İngiliz Haber Kanalı BBC World’de yayınlanan ‘Middle East Business Report’ adlı programa konuk olan Güler Sabancı, son ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programda, perakende, imalat ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren 65’ten fazla şirketten oluşan 4 milyar dolarlık bir imparatorluğu yöneten kadın olarak tanıtılan Güler Sabancı, Türkiye ekonomisindeki son dönemdeki dalgalanmayı şu sözlerle değerlendirdi:
'Dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim mallarında bir yavaşlama var. Durmadı, ama yavaşladı. Tüketim mallarında ise yavaşlama çok daha az. Üretim mallarında rekabet edilebilirlik, üretimdeki devalüasyon nedeniyle çok yükseldi. Olumlu bir etkisi oldu. Ancak ihracat yapmayanlar ve sadece iç piyasaya çalışanlar ise yavaşlamayı bizim hissettiğimizden daha fazla hissedecek.'
Sabancı son dönemde 17 milyar doların Türkiye’yi terk ettiğini hatırlatılması üzerine, 2001 yılındaki ekonomik krizde bu miktardan çok daha azının ülkeden çıktığı ve ülkenin siyasi kriz içinde bulunduğuna işaret ederek, '2001’den sonra alınan önlemler sayesinde bu miktarda paranın ülkeden çıkması durumunda bile çok güçlü bir mali piyasaya sahibiz. Bankacılık sistemi ve mali piyasaların buna karşı durabilecek esnekliği var. Bu da çok önemli bir sınavdı.' dedi.
Sabancı, Merkes Bankası’nın uzun bir aradan sonra tekrar faiz artırımına gitmesinin borçlanmayı etkilediğini belirterek şöyle devam etti:
'Ama önümüzdeki altı ayda enflasyon hedefi tutturulsaydı faiz oranları düşecekti. Türk ekonomisinin temelleri değişmedi. Benim yatırımcılara söyleyebileceğim budur. Türkiye için önemli olan AB yolundan sapmamak ve sakin kalmaktır. Özelleştirmelere devam etmeli ve bütçe disiplinini korumalıyız. Türk ekonomisinin 2001 yılından bu yana sağladığı toparlanma bir mucize değil. Bunun içinde çok kan ve gözyaşı var. Çok çalıştık.' Sabancı Türkiye’ye kısa vadede yatırım yapmayı planlayanlara rakamları iyi takip etmelerini önerdi.