Daha önce bu yıl için küresel buğday üretiminin 676 milyon ton olacağını öngören FAO, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın bir kısmında yaşanan kötü hava koşulları nedeniyle dünya buğday üretimi tahminini yüzde 3,2 artarak 674 milyon ton olarak revize etti.
Merkezi Roma'da bulunan FAO'nun Gıda Görünümü Raporu'na göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin buğday üretimi bu yıl 137 milyon ton, ABD'nin buğday üretimi yüzde 8,5 azalarak 55 milyon ton, Rusya'nın üretimi ise yüzde 32,5 artarak 55 milyon ton olacak.
Küresel tahıl üretimindeki artışın, fiyat istikrarını sağlayacak düzeyde güçlü bir stok oluşturmaya yeterli olamayabileceğine dikkati çeken FAO, özellikle bioyakıt sektörü olmak üzere talep artışının bu yıl azalmasının beklendiğini vurguladı.
FAO'nun raporuna göre, 2009-2010 sezonu sonunda 534 milyon tonun altında olan dünyadaki tahıl stoklarının 2011-2012 sezonunun sonunda yüzde 0,8 artarak 494 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor.
Buğday stokunun ise 2011-2012 sezonu sonunda bir önceki döneme göre yüzde 2,6 gerileyerek 183 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
FAO, toplam hububat üretiminin tüketimi zar zor karşıladığı bir ortamda özellikle buğday olmak üzere uluslararası fiyatların yüksek seyretmeye devam edeceğine işaret etti. Örneğin, mayıs ayında Şikago'da buğdayın vadeli işlem fiyatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75 daha yüksek düzeyde bulunuyordu.
Gıda fiyatlarındaki artıştan özellikle yoksul ülkelerin ağır bir şekilde etkileneceğine işaret eden FAO, söz konusu ülkelerin gıda ithalat faturalarının yüzde 30, gelişmiş ülkelerin gıda ithalat maliyetlerinin ise yüzde 20 artmasının beklendiğini vurguladı.
FAO'NUN GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYISTA GERİLEDİ
FAO'nun Gıda Fiyatları Endeksi, özellikle hububat ve şeker fiyatlarındaki düşüş nedeniyle mayıs ayında bir önceki aya göre 1 puan azalarak 232 puana geriledi. 2010 yılı Mayıs ayına göre yüzde 37 oranında artış gösteren Endeks, nisan ayında 235 seviyesinde bulunuyordu.
Hububat, yağ, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarının aylık değişimlerinin değerlendirildiği Endeksin mayıs ayında ortalama değerinin 1 puan gerilemesinde uluslararası hububat fiyatları ile şeker fiyatlarındaki düşüşler etkili oldu. Bu düşüşler et ve süt ürünleri fiyatlarındaki yükselişleri dengeledi.