Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,5925
EURO
39,9256
IMKB
10.580,000
ALTIN
3.457,550
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GSM'CİLERDEN MALİYE'YE VERGİ ÖFKESİ
GSM CİLERDEN MALİYE YE VERGİ ÖFKESİ
 
Cep telefonlarımızdan her ay düzenli bir şekilde devlete verdiğimiz KDV, ÖTV ve telsiz kullanımı gibi vergiler GSM operatörleri ile Maliye'yi karşı karşıya getirdi.
 
15.6.2005 - 10:27

Cep telefonu faturaları ile birlikte vergi tahsili şirketlerle Maliye'yi karşı karşıya getirdi. Şirketler, 'Devlet vergisini kendi toplasın' derken, Maliye, 'Dünyada böyle. Herkes mükellef değil, nasıl vergi alınacak' savunmasını yaptı.

GSM operatörleri aracılığıyla tahsil edilen çok sayıda vergi, sektörle Maliye Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, "Maliye, bizi vergi tahsildarı olarak kullanıyor. Faturayı tahsil edemesek de bizden o vergiyi tahsil ediyor" dedi.



Maliye Bakanlığı yetkilileri vergi pratiği açısından GSM işletmelerinin vergi tahsilatı yapması gerektiğini, tüm dünyada bu sektörün vergi taşıyıcısı olduğunu kaydetti. Yetkililer, "Faturayı tahsil etmek, edemiyorsa faiz uygulamak onların işi" diyerek bakanlığın tavrını savundu.

Sektör sorunlarını masaya yatırmak için bir araya gelen telekomünikasyon sektörünün temsilcileri, cep telefonu faturalarıyla birlikte çok sayıda verginin de tahsil edilmesine isyan etti. Arıak, GSM işletmelerinin telefon faturalarıyla birlikte çeşitli vergileri de tahsil etmelerine tepki göstererek, sektörün böyle bir yükten kurtarılması gerektiğini söyledi.

'Kendi toplasın'

Devletin, işletmeler faturalarını kestiğinde vergiyi hemen istediğini kaydeden Arıak, "KDV, ÖTV ve telsiz kullanım vergisi gibi vergiler GSM'cilere toplatılıyor. Biz daha faturayı tahsil edemeden, devlet vergiyi bizden istiyor. Tahsil edemediğim parayı devlete nasıl ödeyeyim? İşletmeler vergi tahsildarı değil. Devlet, vergisini kendisi toplasın" diye konuştu.

Cep'te vergilendirme nasıl yapılıyor

Özel İletişim Vergisi (ilk Faturada) 22,000,000 TL (22 YTL)
Özel İletişim Vergisi (sabit ücret ve görüşme bedeli üzerinden) Yüzde 25
KDV (sabit ücret ve görüşme bedeli üzerinden) Yüzde 18
TK Kullanım Yıllık Ücreti (her yıl 12 aylık taksitle) 9,840,000 TL (9.84 YTL)
TK Ruhsat Yıllık Ücreti (abonelik ayından yıl sonuna kadar kalan ay adedi kadar eşit taksitle) 9,840,000 TL (9,84 YTL)

'Şirketlerin önerisi pratik değil'

Sektör temsilcilerinin tepkilerine yanıt veren Maliye Bakanlığı yetkilileri ise dünyanın her yerinde, telekomünikasyon, akaryakıt, sigara ve alkollü içkiler sektörlerinin vergi taşıyıcısı konumunda olduğunu belirterek, "Bu sektörlerden mal ve hizmet alan milyonlarca kişi vergi mükellefi olamaz. Bu, vergi pratiği açısından mümkün değil. Her sigara içenden vergi almaya kalksak her ay 10 milyon kişi beyanname vermek ve vergi dairelerine gelmek zorunda kalır. Bunun bir pratiği yok" dedi. Faturaların, tahsil edilmesinin sektörün işi olduğunu kaydeden yetkililer, aksi halde devletin zarara uğrayacağını ifade etti.



Cep telefonu faturalarından yüzde 25 ÖTV, yüzde 18 KDV alınıyor. Ayrıca yılda bir defaya mahsus olmak üzere 22 milyon lira Özel İletişim Vergisi, Telsiz Kullanım Yıllık Ücreti olarak her yıl 12 aylık taksit halinde 9 milyon 840 bin lira tahsil ediliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BENZİN'E 10 GÜNDE 2. ZAM!!!

UZAN'LARIN ÇİFTLİĞİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI'NA DEVREDİLDİ

ÇİFTÇİLERE MÜJDE!!!
»  BENZİNİN RAFİNERİ ZAMMI! POMPAYA YÜZDE 1,1 ORANINDA YANSIYACAK
»  TOBB'DAN FUTBOLCULARA VE SPOR KLUPLERİNE VERGİ TEPKİSİ
»  SSK PRİM BORÇLARI DÜZENLEMESİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME KALDI
»  TÜTÜN'DE BAŞLANGIÇ FİYATI 3.34 YTL
»  TÜRKİYE'DE 5 BİN TRİLYONER VAR
»  İŞSİZLİK SİGORTASI GENİŞLİYOR
»   ''VERGİ KAÇIRANLARIN KAÇACAKLARI DELİK KALMAYACAK''
»  "''3 EKİMDEN İTİBAREN TRANSFORMASYON SÜRECİNE GİRİLECEK''
»  "KREDİ KARTI MÜŞTERİSİ KÖLE GİBİ"!!
»  MİNİ OTOMOBİLDE CAZİP KAMPANYA... AYDA 300 YTL'YE ARABA
»  MALİYE BAKANLIĞINDAN KARA PARA UYARISI
»  ODACI, DOKTORLARDAN AVUKATLARDAN DAHA ÇOK KAZANIYORMUŞ!!!
»  IMF SİGORTA AFFINA KARŞI ÇIKTI
»  EMEKLİLER, UNAKITAN'A ÖFKELİ
»  KULLANILAR AKARYAKIT'IN YÜZDE 20'Sİ KAÇAK!!!
»  UYANIK BANKALARIN 'POS' MAKİNALI TAKİBİ
»  TÜRK HAVA YOLLARI OCAK-MART DÖNEMİNDE 819 BİN YTL KAR ETTİ!!
»  RESMİ RAKAMLARA GÖRE İŞSİZ SAYISI 1 MİLYON BİLE DEĞİL!!!
»  PAMUKOVA ÇİFTLİĞİ ORMAN BAKANLIĞI'NA
»  SEYDİŞEHİR'LİLERİN TEPKİSİ ALICILARI KORKUTMADI
»  ATATÜRK HAVA LİMANI İHALESİ SONUÇLANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.