son hareketi ile bile kontrolün kendine olduğunu göstermiştir.

Tek sorun bunu teknik anlamda zamanında açıklayamamasından kaynaklanmaktadır.

Yoksa, çekilme kararı öyle zannedildiği gibi ABD’nin uyarıları, çağrıları vb. hareketleriyle alınmamıştır.

ABD’nin izniyle girilmeyen bir bölgeden onun isteğiyle çıkılması da zaten söz konusu değildir. Washington, Türkiye’nin ABD’ye rağmen bölgeye gireceğinin farkındadır ve karizmasının çizilmesini engellemek için Türkiye ile zorunlu bir şekilde hareket etmektedir.

Fakat bunu Türkiye’deki bazı kafaların ve çevrelerin anlaması şu an için mümkün görünmemektedir.

Operasyonlar Devam Edecek mi?

Bundan sonraki süreçte harekâtların, operasyonların yapılıp yapılmayacağını, yapılacaksa bunların zamanını, süresini, hedeflerini ve boyutunu:

Türk-Amerikan ilişkilerinin seyri;
ABD’nin PKK ile olan ilişkisinin seyri;
Irak’ın kuzeyindeki oluşumun seyri;
Kerkük’teki referandum durumu;
“Kürt Devleti”nin ilanı durumu;
Türkmenlere yönelik tutum ve olası tehditler belirleyecektir.

ABD’nin Hesapları Alt Üst Oldu…

Son kara harekâtı ile birlikte Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir döneme girilmiştir. En azından ABD’nin verdiği istihbarat bilgilerinin ve terörle mücadele bağlamında bu ülkenin ne kadar samimi olduğu görülmüştür (!) Açıkçası ABD “samimiyet testi”nde sınıfta kalmıştır ve ABD istihbaratı ile kuyuya inilemeyeceği de net bir şekilde anlaşılmıştır. Bu anlaşılmışlık,

ABD’nin son günlerdeki agresif tavırlarına da yansımakta gecikmemiştir.

Diğer taraftan bu operasyon süresince ABD Türkiye’den bir takım beklentilerine karşılık görmek istemiştir. Fakat PKK’yı Türkiye’den beklentilerinde bir araç olarak kullanan Washington yönetimi: Türkiye’den İran konusunda destek alamamıştır;Rusya ve İran’ı temelde hedef alan “Füze Savunma Sistemi” konusunda umduğunu bulamamıştır; Afganistan’a muharip güçler gönderilmesi konusunda istediği desteği alamamıştır; Irak’ın kuzeyi bağlamında Türkiye’yi ikna edememiştir;Türkiye’yi geri çekilme/tahliye noktasında bir koridor olarak kullanma isteği de sonuçsuz kalmıştır.

Türkiye’nin ABD çağrıları öncesinde aldığı çekilme kararı ve bunun aşama aşama uygulanmış olması ise, Washington yönetiminin elindeki kartı bir anda anlamsız kılmıştır.

Sonuç olarak ifade etmek gerekirse:

 Güneş Harekâtı kapsamında ortaya konulan tüm hedeflere ulaşılmıştır ve bu yönüyle gerçekleştirilen operasyonların başarısıyla ilgili en ufak bir şüphe söz konusu değildir.

Başarı sadece 240 PKK’lı teröristin öldürülmesi ve bunların bulundukları yerlerin imhasından ibaret değildir.

· TSK son kara harekâtı ile her şartta, her türlü hedefi istediği zamanda vurabilme kapasitesine sahip olduğunu net bir şekilde göstermiştir. Bu yönüyle harekât, sadece PKK terör örgütüne yönelik değil, Irak’ın kuzeyinde bir takım projeleri gerçekleştirme niyetinde olanlara ve bunların arkalarındaki yandaş devletlere de bir mesaj niteliği taşımaktadır.

· Bir diğer mesaj da, bu bölgenin Türkiye’nin arka bahçesinin olduğunun hatırlatılması şeklinde olmuştur. Bu mesajın özellikle Irak içindeki dinamikler tarafından alındığına ve buna göre adımlarını atmaya başladıklarını söylemeye ise hiç gerek yoktur.

· Ayrıca, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine girmesiyle birlikte dış politikada Ortadoğu bölgesi merkezli yeni bir döneme girilmiştir. Bu yeni dönemde Türkiye’nin Irak’taki geleceği, de facto Kürt Devleti’nin durumu, Türk-Amerikan ilişkileri ve buna bağlı olarak Türkiye’nin başta İran ve Suriye olmak üzere bölge devletleri ve bölgedeki diğer oyuncularla olan ilişkileri, gündemin ilk sıralarındaki yerini korumaya devam etmektedir.

· Özellikle Washington yönetimi, bundan sonraki süreçte Ankara ile işinin daha da zorlaştığının farkındadır. Dolayısıyla ABD, özellikle PKK ve Irak’ın kuzeyi bağlamındaki bir takım amaçlarında zorlu/sıkınıtlılı bir döneme girmiştir.

· Yine, Türkiye’nin PKK terör örgütü üzerinden sınırlarının hemen ötesinden kaynaklanan ve her geçen gün derinleşen tehdit algılayışına dönük ön alıcı operasyonu, bundan sonraki süreçte bu ve buna benzer tehditlere yönelik nasıl bir tepki ortaya koyabileceğini ve bu noktada geldiği kapasiteyi ortaya koyması açısından da oldukça önemli olmuştur.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KURTLAR VADİSİ'NE ŞOK SUÇLAMA!..

PKK'NIN ELİNDEKİ KIYMETLİ TAŞLAR

HAREKATI KAZANAN TARAF BARZANİ OLMUŞTUR!
»  ANKARAGÜCÜ,FENER'İ ELİNDEN KAÇIRDI 0-0
»  BABALAR BAKANLAR KURULU'NDA ÇOCUKLAR İŞ DÜNYASINDA
»  BAŞBAKAN'I PROTESTO TALİMATINI TEZİÇ VERDİ
»  ÇELİK VE YÖK BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  AKADEMİSYENİN ÇANTASINDA BOMBA
»  ANKARAGÜCÜ 0- FENERBAHÇE 0 (İLK YARI)
»  MEĞER YALÇIN BEYAZ NEYMİŞ!
»  ERDOĞAN, BÜYÜKELÇİLERE "301 TAMAM "MESAJI VERDİ
»  HÜKÜMET, 'ÇEKİLME' DE TOPU GENELKURMAY'A ATTI
»  BÜYÜKANIT: ÇEKİL DİYEN OLMADI
»  "YAŞANAN, İKİNCİ BİR ÇUVAL OLAYIDIR"
»  TSK ÜNİFORMALARI DEĞİŞİYOR HAYALET ÜNİFORMA GELİYOR
»  HAREKAT BİTTİ, DTP'LİLER BAYRAM YAPTI
»  DİYARBAKIR'DA ORDUEVİ ÖNÜNDE TAHRİK
»  DEMİREL’İN MAHKUMİYETİNİ İSTEYEN SAVCI AVUKATI OLDU
»  TUZLA'DAKİ ÖLÜMLERE 4 KOLDAN İNCELEME
»  "ALLAH'IN KIZLARI"NIN KİTABI
»  "ERKEN ÇEKİLDİ DİYEN, GİDİP ORADA 24 SAAT KALSIN"
»  YÖK BAŞKANI ÖZCAN'DAN İSTİFA ÇAĞRISINA CEVAP
»  YALÇIN KÜÇÜK: "BARZANİ KAZANDI"
»  PKK'DA ÖRGÜT İÇİ İNFAZ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.