EFJ, sık sık Avrupa Birliği ülkelerine iş için ziyaretlerde bulunan gazetecilere kısa süreli vizeler verildiğine dikkati çekerek, "Bu sıkıcı ve finansal olarak sürdürülemez süreçle ilgili sorun çözülmeli" açıklamasında bulundu.
EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli, "Schengen ülkelerinden gazetecilere uygulanan fiili vize ambargosunu sonlandırmalarını istiyoruz" dedi.
Kuleli, "Çeşitli diplomatik misyonlara Türk gazetecilere uyguladıkları taraflı ve ayrımcı tavırları sonlandırmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu önyargılar gazetecilerin profesyonel sorumluluklarını yerine getirmesini önlüyor" diye konuştu.
Vize başvurularında ret oranının 2022'de yüzde 15 iken 2023'te yüzde 50'ye yükseldiğine dikkati çeken EFJ, Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerinden vize randevusu almak için bile çok uzun süre beklemek zorunda kalabildiğini belirtti.
EFJ, vize başvurusunda bulunup ret alan Türk gazetecilerin sayısının da "dikkat çekici" seviyede arttığını vurguladı. EFJ, örnek olarak gazeteci Sinem Ökten'in geçen sene yaptığı iki Schengen başvurusunun reddedilmesini gösterdi.
Ökten, Almanya Büyükelçiliği'nin vize başvurusunun reddine dair bir gerekçe göstermediğini, Fransa Büyükelçiliği'nin ise kendisine, "ziyareti sırasında finansal olarak ülkede kalışını karşılayabileceğine veya Türkiye'ye döneceğine dair bir kanıt göremediklerini" belirten bir belge gönderdiğini ifade etti.