Tasarıyla, 38 yaşından küçüklerin 5.112, 39 ve üzeri yaşta olanların ise 7.668 euro ödemesinin yanı sıra yeniden Türk vatandaşlığına alınanlara da bu haklar tanınırken, sayıları 19 kişi olduğu belirtilen ve askerlik temel eğitimini yapmış ancak ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemiş olup da Türkiye'ye dönüş yapanlara da 6 ay süreyle başvurmaları halinde af getirildi.
Askerlik Yasasının Değiştirilmesine İlişkin Yasa Tasarısı TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Bakan Vecdi Gönül, öncelikle bulundukları ülkelerdeki koşullar nedeniyle erteleme işlemlerini yaptıramadığı veya yenileyemediği gerekçesiyle yoklama kaçağı veya bakaya olarak aranan çok sayıda vatandaşın sıkıntılar yaşadığını bildirdi.
DÖVİZLİ ASKERLİKTE EĞİTİM 9 GÜN KISALACAK
Tasarıyla, dövizle askerlik süresi 30 günden 21 güne indirildi. Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya meslek ya da sanat mensubu sıfatıyla yabancı ülkelerde bulunan askerlik yükümlüleri, durumların kanıtlayan belgelerle bağlı bulundukları konsolosluklara başvurmaları halinde bunların son yoklama, celp ve sevk gibi işlemleri MSB tarafından belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilecek.
5.112 EURO 4 TAKSİTTE
Tasarı, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurmayanlarla başvurdukları halde ödemelerini veya temel askerlik eğitimlerini tamamlamadıkları gerekçesiyle kapsamdan çıkartılanlara da şans tanınmasını içeriyor. Bu durumda 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar uygun biçimde başvuranlar 5.112 euroyu peşin ya da dörtte biri peşin, kalanı yıl sonuna kadar üç eşit taksitte ödeyebilecek. Gerekli koşulları taşımayanlar ise parayı yatırmış olsalar dahi MSB tarafından dövizle askerlik hizmetinden çıkartılarak durumlarına uygun askerlik işlemine tabi tutulacak.
KAÇIRANLARA BİR ŞANS DAHA
Gerekçesi ne olursa olsun 38 yaşını tamamladıkları syılın sonuna kadar dövizle askerlik için başvurmayanlarla başvurdukları halde döviz ödemelerini veya belirtilen sürede temel askerlik hizmetini yapmayanlar ise benzeri biçimde 7.668 euro ödeyerek bu hizmetten yararlanabilecek.
SAVAŞ HALİNDE BAKANLAR KURULUNA YETKİ
Tasarıyla Bakanlar Kurulu, söz konusu döviz miktarlarını yarısına kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkili kılınıyor. Ayrıca yine Bakanlar Kuruluna "savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde, bu yasaya tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silah altına alınmalarının esaslarını" belirleme yetkisi de verildi.
VATANDAŞLIĞA DÖNENLER DE YARARLANACAK
Dövizle askerlik hizmeti kapsamında yükümlülüklerini tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkan veya vatandaşlığını kaybedenlerdeny, yeniden vatandaşlığa alınanların tekrar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına da para ve diğer koşulları ödemeleri şartıyla olanak salandı.
19 KİŞİYE AF
Komisyonda tasarıya bir önerge ile geçici bir madde eklendi. Madde ile askerlik temel eğitimini yapmış ancak ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemiş olup da Türkiye'ye dönüş yapanlara da 6 ay süreyle başvurmaları halinde af getirildi. Bu düzenlemeden yararlanacak vatandaşların sayısının ise 19 olduğu bildirildi.